FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 juli 2019

Zverev en Tsitsipas onderuit in openingsronde Wimbledon

Zverev onderuit in openingsronde Wimbledon (Pro Shots / Action Images)
Zverev onderuit in openingsronde Wimbledon (Pro Shots / Action Images)Voor Alexander Zverev zit het toernooi op Wimbledon er al weer op. De nummer vijf van de wereld begon nog goed aan zijn wedstrijd tegen Jiri Vesely, maar verloor uiteindelijk in vier sets: 6-4, 3-6, 2-6, 5-7.

Ook voor Stefanos Tsitsipas wil het nog niet vaak lukken op de grandslams. Alleen dit jaar op de Australian Open haalde hij de halve finales, maar verder kwam hij niet verder dan een vierde ronde op een grandslam. Ook dit jaar werd het op Wimbledon geen succes. De als zevende geplaatste Griek verloor in vijf sets van de Italiaan Thomas Fabiano: 6-4, 3-6, 6-4, 6-7 (8), 6-3.

Voor Novak Djokovic verliep de openingsronde wel goed. De nummer één van de wereld won zijn eerste ronde in drie sets van de Duitser Philipp Kohlschreiber. In de volgende ronde neemt de Serviër het op tegen de Amerikaan Denis Kudla.

Ook Kevin Anderson bereikte de tweede ronde. De Zuid-Afrikaan die dit seizoen lang eruit lag met een blessure aan zijn elleboog won in straight sets van de Fransman Pierre-Hugues Herbert: 6-3, 6-4, 6-2. Vorig jaar bereikte Anderson nog de finale. Op de weg naar de finale won hij in de kwartfinale nog Roger Federer in vijf sets.

15-jarige Gauff schakelt Venus Williams uit; Osaka overleeft openingsronde niet

Tijdens de eerste dag van het tennistoernooi van Wimbledon zijn tijdens het vrouwentoernooi meteen twee grote namen gesneuveld. Venus Williams verloor in de eerste ronde van de pas 15-jarige Cori Gauff met tweemaal 6-4. Ook de nummer twee van de wereld Naomi Osaka verloor in de eerste ronde. De Japanse verloor in twee sets van Yulia Putintseva: 7-6 (4) 6-2.

De pas 15-jarige had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi en na afloop had ze gezegd dat ze hoopte op een duel met Serena of Venus. De loting wees uit dat ze het op moest nemen tegen vijfvoudig winnares Venus Williams en meteen vanaf de start maakte de jonge Amerikaanse indruk tegen haar 39-jarige landgenote. Een break was voldoende voor de winst in de eerste set. Ook in de tweede set kwam Gauff op een break voorsprong, maar die wist de ervaren Williams nog weg te werken. Gauff was daar niet van onder de indruk en brak meteen opnieuw de service van Williams, waarna de jonge Amerikaanse het op het vierde wedstrijdpunt afmaakte.

Eerder op de dag sneuvelde ook Osaka. De nummer twee van de wereld en regerend kampioen van de Australian Open en de US Open verloor in twee sets van Putintseva, waarvan ze twee weken ook al verloor. Ook voor Aryna Sabalenka zit het toernooi er al op. De als nummer tien geplaatst op Wimbledon verloor in twee sets van Magdalena Rybarikova

Karolína Plísková en Simona Halep wisten zich wel te plaatsen voor de tweede ronde. Allebei de tennissters hadden moeite met hun tegenstandsters, maar ze allebei de wedstrijden in twee sets. Ook top tien-speelster Elina Svitolina staat in de volgende ronde na winst op Daria Gavrilova.

15-jarige Gauff viert de winst tegen ervaren Williams (Pro Shots / Action Images)
15-jarige Gauff viert de winst tegen ervaren Williams (Pro Shots / Action Images)

Winteropvang dak- en thuislozen Amsterdam komt in voormalig 'aso-azc'

Amsterdam is van plan om de komende jaren de winteropvang op een vaste locatie te organiseren. Dak- en thuislozen kunnen daarom vanaf 1 december terecht aan de Transformatorweg in Amsterdam West, waar op dit moment nog het zogenoemde 'aso-azc' gevestigd is.

De Extra Begeleiding en Toezicht Locatie (EBTL) moet eind oktober sluiten. Onder meer omdat de buurt bij de opening in 2017 al de toezegging had gekregen dat de locatie er maximaal twee jaar zou zijn.

Vanaf december krijgt het pand daarom een nieuwe bestemming: dak- en thuislozen kunnen daar de komende zeven jaar terecht voor de winteropvang. Daarmee zit de opvang voor het eerst op één vaste plek.

"De steeds terugkerende zoektocht naar geschikte panden en het telkens op- en afbreken van opvangplekken waren niet alleen duur, maar ook inefficiënt. Daarom hebben we nu voor een langere periode een pand gehuurd", verklaart wethouder Simone Kukenheim (zorg).

Nieuwe werkwijze
Dak- en thuislozen kunnen in principe maximaal tien werkdagen in de opvang terecht. In deze periode wordt er bekeken of er sprake is van kwetsbaarheid en waar er de meeste kans is op herstel. Met deze nieuwe werkwijze werd afgelopen winter al geëxperimenteerd.

Uit een evaluatie van de GGD blijken de resultaten hiervan overwegend positief te zijn. Zo zouden kwetsbare bezoekers meer zorg krijgen, bovendien was er sprake van minder incidenten. Wel is er een kritische noot te plaatsen: de kwetsbare dak- en thuislozen kregen uiteindelijk geen duurzame oplossing. Bij de sluiting van de opvang op 1 april zijn zij uiteindelijk toch weer op de straat aangewezen.

Hele jaar open
De wethouder is daarom met zorgaanbieders in gesprek over de mogelijkheden om de winteropvang het hele jaar open te houden voor de meest kwetsbare groep. "Zo kunnen zij beter begeleid worden en is de kans groter dat ze uit de dakloosheid raken."

Staatssecretaris Knops opent eerste Informatiepunt Digitale Overheid

Vandaag heeft Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de feestelijke opening verricht van het Informatiepunt Digitale Overheid bij de Bibliotheek Venlo. Het Informatiepunt is er om mensen op weg te helpen met vragen over zorg, huurtoeslag, DigiD, betalen van verkeersboetes in delen en nog veel meer. Bibliotheken en publieke dienstverleners slaan de handen ineen om mensen dicht bij huis te ondersteunen bij digitaal contact met de overheid. Vijftien bibliotheken verspreid over het land starten vandaag met een Informatiepunt Digitale Overheid. Binnen twee jaar is er een landelijk dekkend netwerk van Informatiepunten.

Het is een initiatief van de Manifestgroep, waarin onder andere de publieke dienstverleners Belastingdienst, CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB en UWV zijn verenigd, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek (KB).

Iedereen moet mee kunnen doen
De digitalisering van de maatschappij én de overheid vraagt om digitale vaardigheden. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Zo’n 4 miljoen mensen ondervinden problemen bij digitaal contact met de overheid. In december stuurde staatssecretaris Knops de aanpak digitale inclusie naar de Tweede Kamer.

"Iedereen moet mee kunnen doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben. Met de start van deze Informatiepunten Digitale Overheid kunnen we mensen praktische hulp bieden bij digitaal contact met de overheid én hen stimuleren in het leren van digitale vaardigheden. Ik ben blij dat wij vanuit Binnenlandse Zaken dit initiatief samen met de KB en manifestgroep-partijen financieel mogelijk kunnen maken", aldus Staatssecretaris Knops.

Informatiepunten
Mensen kunnen terecht bij de Informatiepunten Digitale Overheid met vragen over de dienstverlening van alle organisaties die meedoen. Bibliotheekmedewerkers helpen hen met het vinden van informatie op websites en verwijzen voor persoonlijke informatie zo nodig door naar lokale partners. Dit zijn organisaties waarmee de Bibliotheek samenwerkt, zoals welzijnsinstellingen, ouderenbonden, gemeente en zorgkantoren.

Computercursussen
Onderdeel van deze krachtenbundeling is dat mensen computercursussen kunnen volgen bij een Bibliotheek in de buurt. Deze cursussen (Klik & Tik en Digisterker) maken hen digitaal vaardiger. Nu al volgen jaarlijks meer dan 40.000 mensen deze cursussen van de bibliotheken.

Maatschappelijke rol
Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB: "Wij zetten ons graag in om Nederlanders digitaal vaardiger te maken. Als nationale bibliotheek doen we dat, in dit geval, door de mogelijkheden die openbare bibliotheken te bieden hebben, te verbinden met de behoefte van de Manifestgroep-partijen. De Informatiepunten Digitale Overheid sluiten heel goed aan bij de maatschappelijke rol van de openbare bibliotheken in Nederland: midden in de samenleving en actief in het stimuleren van leren en gericht op ieders persoonlijke ontwikkeling."

Arron Bell, CFO CAK: "Als publieke dienstverleners nemen we in een steeds verdergaande digitaliserende maatschappij onze verantwoordelijkheid om mensen die digitaal niet mee kunnen komen te ondersteunen met de Informatiepunten Digitale Overheid, door samen te werken met bibliotheken en dit initiatief ook echt concreet te gaan doen!"

Landelijk dekkend netwerk
Van 2019 tot en met 2021 bouwen de samenwerkende partijen een landelijk dekkend netwerk via de bibliotheken op voor deze ondersteuning. Op 1 juli starten de eerste vijftien 'kopgroepbibliotheken' die de weg plaveien voor de verdere landelijke dekking in de komende twee jaar.

Russische drijvende kerncentrale zet koers naar Poolcirkel

's Werelds eerste drijvende kerncentrale zet binnenkort koers naar het Noordpoolgebied. Het door Rusland gebouwde vaartuig, genaamd 'Akademik Lomonosov', heeft alle veiligheidstesten inmiddels doorstaan en heeft een licentie gekregen om stroom te gaan opwekken. Het idee is om met dit schip de ver afgelegen Russische regio's rond de Poolregio van stroom te gaan voorzien.

Hiermee wordt het schip de meest noordelijk gelegen kerncentrale op aarde. In december zal het schip als eerste het dorpje Pevek van stroom voorzien, waardoor twee op land aanwezige energiecentrales gesloten kunnen worden.


De Akademic Lomonosov, de drijvende kerncentrale (Bron: Youtube)

Pevek ligt in Chutkoya, één van de meest afgelegen regio's in Rusland wat ten noorden van de poolcircel ligt. Vooral in de winter is transport door de extreme kou haast onmogelijk.

Akademic Lomonosov heeft twee KLT-40S reactoren die samen meer dan 70 Megawatts aan electriciteit kunnen leveren, wat genoeg is om een stad met 200.000 inwoners van stroom en warmte te voorzien. Dit type reactor is een aangepaste versie van eenzelfde reactor die gebruikt wordt in Russische atoomijsbrekers en werkt op laagverrijkt uranium-235 om te voldoen aan internationale proliferatienormen.

De kerncentrale kan veertig jaar werkzaam zijn, wat eventueel nog verlengd kan worden naar vijftig jaar. Na zijn levensduur kan het radioactief materiaal vrij eenvoudig verwijderd worden. De Akademic Lomonosov is de eerste van een komende vloot van drijvende kerncentrales die Russisch meest afgelegen gebieden van stroom en energie zal gaan voorzien.

De schepen zouden ook door het buitenland gehuurd kunnen worden, waarbij het eventueel ook ingezet kan worden voor waterontzilting. Het schip zou per dag ongeveer 240.000 kubieke meter water kunnen ontzilten.

Marokko blijft foutloos door goal Boussoufa vlak na wissel Ziyech

Marokko heeft de groepsfase van de Afrika Cup zonder puntenverlies afgesloten. De ploeg was maandagavond met 0-1 te sterk voor Zuid-Afrika. Met Noussair Mazraoui, Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat en Hakim Ziyech begonnen bekende gezichten aan de aftrap, terwijl Lars Veldwijk op de Zuid-Afrikaanse bank zat. De spits van Sparta Rottterdam kon met zijn invalbeurt een nederlaag niet voorkomen.


