Volledig podium voor Astana in eerste etappe Ronde van Murcia, Bilbao wint

Pello Bilbao heeft vrijdag de eerste rit van de Ronde van Murcia gewonnen. De Bask van Astana was de sterkste van een kopgroep van zeven. Hij won voor zijn ploeggenoten Omar Fraile en Luis Leon Sanchez. Alejandro Valverde, die nog altijd wacht op zijn eerste zege in zijn wereldkampioentrui, kwam als vierde over de streep.

De Ronde van Murcia, die de laatste zes edities als eendagswedstrijd doorging, bestaat sinds dit jaar weer uit twee etappes. De eerste etappe bestond uit een etappe van 188 kilometer met een vlakke aanloop, met op dertig kilometer van de streep de beklimming van de Alto Cabezo de la Plata, 4,2 kilometer aan 4,9%.

In het begin van de etappe reed er een kopgroep van zeven renners weg. Ze kregen wat ruimte van het peloton, waarna BORA - hansgrohe en Mitchelton-Scott het tempo bepaalde in het peloton. Vlak voor de klim nam Astana het tempo over en werden de vluchters nog voor de klim gegrepen. Op de klim, dertig kilometer van de streep, spatte het uiteen. Er reed een kopgroep van zeven renners weg, met daarbij vier renners van Astana: Bilbao, Fraile, Leon Sanchez en Jakob Fuglsang. Ook Valverde was mee en het het gezelschap van Ruben Fernandez. Patrick Konrad was ook mee.

Ondanks dat het nog dertig kilometer te fietsen was bleef de kopgroep het peloton voor. In de kopgroep speelde Astana het overtal uit en pakte Bilboa de zege voor de Kazachse ploeg. Om het feest compleet bestond het podium uit alleen maar Astana-renners. Fraile werd tweede, voor uittredend kampioen Leon Sanchez.