Oranje staat morgenavond niet stil bij aanslag Utrecht

Het Nederlands elftal speelt donderdagavond - in het kader van de kwalificatie voor het EK voetbal - een wedstrijd tegen Wit-Rusland. Vreemd genoeg zullen de spelers geen rouwbanden dragen naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen maandag in Utrecht. Ook wordt geen minuut stilte in acht genomen.

"Er is door de overheid geen nationale dag van rouw afgekondigd. Was dat wel gebeurd, dan zouden wij de aanslag in Utrecht wel herdenken", aldus woordvoerder Jaap Paulsen van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). De bond zegt de aanslag in Utrecht wel te betreuren en mee te leven met alle betrokkenen en nabestaanden. Amateurclubs krijgen komend weekend wel de gelegenheid om stil te staan bij de gebeurtenissen van afgelopen maandag.

Twee jaar geleden, bij het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan, speelde Oranje wel met rouwbanden en werd een minuut stilte gehouden. Daar koos men destijds voor, omdat Van der Laan supporter van Ajax en Oranje was. In die hoedanigheid kwam hij vaak in het stadion. Bovendien speelde het Nederlands elftal vrijwel alle thuiswedstrijden in zijn ambtsperiode in Amsterdam.

Zondagavond wordt Johan Cruijff - voorafgaand aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland - wel herdacht. Het voetbalicoon overleed op die dag drie jaar geleden. Op de grote schermen in de Amsterdam ArenA zullen oude beelden van Cruijff worden getoond.