Marokko, dat al zeker was van een plek in de achtste finales, had de controle over de wedstrijd in de eerste 45 minuten. De ploeg van bondscoach Hervé Renard was bij vlagen dreigend, maar niet meer dan dat. Doordat de eindpass vaak slordig was, kwam Marokko moeizaam tot kansen. Youssef En Nesyri leek al vroeg in de wedstrijd op weg naar de 0-1 namens Marokko, maar hij werd onterecht afgevlagd voor buitenspel. Zuid-Afrika kwam er af en toe gevaarlijk uit, maar wist niet tot grote kansen te komen.

In het tweede bedrijf was Achraf Hakimi dicht bij de openingstreffer. Zijn afstandschot ging maar net naast het doel van keeper Ronwen Williams. Marokko leek genoegen te nemen met een gelijkspel, want ook met zeven punten zou het eindigen als groepswinnaar. Toch zou Zuid-Afrika nog ten onder gaan. Vlak voor tijd werd Ziyech naar de kant gehaald. De Ajacied moest het veld via de kortste route verlaten en stapte lichtelijk geïrriteerd over de achterlijn. Op weg naar de dug-out zag hij hoe een indraaiende vrije trap uiteindelijk voor de voeten van Mbark Boussoufa kwam. De aanvallende middenvelder bedacht zich geen moment en schoot de bal in het dak van het doel.

Marokko eindigt als groepswinnaar, met drie punten meer dan nummer twee Ivoorkust. De Ivorianen waren maandagavond met 4-1 te sterk voor Namibië door doelpunten van Max Gradel, Serey Dié, Wilfried Zaha en Maxwell Cornet. Waar Namibië is uitgeschakeld, moet Zuid-Afrika afwachten of het met drie punten bij de beste vier nummers drie hoort.

Minister Grapperhaus wil in gesprek over verbod op lachgas

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil 'zeker in gesprek gaan' over een mogelijk verbod op lachgas. Dat gaf hij vandaag aan in een interview met NPO Radio 1.

Of er daadwerkelijk verbod komt, houdt de minister nog even in het midden. "Maar ik zeg je eerlijk: hier moeten we iets mee."

Lees ook: Lachgasgebruik Koningsdag baart staatssecretaris zorgen: 'We nemen dit erg serieus'

Over de gezondheidsrisico's van lachgas is nog te discussiëren, geeft Grapperhaus aan. "Maar jonge mensen hebben gewoon niet door hoe dodelijk de cocktail van alcohol en lachgas is."

Drugs op festivals
De minister kondigde eerder al aan om het drugsgebruik op festivals aan te pakken. "Het is spul dat slecht is voor de gezondheid en ontwrichtend voor de samenleving", zegt hij vandaag. "Door het te kopen financier je dit soort misdaad."

Lees ook: Minister Grapperhaus over aanpak drugscriminaliteit: 'Stop met pillen slikken op festivals'

Daarom wil Grapperhaus ook in gesprek met diverse organisaties om meer draagvlak voor zijn plan te creëren. "En ik ben zonder meer bereid om met alle jongerenclubs - die denken dat het allemaal wel meevalt - in gesprek te gaan om te laten zien welke maatschappelijke problemen er ontstaan."

Toy Story 4

Woody heeft altijd vertrouwen gehad in zijn plek op deze wereld. Zijn grootste prioriteit is de zorg voor Andy en Bonnie. Wanneer Bonnie's tot speelgoed omgetoverde handenarbeidprojectje, genaamd Forky, zichzelf als 'vuilnis' ziet en niet als speelgoed, besluit Woody hem te laten zien waarom het leuk is om speelgoed te zijn. Wanneer Bonnie haar speelgoed meeneemt op een familietripje, wordt Woody door een onverwachte omweg herenigd met zijn oude vriendin Bo Peep. Na jaren alleen op pad geweest te zijn, heeft Bo een avontuurlijk karakter gekregen, dat in schril contrast staat met haar breekbare porseleinen buitenkant. Maar nadat Woody en Bo erachter komen dat er een wereld van verschil tussen hen beiden is, ontdekken ze al snel dat er meer dringende zaken zijn om zich druk over te maken.

Patch Hearthstone voegt tien nieuwe kaarten toe

De nieuwe uitbreiding van Hearthstone, Saviors of Uldum, is niet het enige Hearthstone-nieuws van vandaag. In een nieuwe patch heeft Blizzard tien nieuwe kaarten toegevoegd, twee kaarten toegevoegd aan de Hall of Fame en enkele andere wijzigingen ingevoerd.

De tien nieuwe kaarten die zijn toegevoegd, dienen als vervanging voor de kaarten die zijn opgenomen in deHall of Fame. Op deze manier behouden de Classic- en Basic-sets van de game een gelijk aantal kaarten als voorheen. De kaarten kun je hier bekijken. Nieuwe toevoegingen voor de Hall of Fame zijn Vanish en Mind Blast.

Daarnaast hebben acht kaarten nieuwe card art gekregen en zijn twee kaarten van naam veranderd: Misstress of Pain heet voortaan Queen of Pain en Succubus is veranderd in een FelStalker. Ook deze kaarten kun je hier terugvinden.

Pilfer werkt voortaan zoals andere 'Burgle' kaarten en voegt nu een willekeurige kaart toe aan je hand van een andere klasse. Ook is aangepast hoe Dark Bargain, Cleave, Multishot en Forked Lightning werken. Voorheen moest de tegenstander minstens twee minions op het veld hebben om geactiveerd te kunnen worden. Sinds de nieuwe patch zijn de spells ook bruikbaar wanneer de tegenstander slechts één minion op het veld heeft.

Tot slot zijn er enkele balanswijzigingen gemaakt voor de Dalaran Heist en zijn de tijden van de Tavern Brawls gewijzigd. Deze is vanaf nu slechts één uur per week niet beschikbaar, in plaats van twee dagen zoals we gewend zijn.

'Transfersom Luuk de Jong valt miljoenen euro's hoger uit'

Luuk de Jong heeft de medische keuring bij Sevilla met succes doorstaan, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De Oranje-international zet maandagavond zijn handtekening onder een contract tot medio 2023. Eerder meldden diverse media een transfersom van 12,5 miljoen euro, maar dat bedrag zal volgens de regionale krant met miljoenen euro's hoger uitvallen.

PSV meldt naar verluidt een totale transfersom van vijftien miljoen euro. Hierbij zijn vaste en variabele bonussen in meegenomen. Naar verwachting wordt de deal van de 28-jarige spits maandagavond bekendgemaakt door beide clubs. De Jong, die zondagavond aankwam in Sevilla, zal pas later deze week gepresenteerd worden in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

Behalve De Jong staat ook Angeliño op het punt om PSV te verlaten. De Spaanse linksback is momenteel in Engeland om zijn terugkeer naar Manchester City af te ronden. PSV heeft volgens het Eindhovens Dagblad nog geen officiële bevestiging gehad van de Engelse topclub, maar de Eindhovenaren gaan ervan uit dat de transfer op korte termijn rond komt.

Met de verkoop van De Jong en Angeliño ontvangt PSV ongeveer 28 miljoen euro. Technisch manager John de Jong wil met dat bedrag nieuwe spelers naar het Philips Stadion halen. De komst van een linksback lijkt prioriteit te hebben. Hannover 96-verdediger Chris Gloster staat hoog op het wensenlijstje van PSV. De Amerikaan staat open voor een overstap naar de Eredivisie en heeft bij zijn huidige werkgever een contract tot medio 2020, waardoor hij niet voor de hoofdprijs weg hoeft.

Saviors of Uldum is nieuwste uitbreiding voor Hearthstone

Blizzard heeft de nieuwste uitbreiding voor Hearthstone aangekondigd. Nadat in Rise of Shadows the League of E.V.I.L. de stad Dalaran heeft overgenomen, moet nu The League of Explorers te hulp schieten om het kwaad tegen te houden in Saviors of Uldum.

De uitbreiding voegt 135 nieuwe kaarten toe aan de game. Quests keren terug en veranderen als beloning jouw hero power. Daarnaast is Reborn toegevoegd als nieuw keyword. Minions met dit keyword keren eenmalig terug met 1 health nadat ze zijn vernietigd. De vijf villain klassen krijgen speciale 'Plague' kaarten, die alles op het speelveld kunnen vernietigen.

Wederom zijn er twee pre-orders beschikbaar. Voor 49,99 euro ontvang je vijftig packs, een willekeurige Golden Legendary en de Elise Starseeker card pack. Voor de bundel van 79,99 euro ontvang je dertig packs extra en de nieuwe Druid Hero: Elise Starseeker.

De uitbreiding zelf lanceert op dinsdag 6 augustus.

Rashford verlengt contract bij Manchester United

Marcus Rashford heeft zijn contract bij Manchester United verlengd, zo maakte de Engelse grootmacht maandagmiddag bekend via de officiële kanalen. De aanvaller heeft zijn krabbel gezet onder een verbintenis die hem tot medio 2023 op Old Trafford houdt. In het nieuwe contract is bovendien de optie opgenomen om de samenwerking met nog een jaar te verlengen.

De 21-jarige Rashford gaat volgens berichten uit Engeland dankzij zijn nieuwe contract een weekloon van 280 duizend euro verdienen. De 32-voudig international van Engeland wordt daarmee een van de bestbetaalde spelers in de selectie van the Red Devils. "Manchester United is sinds ik hier op zevenjarige leeftijd arriveerde alles in mijn leven geweest", reageert hij op zijn nieuwe contract.

"Deze club heeft me gevormd, als speler en als persoon. Het is een enorm voorrecht om iedere keer dit shirt te mogen dragen. Ik wil Ole Gunnar Solskjaer en zijn staf bedanken voor alles wat ze voor me hebben gedaan. Ze vormen de perfecte groep trainers om van te leren terwijl ik me door ontwikkel en de stap naar het volgende niveau zet. Ik zal alles geven om de club terug te helpen op de plek waar hij thuishoort en om onze fans de successen te geven die ze verdienen."

Rashford debuteerde begin 2016 onder Louis van Gaal voor Manchester United en kwam vooralsnog 170 keer in actie voor de club. In deze wedstrijden was hij goed voor 45 doelpunten en in zijn prijzenkast staan tot nu toe een FA Cup, EFL Cup, Community Shield en de Europa League. De jonge aanvaller maakte bovendien deel uit van de Engelse nationale ploeg die het vorig jaar tot de vierde plek op het WK in Rusland wist te schoppen en onlangs nog derde werd op het eindtoernooi van de Nations League.

Beachvolleybalsters Stubbe/Van Iersel als groepswinnaar naar volgende ronde op WK

Op de vierde dag van het WK beachvolleybal in Hamburg hebben Joy Stubbe en Marleen van Iersel hun derde en laatste groepswedstrijd gewonnen. Het Nederlands koppel won overtuigend van Cousin Maita en Marie Letendrie uit Mauritius: 21-5, 21-8. Van Iersel en Stubbe hebben nu al hun drie groepswedstrijden gewonnen en zijn dan ook automatisch groepswinnaar.

Stubbe en Van Iersel, als 31ste geplaatst, waren al verzekerd van de tweede ronde van het WK in Hamburg, nadat ze eerder wonnen van Brooke Swea/Kerri Walsh Jennings (21-15, 19-21, 15-9) en Mariafe Artacho en Talique Clancy (21-19, 24-22). In de derde wedstrijd hadden ze totaal geen moeite met het team uit Mauritius.

Dinsdag spelen Madeleine Meppelink en Sanne Keizer hun derde groepswedstrijd. Ook dit Nederlands team is al zeker van de volgende ronde, maar spelen tegen de Zwitsers Tanja Hüberli/Nina Betschart voor groepswinst. Beide teams wonnen de eerste twee wedstrijden de poule.

Ook Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen komen dinsdag in actie voor hun derde groepswedstrijd. De wereldkampioenen uit 2013 is nog niet zeker van een plaats in de volgende ronde. Alle vier de ploegen in de poule staan op één winstpartij en een verliespartij. Ze spelen dinsdag tegen de Amerikanen Phil Dalhausser/Nick Lucena.

Van Es verlaat Ajax voor avontuur in Engeland

Kika van Es laat de Ajax Vrouwen na een seizoen achter zich. De verdedigster, momenteel met de Oranje Leeuwinnen actief op het WK in Frankrijk, is na de zomer namelijk actief bij Everton, zo laat de Engelse club weten via de officiële kanalen. De 27-jarige Van Es ruilde FC Twente een jaar geleden in voor Ajax en tekende toen een eenjarig contract, waardoor zij transfervrij op zoek kon naar een nieuwe club.

