Zilver voor boogschutters op Europese Spelen

Boogschutters Sjef van den Berg, Jan van Tongeren en Steve Wijler hebben zich in het Wit-Russische Minsk overtuigend geplaatst voor de finale van de landenwedstrijd in het recurveschieten.

In de kwalificatie zette Nederlander achter Frankrijk de tweede score neer van de acht landen. In de kwartfinales werd het gastland ondanks een paar missers in de eerste set vrij simpel verslagen.

Tegen Spanje was Nederland in de halve eindstrijd vooral in de eerste twee sets bijzonder sterk: 59-55 en 58-56, waarna 54-54 in de derde set voldoende was voor de 5-1 zege. Om 14.15 uur speelt Nederland de finale tegen Frankrijk.

Update 16.13 uur
Het Nederlandse trio heeft de finale tegen de sterke Fransen Thomas Chirault, Pierre Plihon en Jean-Charles Valladont verloren. Met 57-56 en 56-54 wonnen de Fransen de eerste twee sets, maar met 55-54 en 57-53 sloeg Nederland dankzij wat Franse missers terug.

Er was zo een tiebreak nodig en daarin ging het fout: de Fransen schoten allemaal een tien, Nederland bleef bij een acht, tien en negen hangen en dus ging het goud naar Frankrijk. Italië klopte Spanje met 6-2 in de strijd om het brons.

Bij de vrouwen was het Britse team in de finale met 6-2 te sterk voor Wit-Rusland, terwijl de strijd om brons ondanks een zeven in de tiebreak werd gewonnen door Denemarken, dat Duitsland zo met 5-4 klopte.

Update 16.58 uur
Sanne de Laat heeft zich met de compoundboog geplaatst voor de kwartfinales. De Nederlandse nam het op tegen Amanda Mlinaric uit Kroatië en na drie sets stond het met 86-86 gelijk. Drie tienen in set vier - tegen 27 punten voor Mlinaric - gaven De Laat een voorsprong, die ze in set vijf vast kon houden: 144-142. De kwartfinales tot en met de finales worden woensdag afgewerkt.