Dubbel Nederlands baangoud op slotdag Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk zijn de Nederlandse baanwielrenners ook op de slotdag weer lekker bezig. Op meerdere onderdelen liggen de Nederlanders op koers voor de medailles.

Jan Willem van Schip rijdt het omnium en dat gaat uitstekend. De tempobeul opende met een derde plek op de scratch, gevolgd door een tweede stek op de tempokoers. De afvalkoers werd vervolgens een prooi voor Van Schip, die in het klassement met de puntenkoers nog te gaan op evenveel punten staat als de Zwitser Thery Schir.

Op de individuele sprint bij de vrouwen werd Laurine van Riessen in de kwartfinales uitgeschakeld door de Russische Anastasiia Voinova (2-0), maar na twee eerlijk verdeelde en zeer spannende heats won Shanne Braspennincx haar derde heat van de Oekraïnse Olena Starikova. Voinova was in de halve finales net wat te sterk en dus strijd de Nederlandse tegen Daria Shmeleva uit Rusland om het brons.

Op de 500 meter tijdrit plaatste Kyra Lamberink zich als achtste en laatste voor de finale. Steffie van der Peet kwam net tekort en zette de tiende tijd neer, waardoor zij naar huis kan.

Sprinters Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen, goed voor goud en zilver op de individuele sprint, plaatsten zich op de keirin zonder problemen voor de halve finales.

Het thuispubliek kon ondertussen juichen: Tatsiana Sharakova was in de finale van de individuele achtervolging veel te sterk voor de Italiaanse Marta Cavalli. Tamara Dronova uit Rusland gaf de Britse Josie Knight het nakijken in het duel om brons.

Update 13.36 uur
In de halve finales van de keirin is Hoogland gesneuveld: de sprintspecialist kwam niet verder dan de vierde plek, één plek te laag voor een finaleplek. Lavreysen won die halve finale en mag dus wel gaan strijden om de medailles.

Update 14.36 uur
De volgende Nederlandse medaille is binnen: Kirsten Wild en Amber van der Hulst hebben het zilver gepakt op de koppelkoers. De twee pakten een sloot punten in de tussensprints, maar Jessica Roberts en Megan Barker pakten een ronde voorsprong en dankzij die bonus reed het Britse duo naar het goud. Diana Klimova en Mariia Novolodskaia pakten ook een ronde voorsprong, maar eindigden één puntje achter Wild en Van der Hulst met brons.

Update 15.00 uur
Braspennincx heeft op de sprint naast het brons gegrepen. Ze won de eerste heat tegen Shmeleva nipt, maar de tweede en derde heat werden met enkele honderdsten van een seconde een prooi voor de Russische. Voinova won de eerste twee finaleheats met een klein verschil van de Française Mathilde Gros en pakte zo het goud.

Update 19.50 uur
Lavreysen heeft de keirinfinale op zijn naam geschreven en na het sprintzilver en teamsprintgoud zo opnieuw goud gepakt. De Fransman Rayan Helal moest genoegen nemen met zilver, Denis Dmitriev uit Rusland pakte brons. Hoogland eindigde in de B-finale als derde en werd zo tiende in de eindstand.

Lamberink heeft de tijdritfinale als zevende afgesloten met een tijd van 34,903 seconden. Het goud ging in 33,209 seconden naar tweevoudig en regerend wereldkampioene Daria Shmeleva uit Rusland. Alleen de Oekraïnse Olena Starikova (33,389) kon haar enigszins bedreigen, Miriam Vece uit Italië pakte brons in 34,151 seconden.

Op de voor het omnium afsluitende puntenkoers ging de Zwitser Schir rond voor bonuspunten, maar Van Schip pakte zelfs twee rondjes en reed zo met enig machtsvertoon naar het goud. Schir verdedigde het zilver wel, brons ging dankzij Daniel Staniszewski naar Polen.