"Met deze transfer komt een droom in vervulling, daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Ik wilde graag nog eens in het buitenland voetballen. Dat ik dat mag doen voor Everton in de Engelse competitie, die bovenaan mijn lijstje stond, maakt me trots", voegt Van Es toe in gesprek met het Algemeen Dagblad .

Van Es zal aankomend seizoen in de Engelse Super League een aantal bekende gezichten tegenkomen. Jackie Groenen maakte onlangs al de overstap naar Manchester United, terwijl Vivianne Miedema, Danielle van de Donk en Jill Roord allen onder contract staan bij landskampioen Arsenal.

Danique Kerkdijk speelt bovendien voor Brighton & Hove Albion en met Inessa Kaagman komt Van Es ook bij the Toffees een landgenote tegen. De vleugelverdedigster begon tijdens het WK in Frankrijk nog in de basis bij de Oranje Leeuwinnen, maar werd na de eerste twee wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen voorbijgestreefd door Merel van Dongen.

Van Geel over zijn nieuwe werkgever: "We kunnen incidenteel boven Feyenoord eindigen"

Martin van Geel is momenteel druk bezig Willem II naar een hoger niveau te tillen. De nieuwe algemeen directeur was jarenlang bij Feyenoord actief als technisch directeur. De Rotterdammers eindigden steevast boven Willem II, maar Van Geel is van mening dat de Tilburgers in de toekomst 'incidenteel' boven Feyenoord kunnen eindigen.

Van Geel werd maandag gepresenteerd als nieuwe directeur van Willem II. De sportbestuurder heeft de ambitie dat de begroting van de Tilburgers de komende jaren omhoog gaat naar zo'n vijftien miljoen euro. Volgend seizoen zal de begroting 12,5 miljoen euro zijn, maar volgens Van Geel is dat niet genoeg om structureel mee te doen in de play-offs om Europees voetbal.

Van de genoemde 12,5 miljoen euro is 3,8 miljoen euro bestemd voor de spelers en technische staf, zo meldt het Brabants Dagblad. Van Geel wil graag zien dat dit bedrag naar de vijf miljoen gaat. De directeur stelt dat Willem II, met de mogelijkheden die de club nu heeft, incidenteel boven Feyenoord kan eindigen in de Eredivisie.

De sportbestuurder blikt bij zijn presentatie ook even terug op zijn tijd bij Feyenoord. "Ik heb vorige week een afscheidsdiner gehad. Daar ben ik door zes mensen toegesproken. Van de directie, de rvc, oud-rvc-leden. Het was één grote lofzang. Toen ik aan de beurt was heb ik gevraagd waarom we eigenlijk bijeen waren, haha", wordt Van Geel geciteerd door de regionale krant.

Van Geel bespeurde dat er veel negativiteit heerste bij Feyenoord, ondanks alle successen de afgelopen jaren. "Zo van, tijd voor een frisse wind, een schone lei. Toen heb ik bedacht wat er voor mij nog te winnen viel in een negende jaar bij de club en heb ik zelf besloten ermee te stoppen", aldus Van Geel. "Willem II is voor mij een heel mooie nieuwe uitdaging."

Gemeentelijke schuldhulp krijgt beschikking over meer gegevens

Door het tijdig signaleren van schulden kunnen gemeenten mensen met beginnende schulden hulp aanbieden voordat zij zelf aan de bel trekken. Steeds meer gemeenten werken daarom samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven.

De wetswijziging gemeentelijke schuldhulpverlening geeft gemeenten expliciet toestemming om bijvoorbeeld vroegtijdig informatie over huurachterstanden te ontvangen van woningcorporaties.Gemeenten kunnen mensen met huurachterstanden daardoor beter en sneller vinden en vervolgens helpen. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met deze wijziging van de Wet gemeenten schuldhulpverlening.

Mensen met schulden zijn nu vaak veel tijd kwijt met het op orde brengen van de administratie. Na de wetswijziging mogen hulpverleners zelf gegevens verzamelen en registers raadplegen. Het gaat bijvoorbeeld om informatie over inkomen en vermogen. Uitwisseling van persoonsgegevens gebeurt altijd doelgericht en zorgvuldig, met inachtneming van de privacyregels.

Gemeenten moeten daarom bij de start van een schuldhulpverleningstraject een beschikking afgeven met daarbij een plan van aanpak. Iemand met schulden weet daardoor waar hij aan toe is. Ook is dan helder welke gegevens de gemeente gebruikt. Veel gemeenten werken al op deze wijze.

Antifa de baas in Portland?

Ditmaal weer een filmpje van Karl Benjamin, beter bekend onder zijn 'nom de plume' Sargon of Akkad'. Hierin wordt het lafhartige en gewelddadige optreden van het, naar fascisme neigende, Antifa in Portland getoond aan de wereld. Hoofdpunt is het molesteren van de onafhankelijk journalist Andy Ngo, zoon van bootvluchtelingen uit Vietnam en zelf uit te kast gekomen als zijnde homofiel! Maar omdat Andy eerlijk is in zijn verslaggeving, en de ware aard van Antifa pleegt te verslaan in zijn thuisstad Portland, staat hij bepaald niet in een goed boekje bij het gespuis van Antifa!

Alsof zij het zijn die het voor het zeggen hebben in Portland wordt Andy gemolesteerd, 'getracteerd' op 'milkshakes' (die heel wat minder onschuldiger blijken te zijn als je zou verwachten: een mengsel van sneldrogend cement dat hevige huidirritatie opwekt wanneer ze daarmee in contact komt) en raakt hij zijn apparatuur kwijt. Ook verderop wordt vermeld dat Andy al vaker in niet zo vriendschappelijk contact kwam met het gajes: ditmaal dan met mace, een stevige vorm van traangas. En de politie? In Portland is de linkse Democraat Ted Wheeler de baas en bepaald, samen met het hoofd van de politie, waar er opgetreden wordt.

Waar de prioriteiten hiervoor liggen bij Ted Wheeler wordt wel duidelijk: Antifa heeft 'carte blanche' om zich gewoon als 'rulers of the city' uit te leven op de plaatselijke bevolking. Verkeer wordt omgeleid, burgers worden uitgelokt en eigendommen beschadigd. Eén afzetting vindt zelfs plaats bij een ziekenhuis. Het mag allemaal van 'liberal Ted' want het zijn zijn vriendjes! Portland is hard op weg om net zo'n 'shithole city' te worden als San Francisco; eeuwig zonde hoe deze prachtige steden vervallen tot vrijhavens waar het geteisem van Antifa de dienst lijkt uit te maken! Hoe lang wordt dit nog getolereerd?

Haase op overtuigende wijze naar tweede ronde Wimbledon

Robin Haase heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. De Nederlander die is afgezakt naar plaats 78 op de wereldranglijst verloor in de gehele wedstrijd maar vijf games tegen e Slowaak Jozef Kovalik: 6-1, 6-3, 6-1.

Haase nam het op het Engelse gras op tegen de Slowaak Kovalik en meteen vanaf de eerste set was de Nederlander scherp. Hij maakte de gehele set geen enkele onnodige fout en de openingsset werd met 6-1 gewonnen.

Ook in set twee en drie maakte Haase weinig onnodige fouten, in totaal vijf in de gehele wedstrijd. Hij kwam dan ook nooit in de problemen tegen Kovalik, de nummer 165 van de wereld, en won de wedstrijd in 81 minuten.

In de volgende ronde wacht voor Haase een ontmoeting met de winnaar van de wedstrijd tussen de Canadees Milos Raonic en Prajnesh Gunneswaran uit India.

Remedy Entertainment verkrijgt rechten Alan Wake

De rechten voor Alan Wake zijn weer terug bij de oorspronkelijke ontwikkelaar, Remedy Entertainment. Wat dit betekent voor een mogelijke remake of een vervolg, is nog niet bekend.

Alan Wake kwam in 2010 uit als een exclusive voor de Xbox 360. In deze bovennatuurlijke thriller volg je het verhaal van een beroemde schrijver in het fictieve dorpje Bright Falls, Washington. In 2012 kwam de spin-off Alan Wake’s American Nightmare op de markt voor Microsofts console. Beide titels zijn ook beschikbaar voor pc. Of deze in de toekomst ook naar andere platforms komen is op dit moment onduidelijk.

"Het enige wat we willen verduidelijken is dat Remedy nu de rechten in bezit heeft, en dat we Alan Wake naar andere platforms zouden kunnen brengen, mochten we dat willen. Op dit moment hebben we niets aan te kondigen," was het antwoord van de ontwikkelaar op navraag van Gamespot. Toch lijkt een port voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch voor de hand te liggen.

Op dit moment is de aandacht van de ontwikkelaar echter volledig gericht op Control, dat op 27 augustus uitkomt voor PlayStation 4, Xbox One en pc. In deze third person actiegame speel je als Jesse Faden. Jouw missie is het om bovennatuurlijke vijanden die ons bestaan bedreigen te onderzoeken en te bestrijden.

Alan Wake 

Bestuurlijk akkoord om ex-gedetineerden veilig terug te laten keren in de maatschappij

Vandaag is in de penitentiaire inrichting van Alphen aan den Rijn een bestuurlijk akkoord getekend om te zorgen dat ex-gedetineerden succesvol kunnen terugkeren in de samenleving. Jaarlijks zijn dit er ongeveer 30.000. Dankzij intensievere samenwerking tussen het Ministerie van Justitie & Veiligheid, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), de reclasseringsorganisaties en gemeenten kan de re-integratie samen met de gedetineerde effectiever worden vormgegeven.

Gevangenisstraffen moeten niet alleen een straffend karakter hebben, ze moeten ook eraan bijdragen dat een gedetineerde niet opnieuw de fout in gaat. Actieve voorbereiding op terugkeer in de samenleving vanaf dag één en betere informatie-uitwisseling zijn daarom belangrijke onderdelen van het bestuurlijk akkoord.

Als gedetineerden bij terugkeer in de samenleving een aantal basisvoorwaarden op orde hebben, is de kans kleiner dat ze opnieuw de fout in gaan. Daarom wordt al tijdens detentie gewerkt aan onderdak, werk/inkomen, zorg, een geldig legitimatiebewijs en grip op schulden. Ook het opbouwen of versterken van een goed ondersteunend sociaal netwerk is een belangrijke voorwaarde om herhaling te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat een gedetineerde ook na detentie voortgang boekt op deze zaken, worden gemeenten en reclassering betrokken vanaf het begin van de detentie.

Hoewel de reclassering gedetineerden vaak al kent voordat ze vast komen te zitten, was het tot nu toe gebruikelijk dat zij pas betrokken werden als de gevangenisstraf tegen het einde liep. Reclassering en gemeenten komen nu de gevangenis in om samen met een casemanager van de gevangenis en de gedetineerde een persoonsgericht re-integratieplan op te stellen. Zo hebben zij een beter beeld bij het verloop van de gevangenisstraf, en kunnen op dag één al afspraken worden gemaakt voor de terugkeer in de samenleving.

Een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle re-integratie, is goede informatie-uitwisseling tussen DJI, reclassering en gemeenten. Om dat handen en voeten te geven, wordt in het wetsvoorstel Straffen en Beschermen een wettelijke grondslag voor het delen van dit soort informatie geregeld. Daarbij gaat veiligheid boven privacy. Zo kan er een betere inschatting gemaakt worden van de zorg en begeleiding die een ex-gedetineerde nodig heeft bij zijn of haar terugkeer in de maatschappij en herhaling van strafbare feiten worden voorkomen.

Netflix deelt foto's van The Witcher-cast

Ter voorbereiding op de San Diego Comic-Con 2019 waar Netflix' The Witcher uitgebreid uit de doeken wordt gedaan, heeft de streamingdienst alvast wat plaatjes van de cast online gezet. Zo zien we Henry Cavill als Geralt, Anya Chalotra als Yennefer en Freya Allan als Ciri.

