Bayer verliest rechtszaak over Roundup

Roundup, een op glyfosaat gebaseerd bestrijdingsmiddel, heeft 'substantieel bijgedragen' aan de lymfklierkanker die een Amerikaan heeft opgelopen. Dat heeft een jury in de Californische stad San Francisco dinsdag unaniem geoordeeld. De rechtszaak gaat nu een tweede fase in. Daarin moet de jury de hoogte van de schadevergoeding bepalen.

Het gaat om een zaak die Edwin Hardeman, een Californische man van 70, heeft aangespannen. Eerder verloor Bayer al een zaak aangespannen door oud-conciërge Dewayne Johnson (46). Die kreeg een schadevergoeding van $289 mln (€253 mln). In een nieuwe behandeling van de zaak werd Bayer nog steeds schuldig bevonden, maar werd de schadevergoeding teruggebracht tot $78,5 mln. Er lopen ruim 10.000 rechtszaken in de Verenigde Staten rond het bestrijdingsmiddel Roundup.

De kans dat het middel Roundup in de VS, maar ook in andere landen wordt verboden, is met deze uitspraak toegenomen. Ook kan de afkoopsom van de ruim 10.000 lopende rechtszaken, uitkomen op meer dan $100 miljard, voor alleen al de VS. De continuïteit van het Duitse Bayer lijkt door de laatste ontwikkeling dan ook op het spel te staan, aangezien de beurswaarde slechts €63 miljard bedraagt.