F1-racedirecteur Charlie Whiting (66) overleden

Charlie Whiting, al jarenlang de racedirecteur in de Formule 1, is donderdag plotseling overleden. Dat heeft de organisatie van de Formule 1 bekendgemaakt, drie dagen voor het seizoen af wordt getrapt met de Grand Prix van Australië. Een longembolie is Whiting donderdagochtend in Melbourne fataal geworden. De Brit werd 66 jaar.

Al sinds 1977 werkte Whiting in de Formule 1, destijds voor het team van Hesketh, waarna hij ook nog bij Brabham aan de slag ging. Sinds 1988 werkte hij voor autosportfederatie FIA en al sinds 1997 was hij daar de racedirecteur in de F1. De afgelopen ruim twintig jaar was Whiting de man aan de knoppen van de startlichten, maar ook was hij onder meer verantwoordelijk voor de logistiek rondom de races, de inspecties van de auto's in het parc fermé en het handhaven van de diverse regels van de FIA.

Gedurende zijn loopbaan was Whiting ook een drijvende kracht wat betreft de veiligheid, wat betreft zaken als de halo, hoofdsteun en het veiliger maken van de cockpit waarin de coureur zit. "Ik heb Charlie vele jaren gekend en hij was een geweldige racedirecteur, een centraal figuur in de Formule 1 die de ethiek en de geest van deze fantastische sport belichaamde", aldus FIA-president Jean Todt. "De F1 heeft een trouwe vriend en charismatische ambassadeur verloren."

Ook Ross Brown reageerde geschokt op het plotselinge overlijden van Whiting: "Ik heb Charlie mijn hele raceleven gekend. We hebben samen als monteurs gewerkt, zijn vrienden geworden en hebben enorm veel tijd met elkaar doorgebracht rond circuits op de hele wereld. Ik ben er kapot van, het is een enorm verlies voor de hele F1-familie."