Netflix heeft de personages via onderstaande tweet met de wereld gedeeld. De meningen van het twitterende publiek zijn verdeeld. De een vindt het allemaal vreselijk, waar de ander juist goede hoop heeft. Oordeel vooral zelf. Wanneer het eerste seizoen van de Netflix original The Witcher precies verschijnt is nog niet bekend. Eerder werd aankomende herfst genoemd, maar wellicht dat er op de San Diego Comic-Con een specifiekere releasedatum aangekondigd wordt. Deze Comic-Con is op 19 juli.

Douane onderschept ruim 500 kilo cocaÔne

Op vrijdag 28 juni heeft de Douane ruim 500 kilo cocaïne aangetroffen. De drugs zaten verstopt in 15 sporttassen tussen een partij ‘lime oil’ uit Mexico.

Het schip waar de container mee naar Rotterdam was gekomen, had onderweg ook nog een haven in Midden-Amerika aangedaan.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Douane onderschept ruim 500 kg coke (Foto: Openbaar Ministerie)
Douane onderschept ruim 500 kg coke (Foto: Openbaar Ministerie)

Overheid krijgt meer grip op Microsoft

De Nederlandse overheid heeft aanvullende afspraken gemaakt met Microsoft om te zorgen dat er controle kan plaatsvinden op de vraag of het bedrijf de afspraken met betrekking tot de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) nakomt. Eind vorig jaar was er al overeenstemming over de aanpassingen die Microsoft software in lijn brengt met de AVG.

Om naleving van Microsoft op de uitgebreidere contractuele bepalingen en de AVG te kunnen controleren, een verantwoordelijkheid van een organisatie binnen het Rijk als verwerkingsverantwoordelijke zelf, heeft de Nederlandse Staat een procedure voor uitoefening van de verbeterde auditrechten op Microsoft bedongen. Deze audits zijn jaarlijks, waarna een samenvatting van de bevindingen telkens wordt gepubliceerd.

De productwijzigingen die door de Nederlandse Staat met Microsoft zijn overeengekomen gelden wereldwijd. Het aanvullende contract waarin de relatie tussen de Rijksorganisaties als verwerkingsverantwoordelijke enerzijds en de Microsoft als verwerker anderzijds nader geregeld worden geldt voor de Rijksdiensten en de daarbij behorende ZBO’s en Agentschappen.

Eerlijk over je ID. Daar kom je verder mee.

Met deze titel lanceert de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een campagne om jongeren tussen de 16 en 22 jaar bewust te maken van de vormen en consequenties van ID-fraude.

Een ID-kaart lenen, uitlenen of vervalsen lijkt onschuldig. Dit kan echter vervelende gevolgen hebben. Zo kan iemand voor 2 jaar zijn of haar paspoort kwijtraken.

Doel campagne
Met de campagne wil de overheid jongeren bewust maken van de gevolgen van ID-fraude. Ook willen ze benadrukken dat aan het Nederlandse paspoort en de identiteitskaart groot vertrouwen en waarde wordt gehecht. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. De betrouwbaarheid van deze documenten kan in de verdrukking komen door de schijnbaar onschuldige handeling van het even (uit-)lenen.

Middelen
De campagne wordt voornamelijk via social media ingezet met hulp van ‘influencers’. De onder jongeren populaire influencer Hanwe heeft een interactieve YouTube-film gemaakt, waarbij de kijker zelf de verhaallijn bepaalt. Na elke korte video krijgt de kijker een keuze voorgelegd in de vorm van 2 aanklikbare opties die elk doorlinken naar de volgende, korte video.

OM eist zes jaar cel tegen SyriŽganger

Het Openbaar Ministerie heeft maandag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 23-jarige Syriëganger die vertrok in 2015 en in november 2018 bij zijn terugkeer is aangehouden. De man uit Den Haag heeft volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket welbewust deelgenomen aan de terroristische organisatie Islamitische Staat.

Voor zijn vertrek leek de man maandenlang geradicaliseerd en was hij veel bezig met het islamitisch geloof. Hij zou ook gezegd hebben dat hij wilde deelnemen aan de jihad en martelaar wilde zijn. In oktober 2015 gaf zijn moeder hem als vermist op.

Na aankomst in het kalifaat zou de man een training hebben gevolgd en trouw hebben gezworen aan IS. Hij stond ook op de loonlijst van IS en 90 dollar per maand hebben ontvangen.

Smokkelaars
Zelf verklaarde de verdachte dat hij niet wilde vechten en daarom ook gestraft is door IS. Hij zei dat hij al snel spijt kreeg en na enkele dagen wilde vertrekken. Sinds de zomer van 2018 zou hij met behulp van smokkelaars hebben geprobeerd het strijdgebied te verlaten.

Volgens de officier van justitie was het verhaal van de man dat hij als burger in het kalifaat wilde leven ongeloofwaardig. “De verdachte heeft bijgedragen aan gruwelijke terroristische misdrijven die in Syrië en |Irak worden gepleegd.” De rechtbank doet op 15 juli uitspraak.

Opvallend onopvallend gedrag leidt naar groot bedrag

Het was prachtig weer vrijdag, maar een 44-jarig man uit Den Haag en een 33-jarige Hoogvlieter kwamen waarschijnlijk niet voor de zon en een verfrissende duik naar het Nessestrand in Rotterdam. Het viel agenten op dat ze enorm hun best deden om geen aandacht te trekken, maar toen ze uiteindelijk in hun auto stapten ontkwamen ze niet aan de controle. In de auto lagen enkele tienduizenden euro's verstopt.

Vanwege het mooie weer en de recente overlast waren er extra mensen in dienst om een oogje in het zeil te houden. Drie mannen die rondhingen rond een dure auto, en bij het zien van politie vlug vertrokken vielen op. Een snelde weg op een scooter, twee anderen liepen in de richting van de winkels. Collega’s van toezicht Nesselande hielden de twee echter in de gaten.

Een aantal keer liepen ze in de richting van de auto, maar steeds als ze politie zagen liepen ze weer snel weg en deden ze alsof ze niks van de auto wisten. Dat wekte uiteraard meer argwaan dan geruststelling. Bij een laatste rondje gingen ze op een terras zitten en toen er écht geen politie in de buurt was, haastten ze zich naar hun voertuig en reden het parkeerterrein aan de Kosboulevard af.

Daar werden ze alsnog opgevangen. De 44-jarige bestuurder uit Den Haag en de 33-jarige bijrijder die op de achterbank was gaan zitten werden aangesproken en hun auto gecontroleerd. De vondsten verklaarden het zenuwachtige gedrag van de verdachten. In een plastic zak werden tienduizenden euro's aan bankbiljetten gevonden en er lagen meerdere telefoons waarmee gecodeerde berichten kunnen worden uitgewisseld. De mannen zijn aangehouden op verdenking van witwassen. Ook de Rolex van de man uit Hoogvliet is in beslag genomen. Een scan van de auto door de Douane, om eventuele verborgen ruimtes te ontdekken, leverde geen extra bijzonderheden op.

Douane voert scan in de auto uit (Foto: Politie)
Douane voert scan in de auto uit (Foto: Politie)

Coveratleten van NBA 2K20 bekendgemaakt

2K maakte vandaag de coveratleten bekend voor NBA 2K20. Dwyane Wade en Anthony Davis zijn de sterren die je op verschillende edities van het basketbalspel kunt zien.

Zesvoudig NBA All-Star, drievoudig All-NBA First Team, drievoudig NBA All-Defensive Team en gouden medaillist tijdens de Olympische Spelen 2012, Anthony Davis, keert terug als coverster voor de Standard en Deluxe Editions. Drievoudig NBA-kampioen, 13-voudig NBA All-Star, gouden medaillist tijdens de Olympische Spelen 2008 en NBA-finalist in 2006, Dwyane Wade, siert de cover van de Legend Edition.

De NBA 2K20 Standard Edition zal verkrijgbaar zijn als fysieke en digitale versie voor de adviesprijs van € 69,-. Spelers die een pre-order plaatsen ontvangen het volgende bij release:

 • 5000 Virtual Currency;
 • 5000 MyTEAM-punten;
 • 5 MyCAREER-skillboosts;
 • MyPLAYER-kledingcapsule;
 • 10 MyTEAM League-packs (één per week geleverd); en
 • 5 MyTEAM Heat Check-packs (één keer per week geleverd aan het begin van het NBA-seizoen).

De NBA 2K20 Legend Edition zal verkrijgbaar zijn als fysieke en digitale versie voor de adviesprijs van € 99,- en bevat aangepaste cover-art en exclusieve gamevoorwerpen, waaronder:

 • 200.000 Virtual Currency
 • 5.000 MyTEAM-punten;
 • 50 MyCAREER-skillboosts;
 • MyPLAYER-kledingcapsule;
 • MyPLAYER-kledingverzameling;
 • MyPLAYER-schoenenverzameling;
 • 10 MyTEAM League-packs (één per week geleverd);
 • 5 MyTEAM Heat Check-packs (één keer per week geleverd aan het begin van het NBA-seizoen);
 • 10 Sapphire MyTEAM-coveratleetkaarten.

NBA 2K20 is vanaf 6 september 2019 wereldwijd verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Later zal het spel ook verkrijgbaar zijn op Google Stadia.

Scrat uit Ice Age schittert in eigen platformer

Bandai Namco en Outright Games werken samen aan een 3D-platformer binnen het Ice Age-universum. In de game speel je als Scrat, de sabeltand eekhoorn die constant op jacht is naar zijn nootje. Dit keer is zijn nootje verborgen in de Scratazon Tempel.

Zoals het hoort in 3D-platformers heb je diverse gebieden om te verkennen, verschillende moves om te gebruiken en natuurlijk collectibles om te verzamelen. De game is in ontwikkeling voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One en wordt op 18 oktober dit jaar uitgegeven.

Ice Age Scrat's Nutty Adventure

Level-5 heeft grote plannen voor Ni No Kuni

Level-5 heeft grote plannen voor Ni No Kuni. De game kreeg tot nu toe twee games, maar er zijn meerdere projecten in ontwikkeling om de franchise naar een hoger niveau te tillen.

Dit jaar nog komt er een film van Ni No Kuni uit. Na de film komt er een nieuw deel van de serie op de markt en er is een smartphone app gerelateerd aan de franchise in ontwikkeling. Later dit jaar komt ook de remaster en port uit van de game. Fans van de serie hebben dus genoeg om naar uit te kijken.

Daarnaast evalueert het bedrijf hun ontwikkelingsproces, zodat deadlines meer gehaald kunnen worden. Eerder werden Inazuma Eleven Ares en Yo-Kai Watch 4 nog uitgesteld. Tot slot werkt het bedrijf aan een game dat zich focust op esports, maar details zijn nog niet gegeven.

Man die Hania ontvoerde langer vast

De verdachte die afgelopen vrijdag werd aangehouden naar aanleiding van de vermissing van de 12-jarige Hania, is maandagmiddag voor 14 dagen in bewaring gesteld door de rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam. De 49-jarige man uit Amerika wordt verdacht van het onttrekken van het meisje aan het wettig gezag en ontucht.

Het meisje verliet donderdagmiddag 27 juni haar school. Ze zou rond 15:00 uur thuiskomen maar kwam daar niet aan. Op vrijdag 28 juni werd zij, na een intensieve en goede samenwerking tussen de politie, Openbaar Ministerie, KMAR en de Amerikaanse autoriteiten, teruggevonden in een hotel in het centrum van Rotterdam.

Bij het aantreffen van het meisje werd de 49-jarige verdachte aangehouden op verdenking van de onttrekking aan het wettig gezag. Uit nader onderzoek kwam ook de verdenking van ontucht met het meisje naar voren.

Het onderzoek naar wat er met het meisje precies is gebeurd tussen het tijdstip van haar verdwijning en het moment dat zij werd aangetroffen wordt voortgezet. Ook onderzoekt de politie, zowel in Nederland alsook in Amerika, hoe de verdachte met haar in contact is gekomen en wat dat contact inhield.

De verdachte zit in volledige beperkingen, wat inhoudt dat hij met niemand behalve met zijn advocaat contact mag hebben.

UFO neergestort op Cyprus

In Noord-Cyprus is zondagnacht een onbekend vliegend voorwerp neergestort, een UFO dus. Rond één uur zorgde de crash ten noorden van hoofdstad Nicosia voor een behoorlijke explosie, die kilometers ver te horen en zien was.

