Quartararo snelt naar MotoGP-pole voor TT Assen

Fabio Quartararo begint zondag vanaf poleposition aan de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. De 20-jarige Fransman zette zijn Petronas Yamaha op het circuit van Assen op de eerste plek in de kwalificatie van zaterdag, al zijn derde pole van zijn debuutjaar.

Quartararo bleef landgenoot Maverick Viñales, rijdend op een fabrieks-Yamaha, 0,140 seconden voor. Alex Rins reed zijn Suzuki op 0,441 seconden naar een keurige derde plek, de tweede keer dat hij in de MotoGP vanaf de eerste rij mag vertrekken. De tweede rij wordt gevormd door wereldkampioen Marc Marquez (Honda), Joan Mir (Suzuki) en Cal Crutchlow (Honda).

In de Moto2 ging de poleposition naar de Australiër Remy Gardner, waardoor hij in zijn 72e GP-start eindelijk van front row mag vertrekken. Op 0,110 tellen pakte Brad Binder de tweede plek, voor Xavi Vierge. Bo Bendsneyder kwam niet verder dan een 23e startplek.

Niccolo Antonelli ging er in de Moto3 met de pole vandoor, anderhalve tiende voor Kaito Toba en Tony Arbolino. Wildcardrijder Ryan van de Lagemaat start zondag vanaf de 28e plek op de tiende en laatste startrij.

Om 11:00 uur gaat de Moto3 van start op het TT Circuit, om 12:20 uur gevolgd door de Moto2. De MotoGP is tot slot om 14:00 uur live te zien, met daarna voor de echte fan ook nog de Red Bull Rookies Cup.