Sander Dekker hoeft niet weg

Minister Sander Dekker (VVD) mag van de Tweede Kamer aanblijven, meldt de NOS. Een meerderheid steunt zijn plan van aanpak om fouten te voorkomen die zouden hebben geleid tot de dood van de 25-jarige studente Anne Faber.

Dat bleek woensdag na een debat in aanwezigheid van Fabers familie dat bijna de hele dag duurde. Een van de maatregelen die Dekker aankondigde is dat een gevangene voortaan alleen naar een kliniek mag worden overgeplaatst indien er een volledige risicoanalyse is gemaakt.

Faber werd in het najaar van 2017 na een vermissing dood gevonden. Kort daarop werd de verdachte Michael P. aangehouden, die uiteindelijk bekende haar te hebben verkracht en omgebracht. De 27-jarige man had al verschillende veroordelingen op zak wegens gewelds- en zedenmisdrijven.

Dekker erkende dat de overheid tekort is geschoten bij de bescherming van de samenleving, omdat er bij de resocialisatie onvoldoende oog was voor de risico's. Hij zei evenwel niet zeker te weten of als er geen fouten waren gemaakt, Faber nog had geleefd. Honderd procent veiligheid is niet te garanderen, aldus de minister.