De Noord-Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken, Kudret Özersay, liet weten dat 's ochtends nog niet bekend was wat er nou precies neer was gestort. Volgens het leger zou het in elk geval geen helikopter of iets dergelijks zijn geweest.

De president van Noord-Cyprus, Mustafa Akinci, noemde de oorlogshandelingen in het Midden-Oosten als mogelijke optie, maar gaf aan dat verder onderzoek nodig was. "Het is in elk geval niet van ons grondgebeid afkomstig", aldus Akinci.

De meest waarschijnlijke optie is dat de strijd in Syrië een rol speelt. Israëlische vliegtuigen hebben daar raketten afgevuurd op Syrische troepen in Homs en Damascus en een Grieks-Cypriotische analist zegt dat het wel eens om een Russische S-200-luchtverdedigingsraket kan gaan. Syrië gebruikt dergelijke raketten ook.

Een andere, maar hopelijk iets minder waarschijnlijke optie is dat de aarde aangevallen wordt en dat dit het eerste - en ietwat mislukte - bombardement was. Waarom de aliens voor Cyprus gekozen zouden hebben is een raadsel. Het Einde der Tijden is eveneens nog niet uitgesloten.

Vaccinatiegraad zorgwekkend; minder vrijblijvendheid

De Commissie kinderopvang en vaccinatie heeft haar adviesrapport aangeboden aan de staatssecretarissen Van Ark (SZW) en Blokhuis (VWS). Onder voorzitterschap van Roos Vermeij is onderzoek gedaan naar oplossingsrichtingen voor de zorgen van ouders over de veiligheid van kinderopvang in relatie tot de gedaalde vaccinatiegraad. Het advies is om vanuit scenario’s de problemen aan te pakken.

De overheid is aan zet en zal ouders duidelijker moeten infomeren over de collectieve verantwoordelijkheid van vaccineren. Ouders die hun kinderen niet vaccineren worden uitgenodigd voor een gesprek. De commissie adviseert daarnaast om een ondergrens vast te stellen voor de landelijke vaccinatiegraad. In het scenario dat de vaccinatiegraad verder daalt en deze ondergrens wordt bereikt, moet deelname aan het rijksvaccinatieprogramma verplicht worden gesteld voor de kinderopvang.

Scenario’s
Passende maatregelen zijn afhankelijk van de hoogte van de vaccinatiegraad. Daarom introduceert de commissie drie relevante scenario’s (groen, oranje en rood) met daaraan gekoppelde handelingsopties die afhankelijk zijn van hoe hoog de landelijke vaccinatiegraad is. Gekozen is om hierbij te concentreren op mazelen en te richten op het risico op besmetting van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar op de kinderopvang (kinderdagopvang en gastouderopvang).

Huidige situatie
In de huidige situatie gaat het om een gedaalde landelijke vaccinatiegraad. Uit het meest recente rapport van het RIVM blijkt dat de daling inmiddels is gestabiliseerd. De commissie vindt echter het huidige niveau van de vaccinatiegraad nog steeds zorgwekkend en omschrijft dit als het oranje scenario.

Handelingsopties
Uit onderzoek is gebleken dat ouders met vragen of zorgen nu nog onvoldoende worden voorzien in hun behoefte aan betrouwbare informatie. Ook hebben ze moeite met het vinden van antwoorden op hun vragen. Het is voor ouders niet altijd duidelijk hoe ze met een betrouwbare deskundige in gesprek kunnen komen. Hiervoor adviseert de commissie verschillende handelingsopties op het gebied van informatie en communicatie.

Daarbij dient een normstellende overheid uit te dragen dat vaccineren en het bestrijden van infectieziekten een collectieve verantwoordelijkheid is. Dit rechtvaardigt dat ouders, minder vrijblijvend, mogen worden aangesproken op hun keuze om hun kind niet te laten vaccineren. Voorgesteld wordt om ouders die hun kind (nog) niet laten vaccineren uit te nodigen voor een gesprek met een deskundige zorgprofessional.

In het rode scenario is de landelijke vaccinatiegraad gedaald tot op of onder een door de overheid vastgestelde ondergrens. Op dat moment moet er een wettelijke plicht tot deelname aan het rijksvaccinatieprogramma als voorwaarde voor de kinderopvang komen.

Reactie SZW en VWS
Staatssecretarissen Van Ark (SZW) en Blokhuis (VWS) lieten bij de overhandiging weten dat zij het een doordacht rapport vinden met waardevolle aanbevelingen. De staatssecretarissen hebben hun waardering uitgesproken dat de commissie met duidelijke handelingsopties komt, afgestemd op de complexe situatie waarin vele dilemma’s spelen. Van Ark en Blokhuis hebben nogmaals aangegeven de zorgen van ouders en kinderopvangorganisaties serieus te nemen en hard aan de slag te gaan met de adviezen. Zij hebben toegezegd de beleidsreactie op het hele rapport zo spoedig mogelijk na de zomer naar de Tweede Kamer te sturen.

Duitser zet zwembad op balkon, balkon stort in

Het leek een of andere Duitser in Stuttgart gisteren wel een goed idee om een zwembad, met een diameter van drie meter, op zijn balkon te zetten. Het was gisteren natuurlijk behoorlijk warm daar, en het leek dan ook de ideale manier om wat verkoeling te zoeken. 

Helaas voor de beste man (of vrouw) was het balkon niet berekend op het gewicht van de vele duizenden liters water en het balkon bezweek dan ook aan één kant. Door het instorten van het balkon raakten er zes mensen gewond, een persoon werd overgebracht naar het ziekenhuis. De schade aan het pand bedraagt zo'n honderdduizend euro. 

Hoe de Hawker Typhoon de strijd in NormandiŽ hielp beslechten

Evaluaties tijdens en na de Tweede Wereldoorlog bewezen dat jachtbommenwerper Hawker Typhoon een formidabel wapenplatform was. Vooral van de raketten ging een verwoestende werking uit. Daarmee konden gebouwen, pantservoertuigen en tanks worden uitgeschakeld.

Onderzoeker en hoofd afdeling Operationele Dienstverlening Erwin van Loo van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie schrijft het deze maand in de longread op de website Vrij! (75jaarvrij.nl). De geschiedenis van jachtbommenwerper Hawker Typhoon is deze maand het onderwerp.

"Vijandelijke tanks worden buiten gevecht gesteld en raken meestal in brand", stond in juni 1945 in een evaluatierapport van de 21e Britse Legergroep. "Voor geen enkel vliegtuig waren Duitse militairen in Normandië zo bevreesd als voor de Hawker Typhoon. Deze éénmotorige jachtbommenwerper speelde in de zomer van 1944 en ook daarna een hele belangrijke rol als breekijzer voor de geallieerde grondtroepen", aldus Van Loo.

Ontworpen als jachtvliegtuig
Hij vertelt onder meer dat het toestel al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd ontworpen door Sydney Camm. Door de precaire oorlogssituatie van Groot-Brittannië in het voorjaar van 1940 ging echter alle aandacht uit naar het opvoeren van de productie van de Spitfire en de Hurricane. De fabricage van nieuwe vliegtuigtypen als de Typhoon moest voorlopig wachten.

Het toestel is in de loop van de (oorlogsjaren) herhaaldelijk aangepast om aan de veranderende eisen te voldoen. Ook de taak wijzigde. De Typhoon was als jachtvliegtuig ontworpen, maar voldeed het beste als jachtbommenwerper met allesverwoestende raketten. Vlak voor D-Day hadden de geallieerden 18 Typhoon-squadrons, waarvan 7 met raketten. Op 6 juni bestookten 9 Typhoon-eenheden in Normandië doelen als kustbatterijen en Duitse hoofdkwartieren. 3 andere vlogen continu boven de Britse en Canadese landingsstranden om vooraf geselecteerde doelen aan te vallen en steun aan grondtroepen te geven.

Bloedbad
De typhoons hielden flink huis onder de Duitse eenheden toen de geallieerden in augustus 1944 bij Falaise doorbraken. Luitenant-vlieger H. Ambrose van 175 Squadron: "Een deel van het Duitse leger kon natuurlijk ontsnappen, maar de Typhoons en een aantal Spitfires maakten gehakt van het Duitse leger bij Falaise. (...) Je kon de Slag bij Falaise op 6.000 voet hoogte letterlijk ruiken in de cockpit. Kadavers van dode paarden die in staat van ontbinding verkeerden en vlees – verbrand vlees. Het was een vreselijk bloedbad."

De Hawker Typhoon speelde een belangrijke rol tijdens de geallieerde opmars. Het toestel tastte het Duitse moreel aan. "Vaak was het een Typhoon-aanval die het vijandelijke verzet brak en de geallieerde troepen definitief het initiatief en de overhand gaf", aldus Van Loo.

Op de NIMH-website www.75jaarvrij.nl staan naast tal van artikelen over de bevrijding ook filmfragmenten en podcasts.

Reminder: Appen op de fiets strafbaar vanaf vandaag

Vanaf 1 juli 2019 mag u geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree van de telefoon gebruik maken is wel toegestaan. Uiteraard moet u op het verkeer blijven letten. U mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken voor anderen.

Geen gevaar of hinder veroorzaken met fiets
Als u fietst, mag u geen gevaar vormen voor andere weggebruikers. Dit staat in artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994. Veroorzaakt u wel een gevaarlijke situatie? Dan kunt u beboet of veroordeeld worden. Dit geldt ook als u een verkeersongeval veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of zwaargewond raakt.

Trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig
Vanaf 1 juli 2019 mag u ook geen elektronisch communicatieapparaat meer vasthouden als u een gehandicaptenvoertuig of tram bestuurt. Als u deelneemt aan het verkeer zonder een voertuig te besturen, is het niet verboden. Bijvoorbeeld op een paard of als voetganger. Maar u mag ook dan geen gevaar zijn voor andere weggebruikers.

Handsfree muziek luisteren toegestaan
Handsfree navigeren en muziek luisteren mogen wel. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee u het apparaat bedient. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken. Of het volume laag te zetten. U mag wel de knopjes aan uw koptelefoon of aan het snoer van uw oordopjes gebruiken om uw telefoon of muziekspeler te bedienen.

Vanaf 1 juli 2019 boete voor vasthouden telefoon op de fiets
Als de politie vanaf 1 juli 2019 ziet dat u tijdens het fietsen uw telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesystemen, tablet of muziekspeler) vasthoudt, dan kunt u een boete krijgen van €95. Als u stilstaat mag u uw telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat wel vasthouden en gebruiken.

Dode en zieke honden in Diemerbos, politie zoekt getuigen

De afgelopen dagen zijn er verschillende meldingen gekomen van hondenbezitters wiens hond ziek is geworden of zelfs is komen te overlijden na bezoek aan het Diemerbos in Diemen. Naar aanleiding van de diverse meldingen van zieke honden besloot Staatsbosbeheer afgelopen zaterdag uit voorzorg voorlopig het Diemerbos te sluiten voor honden.

De politie doet onderzoek naar een mogelijke oorzaak. Daartoe komt de politie graag in contact met hondenbezitters wiens hond recent ziek is geworden na een bezoek aan het Diemerbos. Ook mensen die wellicht informatie hebben over een mogelijke bron van de zieke dieren wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via het tipformulier op de website. 

Zelfrijdende voertuigen mogen de openbare weg op

Vanaf vandaag mag er onder strikte voorwaarden op de openbare weg getest worden met zelfrijdende auto’s. Het gaat om experimenten met voertuigen waarbij de bestuurder zich buiten dat voertuig bevindt, zoals een zelfrijdend OV-busje met een operator op afstand. Voordat de minister van Infrastructuur en Waterstaat toestemming geeft voor zo’n test, wordt de aanvraag eerst beoordeeld door de RDW, de politie, de wegbeheerder en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Zij bepalen of de risico’s voor de verkeersveiligheid voldoende zijn ondervangen.

Per 1 juli wordt de nieuwe Experimenteerwet van kracht die dit soort experimenten mogelijk maakt. Op dit moment zijn er al auto’s op de weg met geautomatiseerde functies die de bestuurder ondersteunen, zoals adaptieve cruise control, automatisch parkeren en lane-keepingsystemen. Dit zijn echter geen zelfrijdende voertuigen, zoals die momenteel wel al door fabrikanten worden ontwikkeld.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat: ‘De auto van de toekomst wordt vandaag ontworpen. Zelfrijdend vervoer biedt kansen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal files door ongevallen terug te dringen. Het is belangrijk dat we onze wegen en wetgeving daar op voorbereiden. En dat we daarmee niet wachten totdat deze auto’s te koop zijn. Daarom bieden we fabrikanten nu de mogelijkheid om op de openbare weg te experimenteren met dit soort voertuigen. Waarbij de veiligheid van alle weggebruikers altijd voorop staat.’

