Roglic klopt Dumoulin in sprint bergop en is dicht bij eindzege UAE Tour

Primo¸ Roglič heeft de zesde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma en klassementsleider in deze was op de slotklim in een sprint van een select groepje net iets te snel voor Tom Dumoulin.

In de UAE-tour was het vandaag aan de klimmers. Na een lange vlakke aanloop was er op het einde van de etappe een slotklim van 18,5 kilometer aan 5,6%.

Vlak na de start was er al een grote valpartij in het peloton. Belangrijkste slachtoffer was Alejandro Valverde. De wereldkampioen kon zijn weg snel weer vervolgen. Na de valpartij ontstond er een kopgroep van acht renners met als opvallendste naam Elia Viviani. De Italiaanse kampioen, die donderdag nog een etappe wist te winnen, liet zich snel daarna afzakken naar het peloton samen met Michael Mørkøv, waardoor er nog zes renners overbleven vooraan.

De voorsprong liep op naar de negen minuten en dat was het teken voor Movistar en Sunweb om de achtervolging in het peloton in te zetten. Het zorgde ervoor dat de kopgroep met vijf minuten voorsprong aan de slotklim begon.

Al snel viel de kopgroep uit elkaar en bleven Jan Tratnik en Joey Rosskopf over. Rosskopf bleek de sterkste van het tweetal, alleen was de Amerikaan niet sterk genoeg om de overwinning te pakken. Dankzij veel kopwerk van Laurens De Plus in dienst van zijn kopman Roglič werd Rosskopf op twee kilometer van de meet teruggepakt.

De Plus bleef in de laatste twee kilometer ook zijn kopwerk doen en vanwege het hoge tempo van de Belg in Nederlandse dienst werd er niet aangevallen op de slotklim. In een sprintje bergop maakte Roglič het werk van zijn knecht af en won voor Dumoulin, waardoor Sunweb nog altijd wacht op de eerste zege van het seizoen.

Met nog één etappe te gaan staat Roglič ook stevig aan de leiding van het algemeen klassement. De Sloveen in dienst bij Jumbo-Visma heeft een voorsprong van 31 seconden op Valverde. David Gaudu, die derde werd in de etappe, staat ook op de derde plaats in het klassement. Wilco Kelderman en Tom Dumoulin zijn de nummer vijf en zes in het algemeen klassement.