Sinds 2015 is het in Nederland al mogelijk om met zelfrijdende auto’s te testen op de openbare weg, maar dan moest er tot nu toe altijd een bestuurder in het voertuig aanwezig zijn. Deze nieuwe wet maakt ook het testen met een bestuurder op afstand mogelijk. Naast OV-busjes, gaat het bijvoorbeeld ook om tests met rijdende wegafzettingen voor op de snelweg met een bestuurder op afstand.

Er gelden verschillende voorwaarden en restricties voor de tests. Zo moeten de risico’s voor de verkeersveiligheid aantoonbaar tot een minimum beperkt worden en moet de bestuurder op afstand altijd over een geldig rijbewijs beschikken. Verder is er altijd sprake van een afgebakende tijd waarbinnen de tests mogen plaatsvinden op een specifieke weg of wegdeel. Ook moeten de uitkomsten van het experiment worden teruggekoppeld aan de RDW.

Nederland zit in de kopgroep van landen die bezig zijn met zich voor te bereiden op zelfrijdend vervoer. De uitkomsten van deze experimenten worden gebruikt om te kijken of de huidige wetgeving nationaal en internationaal voldoet of verder moet worden aangepast op de auto en het vervoer van de toekomst.

Petitie tegen lhbt-indoctrinatie door Jeugdjournaal

Op Citizingo.org is opnieuw een petitie gestart om lhbt-indoctrinatie bij het Jeugdjournaal tegen te gaan: "Na het eerdere incident met meisje Fenna dat werd ingezet om meer LHBT-’openheid’ te pushen bij Donald Duck, gaat het Jeugdjournaal nu nog verder in de ingeslagen richting door op vrijdag 21 juni een jongetje van negen te laten zien dat volledig als travestiet gekleed gaat. Dit werd geframed in het kader van 'jezelf kunnen zijn'."

Volgens de petitie is het duidelijk dat het hier niet gaat een bericht met nieuwswaarde, maar om een doelbewuste poging om dergelijk gedrag in de ogen van de kinderen die naar het Jeugdjournaal kijken te normaliseren. Het item opent met een emotioneel muziekje, om het allemaal nog indringender binnen te krijgen bij de jeugdige kijker. De voice-over vertelt vervolgens dat dít nu is waar het jongetje gelukkig van wordt: zich kleden als een vrouw.

Staatsopvoeding
De petitie vervolgt met: "Hier is geen sprake meer van enige vorm van objectieve verslaggeving, maar eerder van staatsopvoeding. Het betreft immers een publieke zender en een programma dat in opdracht van de overheid, met belastinggeld wordt gemaakt."

De petitionarissen willen dat deze indoctrinatie bij het Jeugdjournaal stopt. Daarom richten ze een petitie aan de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer, die ook over media gaat. Omdat het Jeugdjournaal door de NOS volgens een wettelijke opdracht gemaakt wordt, is de minister hiervoor verantwoordelijk. Ze vragen de commissieleden daarom de minister aan te spreken op deze ontwikkelingen bij het Jeugdjournaal.

Volgens de petitie moet de minister dan om de tafel gaan zitten met de verantwoordelijken bij de NOS. Ze willen dat de redactie van het Jeugdjournaal op het matje moet worden geroepen. Hun boodschap: "Het nieuws voor kinderen moet zoveel mogelijk ideologisch neutraal zijn en objectiviteit nastreven."

De petitie is hier te vinden

OM: 'Schietpartij Utrecht waarschijnlijk terrorisme'

Het Openbaar Ministerie heeft een sterke indicatie dat de verdachte van de schietpartij in Utrecht op 18 maart dit jaar, waarbij vier doden vielen, gehandeld heeft met een terroristisch oogmerk. Zo bleek vandaag tijdens de eerste pro formazitting tegen de 37-jarige Gokmen T..

De indicatie voor een terroristisch oogmerk is gebaseerd op twee verklaringen die de verdachte heeft afgelegd en uit door hem geschreven teksten. Zo luidt de handgeschreven tekst op een in de vluchtauto aangetroffen brief: “Ik doe dit voor mijn geloof, jullie maken moslims dood en willen jullie ons geloof van ons afpakken, maar gaat niet lukken. Allah is groot”. Daarnaast versterkt ook de aard van het incident, waarbij in het openbaar op voor de verdachte onbekende personen is geschoten, de indicatie voor een terroristisch oogmerk.

De verdachte heeft tijdens verhoren aangegeven dat hij geen nadere vragen meer wil beantwoorden en geen verdere verklaringen wil afleggen. Bij het onderzoeksteam van politie en Openbaar Ministerie en zeker ook bij de nabestaanden en slachtoffers bestaan echter nog vele vragen over de verschrikkelijke gebeurtenissen van 18 maart. Er zal dan ook geprobeerd blijven worden om met de verdachte in gesprek te raken en om op andere manieren de zo gewenste antwoorden te vinden. Inmiddels hebben vijftien personen aangifte gedaan. De verdenking betreft moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

Binnenkort zal de verdachte opgenomen worden in het Pieter Baancentrum om een beeld te kunnen verkrijgen van zijn psyche. Ondertussen gaat het politieonderzoek voort. Het onderzoek richt zich onder andere op de feitelijke gang van zaken in en om de tram, het motief, het oogmerk en de mogelijke betrokkenheid van derden. Van een dergelijke betrokkenheid is in het onderzoek tot dusver overigens niet gebleken. De verdachte heeft ook verklaard alleen te hebben gehandeld.

Daarnaast zal er handschriftvergelijkend onderzoek gedaan worden naar teksten op de in de vluchtauto aangetroffen brief en op de loop van het vuurwapen dat de schutter gebruikt lijkt te hebben. Ook wordt er nog digitaal onderzoek verricht naar in beslag genomen gegevensdragers. Naar verwachting zal het einddossier in november van dit jaar gereed zijn, waarna een zogenaamde regiezitting plaats kan vinden. Wat het Openbaar Ministerie betreft zou de zaak dan begin 2020 inhoudelijk behandeld kunnen worden, afhankelijk van eventuele onderzoekswensen van de verdediging.

Tijdens de pro formazitting van vandaag heeft de officier van justitie ook terug geblikt op de periode voorafgaand aan de schietpartij. De verdachte stond bekend als een moeilijk persoon, een drugsgebruiker, een draaideurcrimineel, die niet open stond voor hulpverlening. Het onderzoek heeft vooralsnog echter geen aanwijzingen opgeleverd voor eerdere signalen dat verdachte overwoog een gruwelijke daad te plegen als die waarvan hij nu wordt verdacht.

In dat licht is de instemming van het Openbaar Ministerie met de schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachte, in afwachting van het proces, door het Gerechtshof op 27 februari 2019 begrijpelijk. De verdachte zat toen vast op verdenking van een verkrachting in de relationele sfeer. De kans op herhaling van een vergelijkbaar feit werd niet groot geacht. Met de wetenschap van nu is de schorsing van de voorlopige hechtenis voor slachtoffers en nabestaanden moeilijk verteerbaar.

Een volgende pro formazitting staat gepland voor 23 september 2019. Op 15 juli staat een zitting gepland in de verkrachtingszaak waarin de 37-jarige Utrechter ook verdachte is.

Onderzoek naar reeks plofkraken in Opsporing Verzocht

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt op dinsdagavond 2 juli uitgebreid aandacht aan een reeks plofkraken op pinautomaten in Nederland en België. Hierbij worden onder meer bewakingsbeelden van één van de verdachten getoond.

Deze man, met zeer opvallende ogen, maakt onderdeel uit van een groep die in wisselende samenstelling plofkraken op pinautomaten pleegt. Hierbij maakt de groep gebruik van snelle (gestolen) auto’s en zware explosieven. Daarnaast wordt één van de plofkraken gereconstrueerd.

De uitzending begint dinsdagavond 2 juli om 20:35 uur op NPO1 en zal de volgende dag om 12:00 uur worden herhaald op NPO2.

500 euro biljet moet verdwijnen, verbod op grote cashbetalingen

Een verbod op betalingen met contant geld vanaf 3000 euro, inzet op afschaffing van het 500 euro biljet, het weren van ongebruikelijke klanten door banken en een Europese toezichthouder zijn onder meer nodig om het criminelen moeilijker te maken ons financiële stelsel te gebruiken voor witwassen. Deze en meer voorstellen staan in het gezamenlijke plan ‘aanpak witwassen’ dat minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. Bij de aanpak van witwassen zijn banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig tekortgeschoten. Inmiddels worden er grote investeringen gedaan door de banken om witwassen beter tegen te gaan.

Volgens de bewindslieden is er naast de bestaande regels meer nodig om het criminelen lastiger te maken om geld wit te wassen. Minister Hoekstra: "Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden. Het kabinet, toezichthouders, de Financial Intelligence Unit (FIU), OM, FIOD, de financiële sector en accountants slaan daarom nu de handen ineen om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel."

Minister Grapperhaus: "Misdaad mag niet lonen. In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet. Door een gezamenlijke inzet willen wij de aanpak van witwassen naar een hoger niveau tillen. Nederland moet internationaal tot de koplopers behoren bij de aanpak van witwassen."

Banken kunnen met deze aanpak hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen. Vanwege het grensoverschrijdend aspect van witwassen is een Europese centrale toezichthouder nodig om het toezicht effectiever te maken. De opsporing en vervolging van criminelen wordt versterkt. Zoals eerder bekend gemaakt komt hiervoor extra capaciteit bij onder andere de politie, FIOD, FIU en het OM.

Verder zorgt de nationale aanpak ervoor dat de drempels verhoogd worden, door het misbruik van juridische entiteiten en constructies en het gebruik van grote sommen contant geld verder tegen te gaan en crypto’s te reguleren.

Het voorkomen en bestrijden van witwassen is voortdurend in ontwikkeling en vergt de constante aandacht en samenwerking van alle betrokkenen. Daarom spreken de bewindslieden aan het einde van het jaar opnieuw met de betrokken partijen over de voortgang en effectiviteit van de maatregelen in het plan van aanpak.

Kabinet betreurt slavernijverleden

Het kabinet kan de tijd niet terugdraaien, maar betreurt het ten zeerste dat slavernij onderdeel uitmaakt van onze gezamenlijke geschiedenis. Evenals voorgaande kabinetten, heeft het kabinet diepe spijt en berouw over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid ten tijde van het slavernijverleden. Het kabinet vindt het daarom van groot belang dat er een dialoog komt over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving.

Zo’n dialoog zou zich moeten richten op een bredere erkenning en inbedding van dit gedeelde verleden in onze samenleving. Dat staat in een brief die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Verbinding door dialoog
De dialoog zoals het kabinet die ziet richt zich niet alleen op Nederlanders van Afrikaanse afkomst, maar op de Nederlandse samenleving in zijn geheel. Het slavernijverleden raakt in het bijzonder ook de Caribische delen van het Koninkrijk. Een dialoog gericht op verbinding kan in de vorm van een platform of anderszins. Uit de dialoog zou nader historisch onderzoek of andere voorstellen voor activiteiten kunnen voortkomen die bijdragen aan een goede inbedding van het slavernijverleden. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat de lessen uit het verleden niet worden vergeten en nog altijd relevant zijn voor de wijze waarop wij nu in diversiteit samenleven. Op deze wijze kunnen wij een pijnlijk verleden omzetten in iets wat ons als samenleving verbindt in plaats van verdeelt.

Jaarlijks herdenken
De aandacht voor het slavernijverleden staat centraal in de jaarlijkse herdenking bij het nationaal monument Nederlands Slavernijverleden op 1 juli. Het kabinet vindt het van belang met deze jaarlijkse herdenking blijvend bij het slavernijverleden stil te staan. Voor dit jaar heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog eenmalig op projectbasis subsidie verstrekt. Vanaf volgend jaar wordt de herdenking structureel vanuit het Rijk gefinancierd.

Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat hierover in gesprek met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en de gemeente Amsterdam. De ministers van OCW, SZW en BZK stellen samen een daarbij passend budget beschikbaar. Daarnaast vinden er gesprekken plaats met de gemeente Amsterdam over de ontwikkeling van een nationale museale voorziening. De minister van OCW heeft voor een dergelijke voorziening 1 miljoen euro gereserveerd.

Met de voorgenomen dialoog en de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden wil het kabinet herdenken wat in het verleden is gebeurd en met elkaar verhalen hierover levend houden. Om zo samen die belangrijke stap naar gelijkwaardigheid en vrijheid te vieren en vorm te blijven geven, die 156 jaar geleden met de afschaffing van de slavernij is gezet.

Vier autobedrijven verdacht van btw-fraude en witwassen

De politie en FIOD hebben op 1 juli vijftien doorzoekingen gedaan. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar grensoverschrijdende btw-fraude, het mogelijk faciliteren van witwassen en valsheid in geschrift bij de export van auto’s. Het btw-nadeel is berekend op 21 miljoen euro.

Ongeveer 175 medewerkers van de FIOD en politie doorzochten 9 bedrijfspanden en 6 woningen. Naast de fysieke en digitale administratie is beslag gelegd op meer dan 500 auto’s, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. Er zijn geen mensen aangehouden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het onderzoek richt zich op vier verschillende autobedrijven. Zij zouden tweedehands leaseauto’s hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren tegen grote sommen contant geld. Vanaf 2017 tot en met het eerste kwartaal van 2019 hebben zij vermoedelijk voor ongeveer 120 miljoen euro aan auto’s geëxporteerd. Zij worden behalve van btw-fraude en valsheid in geschrift ook verdacht van het structureel overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) .

Btw-fraude en valsheid in geschrifte bij export
De auto’s die werden verkocht door de autodealers zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Die fictieve bedrijven worden ook wel ‘ploffers’ of ‘missing traders’ genoemd. Ze zouden op naam staan van een zogenaamde katvanger. In werkelijkheid zouden de auto’s rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland die de auto’s verkochten op de Berlijnse automarkt.

Indien een bedrijf weet of had moeten weten dat hij levert aan een ‘ploffer’ in het buitenland, heeft hij geen recht op toepassing van het nultarief bij export. Als hij dit toch doet, en ook op zijn btw-aangifte vermeldt, is dat strafbaar.

Btw-nadeel
Het btw-nadeel in dit onderzoek wordt berekend op ongeveer 21 miljoen euro. De fiscus gaat dat bedrag naheffen bij de Nederlandse autodealers.

Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alle de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler. Volgens het VAT Action Plan uit 2016 van de Europese Commissie bedraagt de schade van grensoverschrijdende btw-fraude 50 miljard euro.

Belastingdienst onderzoekt andere autohandelaren
De Belastingdienst heeft vandaag een aantal andere dealers bezocht en boekenonderzoeken aangekondigd. Hierbij zal onder meer de export van deze bedrijven onderzocht worden. In het verleden hebben diverse autohandelaren al een waarschuwingsbrief van de fiscus ontvangen over de kenmerken van grensoverschrijdende btw-fraude en wat ze kunnen doen om te voorkomen daarbij betrokken te raken.

Fenomeenaanpak
De politie, FIOD, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst doen al enige tijd onderzoek naar de contante verkoop van tweedehandse (lease)auto’s aan buitenlandse autohandelaren. Contante verkopen zijn kwetsbaar voor trade-based money laundering. Het risico is dat op deze wijze grote hoeveelheden contant geld -afkomstig uit de zware georganiseerde criminaliteit- witgewassen worden.

Inbreker op de vlucht aangereden door politieauto

Een verdachte van een inbraak is vannacht door de politie aangereden. De 44-jarige Rotterdammer zou hebben ingebroken in een speeltuin aan de Van Enckevoirtlaan in Rotterdam en was er op een fiets vandoor gegaan.

Tijdens zijn vlucht werd hij aangereden door een politie-auto. De man is naar het ziekenhuis gebracht en ligt op de Intensive Care. In de omgeving van het ongeval werd een kassalade gevonden.

Politie hield ANP-journalisten aan op basis van onjuiste informatie

De politie Oost-Brabant heeft de afgelopen week grondig onderzoek gedaan naar de feiten en omstandigheden van de aanhouding van twee ANP-journalisten uit Roermond bij een Pegida-manifestatie op 22 juni in Eindhoven. De politie: "Daaruit is duidelijk geworden dat wij de twee journalisten abusievelijk als Pegida-sympathisanten hebben aangemerkt en wij hechten eraan dat onjuiste beeld volledig te corrigeren. In een constructief gesprek afgelopen week hebben wij de twee verslaggevers onze oprechte excuses aangeboden voor hun onterechte aanhouding."

De verwarring is ontstaan doordat de journalisten op maandag 6 mei zijn gezien bij een tegendemonstratie van AFA in Eindhoven, waarvan ze voor het ANP verslag deden. Die informatie is vervolgens intern onjuist geïnterpreteerd waardoor het tweetal bij de politie te boek stond als Pegida-aanhangers. Toen zij op 22 juni in de buurt van de Pegida-aanhangers verslag deden van de manifestatie, was dat label voldoende grond om tot aanhouding over te gaan.

De politie: "En zoals gezegd: op het bureau bleek dat ten onrechte en zijn beiden enkele uren later weer in vrijheid gesteld. De journalisten maakten al bij hun aanhouding duidelijk dat ze in Eindhoven actief waren als journalisten door hun (politie)perskaart te laten zien. Wij hebben daarop de keuze gemaakt het verdere onderzoek op het bureau te doen en niet op straat."

De politie besluit met de woorden: "De politie Oost-Brabant hecht veel waarde aan een goede relatie met de media en betreurt de onterechte aanhouding enorm. Persvrijheid is een groot goed in ons land en we leveren daaraan graag een positieve bijdrage. Uiteraard bespreken we deze casus intern met alle betrokkenen en scherpen we waar nodig procedures aan."

170 miljoen voor uitbreiding voorschoolse educatie

Er komt meer en betere voorschoolse educatie voor peuters met een risico op een onderwijsachterstand. Het aantal uren wordt verhoogd van tien tot zestien uur per week. Ook worden voortaan pedagogisch beleidsmedewerkers met een hbo-opleiding ingezet om peuterleiders te helpen met tips, uitleg en voorbeelden. De Ministerraad heeft ingestemd met een voorstel hierover van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

Minister Slob: ‘Sommige jonge kinderen groeien op in een ongunstige thuissituatie en spreken bijvoorbeeld nog niet goed Nederlands. We willen dat deze kinderen toch een goede start kunnen maken op de basisschool. Dat moet je doen op jonge leeftijd, om te voorkomen dat ze een achterstand oplopen.’

Het kabinet heeft 170 miljoen euro uitgetrokken voor de structurele uitbreiding van de voorschoolse educatie. Het voorkomen en tegengaan van onderwijsachterstanden vergroot de kansen van kinderen en de samenleving vaart er wel bij. Het bevordert een goed opgeleide beroepsbevolking en het heeft positieve effecten op gezondheid, criminaliteit en werkloosheid.

Voorschoolse educatie wordt aangeboden op de kinderopvang voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Pedagogisch medewerkers lezen voor aan de peuters, oefenen met woorden en cijfers, en leren hen samen te spelen. Peuters worden hierdoor onder meer taalvaardiger, krijgen ze een grotere woordenschat, en kunnen ze zich beter concentreren.

Er zijn in Nederland circa 4.500 kindercentra waar voorschoolse educatie wordt gegeven. Gemeenten zorgen dat er voldoende aanbod is. De verhoging van het aantal uren per week gaat in vanaf augustus 2020, zodat gemeenten en kindercentra zich kunnen aanpassen en medewerkers kunnen werven.

CuraÁao verliest en neemt met opgeheven hoofd afscheid van Gold Cup

Curaçao is in de kwartfinale van de Gold Cup uitgeschakeld door de Verenigde Staten.De titelverdediger had in Philadelphia aan een doelpunt in de eerste helft genoeg om het team van bondscoach Remko Bicentini naar huis te sturen: 1-0. De Verenigde Staten spelen komende woensdag in de halve finales in Nashville tegen Jamaïca.

De titelverdediger van het kampioenschap van Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben oogde voor rust comfortabel tegen Curaçao, dat zich als underdog goed verweerde. De start mocht er zijn, met twee kansen voor Christian Pulisic in de eerste vier minuten. De aanvaller schoot eerst naast en zag daarna hoe Eloy Room uitstekend redding bracht.

Curaçao herstelde zich, maar liep na 25 minuten spelen toch achter de feiten aan. Na een voorzet van Pulisic richting de tweede paal kopte Weston McKennie de bal achter Room: 1-0. Drie minuten voor rust was de ploeg van Bicentini dicht bij de gelijkmaker, maar een kopbal van Darryl Lachman ging over het doel van Zack Steffen.

In de tweede helft kreeg Curaçao kansen op de gelijkmaker. Zo schoot Leandro Bacuna net voor tijd hard op goal, maar Steffen tikte de bal onder de lat vandaan. Curaçao overleefde dit jaar voor het eerst de groepsfase van de Gold Cup en kan zich nu opmaken voor de CONCACAF Nations League in september.

Vrouwen hebben steeds vaker aanvullend pensioen

Het aandeel vrouwen in de AOW met een aanvullend pensioen is gestegen van 52 procent in 2001 naar 65 procent in 2017. Wel is er nog steeds een groot verschil met de mannelijke AOW’ers van wie 92 procent in 2017 een aanvullend pensioen ontving. Bovendien bedraagt het aanvullend pensioen van vrouwen minder dan de helft van dat van mannen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen CBS-publicatie Welvaart in Nederland 2019.

Bij vrouwen met een partner is het aandeel met aanvullend pensioen meer dan verdubbeld, van 21 procent in 2001 naar 48 procent in 2017. Bij vrouwen zonder partner was de toename minder groot, van bijna 77 procent naar 84 procent. Vrouwen zonder partner hebben ruim anderhalf keer zo vaak een aanvullend pensioen als vrouwen met een partner. Bij alleenstaande vrouwen gaat het dikwijls niet alleen om het pensioen dat zij in hun actieve loopbaan zelf hebben opgebouwd, maar ook om nabestaandenpensioen.

Jongere generaties vrouwen hebben vaker aanvullend pensioen
De stijging van het aandeel vrouwen met aanvullend pensioen komt doordat jongere generaties die in de AOW stromen vaker een aanvullend pensioen hebben dan oudere generaties. Dit hangt samen met de hogere arbeidsdeelname van de jongere generaties. Van de 75- tot 80-jarige vrouwen met partner had 38 procent in 2017 een aanvullend pensioen, van de tien jaar jongere generatie was dat bijna 60 procent.

Vrouw heeft minder aanvullend pensioen dan man
De bruto AOW bedroeg in 2017 op jaarbasis 14.040 euro voor een alleenstaande en 20.040 euro voor partners die beiden in de AOW zaten. Van vrouwen met een aanvullend pensioen was het ontvangen bedrag in doorsnee lager dan van mannen. In 2017 hadden ze met 5.400 euro bruto aanvullend pensioen 43 procent van het doorsneebedrag van mannen.

Het verschil was het grootst onder AOW’ers met een partner, al is deze kloof de afgelopen jaren wel kleiner geworden. Vrouwen die tegenwoordig de AOW instromen zijn niet alleen vaker werkzaam geweest. Ook hadden ze een gemiddeld langere werkweek dan eerdere generaties, waardoor ze meer pensioen hebben opgebouwd.

Tot 2009 groeide vooral bij mannen het mediane aanvullende pensioen harder dan daarna. De aanvullende pensioenen werden in de periode 2009–2017 als gevolg van de economische crisis niet of beperkt geïndexeerd, en incidenteel zelfs gekort.

Bijna 3 miljoen AOW’ers
Het aantal AOW’ers groeide van ruim 2 miljoen in 2001 naar bijna 3 miljoen in 2017, bijna 1,4 miljoen mannen en bijna 1,6 miljoen vrouwen. Door de instroom van de naoorlogse generatie steeg het aantal AOW’ers vanaf 2010 harder dan in het eerste decennium. Bij zowel mannen als vrouwen nam het aantal AOW’ers met aanvullend pensioen sinds 2001 voortdurend toe. De groep met alleen een AOW-uitkering was jaarlijks vrijwel even groot.

NS vervangt oploskoffie door verse filterkoffie in de trein

“Goedemiddag beste reizigers. Op deze trein is Railcatering aanwezig, ik kom zo bij u langs met onze nieuwe verse filterkoffie.” Jelle Timmermans van NS Railcatering schenkt voor het eerst echte verse filterkoffie in de trein. Reizigers in de Intercity van Utrecht Centraal naar Zwolle kregen vrijdag al de primeur, maar vanaf vandaag is het op alle 7 trajecten van NS Railcatering zover. Jelle: “Ik schonk 2 jaar oploskoffie in de trein, maar echte filterkoffie vinden reizigers veel lekkerder. Ik heb de bonen een halfuur geleden zelf gemalen,” zegt Jelle die vanaf vandaag in nieuwe kleding en met een nieuw aanbod van dranken en versnaperingen door de trein loopt.

Jelle loopt 3 dagen per week door de trein. Tijdens een dienst draagt hij zo’n 15 kilo met zich mee en loopt hij gemiddeld ongeveer 3 kilometer. Jelle: "dat is best wel zwaar, maar ook erg leuk om te doen. Reizigers die op het station geen tijd hadden om wat lekkers te kopen, zijn blij als ze mij zien en ik help hen graag.”

Oploskoffie of niet; ook de oude koffie was al het best verkochte product van de Railcatering. NS verkoopt jaarlijks zo’n 400.000 koppen koffie in de trein. Tweederde hiervan is gewone koffie, een derde cappuccino. De nieuwe koffie heeft RFA keurmerk (Rainforest Alliance gecertificeerd). Deze organisatie zet zich in voor milieuvriendelijke productie en sociale arbeidsvoorwaarden. Daarnaast geven ze alleen een deksel als hiernaar gevraagd wordt. Hiermee wil NS zorgen wij voor minder plastic afval. Reizigers met een eigen beker krijgen bovendien 25 cent korting.

Van bananenbrood tot popcorn
“Verse filterkoffie, het klinkt simpel, maar dat is het niet,” aldus Floris Merkx, verantwoordelijk voor de Railcatering bij NS. “Na 2 uur verversen we de koffie. Naast het schenken van nieuwe koffie, wordt de hele Railcatering vernieuwd met nieuwe kleding voor de collega’s. Daarbij wordt ook het assortiment vernieuwd en op het moment van de dag afgestemd. In de ochtend wordt er bananenbrood aan de reiziger aangeboden en in de middag een broodje kaas. Voor in de avond is er popcorn. Lekker als je een filmpje kijkt in de trein.”

NS Railcatering bestaat 13 jaar en is nu aanwezig op zeven langere Intercity-trajecten. (Utrecht – Eindhoven, Utrecht – Zwolle, Utrecht – Arnhem, Utrecht – Deventer, Zwolle – Almere, Rotterdam – Antwerpen, Rotterdam – Tilburg) NS wil dit aantal graag uitbreiden om meer treinreizigers onderweg van een hapje en een drankje te kunnen voorzien. Of dat lukt is de vraag; het blijkt erg lastig om voldoende medewerkers te krijgen in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Hassan loopt wereldtijd op 3000 meter, Coleman bloedsnel op 100m

Atlete Sifan Hassan heeft tijdens de Diamond League-wedstrijd in het Californische Stanford een absolute wereldtijd gelopen op de 3000 meter. Met haar 8:18,49 liep ze een Europees record en werd ze de snelste niet-Chinese vrouw ooit.

Tijdens de Chinese Nationale Spelen van 1993 liep Wang Junxia een tijd van 8:06,11 minuten, nog altijd het wereldrecord. De tweede plek van Qu Yunxia in 8:12,18 is nog altijd de tweede tijd ooit en de tijden van het duo in de halve finales destijds - beiden in de 8:12 - zijn nog altijd de derde en vierde snelste tijden ooit. Of het helemaal eerlijk ging is de vraag: officieel was 'schildpaddensoep' de krachtbron...

Enfin, in Stanford hield Hassan zich lang rustig achter het Ethiopische duo Letesenbet Gidey en Genzebe Dibaba, maar in de slotfase kwam ze er overheen. Ook de Duitse Konstanze Klosterhalfen ging ietwat verrassend mee en werd tweede, terwijl Gidey de derde plek pakte.

200m vrouwen
Dafne Schippers kwam niet echt lekker op gang en viel in de slotfase nog wat terug: zesde in 22,62 seconden. De winst ging naar de verrassend sterk lopende Blessing Okagbare uit Nigeria: 22,05 seconden. De Jamaicaanse Elaine Thompson werd tweede in 22,21 tellen, voor de 22,42 van de Britse Dina Asher-Smith.

400m horden
Rai Benjamin was de enige van de 'grote drie' die in Stanford aanwezig was, maar de 21-jarige Amerikaan maakte weer grote indruk. Hij was oppermachtig en won in 47,16 seconden: geen PR, maar slechts zes man - inclusief hijzelf - waren ooit sneller. Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden werd tweede met 48,94 seconden, voor de Turk Yasmani Copelli (49,37).

3000m vrouwen (Bron: YouTube)

100m mannen
De Amerikaan Christian Coleman is sinds vorig jaar de nieuwe grote man en hij maakte het helemaal waar: met 9,81 seconden en een kleine tegenwind pakte hij de winst in een tijd die in de historie door slechts negen man - waaronder Coleman zelf - verbroken is. Landgenoot Justin Gatlin werd met 9,87 tweede, voor de 9,97 van de Brit Zharnel Hughes.

Kogelstoten mannen
Darlan Romani was misschien wel de sensatie van de avond. De 28-jarige Braziliaan stootte één keer 22,00 meter, maar verpulverde dat nu met 22,46m in zijn derde poging, waarna hij nog 22,55m en zelfs 22,61m stootte, goed voor de winst en de tiende plek op de eeuwige wereldranglijst. Ryan Crouser werd met 'slechts' 22,17m tweede, voor de 21,76m van de Nieuw-Zeelander Tomas Walsh.

800m vrouwen
De Grote Caster Semenya Show zat er weer aan te komen en dat bleek het geval. De Zuid-Afrikaanse liep iedereen met name in de slotfase het snot voor de ogen en won in 1:55,70 minuten, ruim voor de Amerikaanse dames Ajee Wilson (1:58,36) en Raevyn Rogers (1:58,65).

Hoogspringen vrouwen
Mariya Lasitskene is de vrouw van het jaar en met 2,04 meter - volstrekt foutloos - maakte de Russische weer grote indruk. Drie pogingen op 2,08m, één centimeter onder het 32 jaar oude wereldrecord, gingen mis. De Amerikaanse Vashti Cunningham sprong met 2,00m naar plek twee, voor de eveneens 2,00m van de pas 17-jarige Oekraïnse sensatie Yaroslava Mahuchikh.

100m mannen (Bron: YouTube)

Mijl mannen
In een prima race op de zogenaamde Bowerman Mile ging de winst naar de Keniaan Timothy Cheruiyot, die vooral in de slotronde ijzersterk was: 3:50,49 minuten. Ayanleh Souleiman uit Djibouti werd tweede in 3:51,22 minuten, voor de Noorse broers Filip en Jakob Ingebrigtsen (3:51,28 en 3:51,30).

110m horden mannen
Zonder de geblesseerde Rus Sergey Shubenkov was het Orlando Ortega die een prima wedstrijd won. De Spanjaard snelde naar 13,24 seconden en won zo voor de Fransman Wilhelm Belocian, die met zijn 13,281 seconden nét voor de Jamaicaan Omar McLeod bleef.

100m vrouwen
De race telde niet mee voor de Diamond League en viel eigenlijk ook gewoon tegen. De Ivoriaanse Marie-Josee Ta Lou won in 11,02 seconden, voor de Amerikaanse Aleia Hobbs (11,04). De dit jaar bloedsnelle tiener Sha'Carri Richardson, nu al een van de snelste vrouwen ooit, viel met 11,15 wat tegen, net als de Jamaicaanse grootheid Shelly-Ann Fraser-Pryce en haar 11,39.

Polsstokhoogspringen mannen
Het werd een fraai duel tussen de nog altijd maar 19-jarige Amerikaanse Zweed Armand Duplantis en de Amerikaan Sam Kendricks, die foutloos tot en met 5,88m kwam. Op 5,93m ging het echter drie keer mis, terwijl Duplantis - die 5,88m gemist had - het wel haalde. Drie pogingen op 6,01m gingen fout, maar de zege was binnen. Piotr Lisek uit Polen werd met 5,71m derde.

Kogelstoten mannen (Bron: YouTube)

400m mannen
Er werd veel verwacht van Michael Norman, maar de jonge Amerikaan kon zijn eerder dit jaar gelopen 43,45 seconden niet benaderen. Hij won wel, maar met 44,62 was het allemaal niet geweldig. Landgenoten Kahmari Montgomery (45,12) en Fred Kerley (45,33) completeerden het podium in weinig bijzondere tijden.

1500m vrouwen
Geen Diamond League-onderdeel, wel een prima race. De winst ging in 3:59,04 naar de Keniaanse Faith Kipyegon, die een fraaie sprint net won van de Britse Laura Muir en de Amerikaanse Shelby Houlihan, die net als de Ethiopische Gudaf Tsegay net onder de vier minuten doken.

3000m steeplechase
Beatrice Chepkoech deed een poging haar eigen wereldrecord aan te vallen, maar dat bleek er niet echt in te zitten. De Keniaanse had het tempo wel flink te pakken en won overtuigend in 8:55,58 minuten, de vijfde tijd ooit. De Amerikaanse Emma Coburn ging halverwege onderuit, maar knokte zich alsnog naar plek twee in 9:04,90 minuten, waardoor ze haar doel - als eerste Amerikaanse onder de negen minuten duiken - niet haalde. De Keniaanse Hyvin Kiyeng finishte in 9:05,81 als derde.

Kogelstoten vrouwen
Met haar tweede poging nam Gong Lijiao de leiding in handen en met 19,79m stootte de Chinese in de vijfde poging de winst definitief binnen. Danniel Thomas-Dodd uit Jamaica pakte met 19,26m de tweede plek, drie centimeter verder dan de Amerikaanse Chase Ealey.

2 mijl mannen
Ook hier geen Diamond League-prijzen, maar wel een mooie race. De Ethiopiër Selemon Barega leek op weg naar de winst, maar de Oegandees Joshua Cheptegei en de Amerikaan Paul Chelimo vielen in de slotfase aan. Dat leverde na een zinderende sprint winst op voor Cheptegei in 8:07,54 minuten, 's werelds beste tijd in twaalf jaar. Chelimo werd op 0,05 tellen tweede, voor Barega.

FOK! Wat een weer: minder zon en overal koeler

Welkom!

De grote hitte zijn we voorlopig kwijt, al blijft die nooit heel ver weg uit de buurt. We zijn echter maar een klein landje en de warmte blijft daardoor net ten oosten van ons hangen. Wij moeten het doen met koelere zeelucht. Gisterochtend werd het nog net 30 graden in het oosten en zuidoosten, maar een uitgeblust koufrontje blies de warme lucht het land uit. Op dat front viel er zowaar een enkele spat regen.

Vandaag is er meer bewolking dan gisteren. In het noorden kan lokaal een spatje regen vallen, maar veel zal dat niet zijn. Elders is de bewolking wat dunner, maar heel veel zon zal er niet te zien zijn. Het wordt hierbij 17 tot 18 graden op de Wadden, tot nog ruim 23 in het zuidoosten De wind komt uit een westelijke richting en is matig tot vrij krachtig. Op de Wadden nog iets steviger.

De komende week staat er weinig interessants op het programma. Doodsaai weer. Voor niemand wat wils.

Fijne avond!  

Spreeuwen1 (Foto: KlapMongeaul)
Twee spreeuwen in conclaaf. (Foto: KlapMongeaul)

Spreeuwen2 (Foto: KIapMongeaul)
De discussie duurt voort. Fraai gefotgrafeerd door: (KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
©FOK.nl e.a.