Baanrenner Bos pakt World Cup-zege op keirin, Wild/Pieters winnen koppelkoers

Tijdens de World Cup baanwielrennen in Hong Kong hebben de Nederlanders het zaterdag uitstekend gedaan. Zowel op de koppelkoers bij de vrouwen als de keirin bij de mannen werd de Nederlandse driekleur gehesen.

Kirsten Wild en Amy Pieters waren in de koppelkoers nog net geen klasse apart, maar veel concurrentie was er niet. Het duo streed in elke sprint met Lotte Kopecky en Jolien D'Hoore uit België en won dat bijna elke keer. Met 29 punten leverde het Wild en Pieters de winst op, Kopecky en D'Hoore werden met 24 punten tweede, voor de 12 punten van Elisa Balsamo en Maria Confalonieri uit Italië.

Op de keirin bij de mannen ging de winst naar veteraan Theo Bos. De voor de BEAT Cycling Club uitkomen de sprinter ging vroeg aan en hield een ultieme aanval van de Japanner Tomoyuki Kawabata nog nipt af. Hugo Barrette kwam als derde over de streep, maar schoffelde de Zuid-Koreaan Oh Je-seok onderuit, waardoor Barrette gediskwalificeerd werd en Oh de derde stek kreeg.

Roy Pieters kwam er op het omnium niet aan te pas. Hij werd twaalfde op de scratch, achttiende op de tempokoers en veertiende op de afvalkoers, waarna hij in de afsluitende puntenkoers geen punten scoorde. Het leverde Pieters uiteindelijk de zeventiende plek op. De Australiër Cameron Meyer was met afstand de beste, voor de Fransman Benjamin Thomas en de Nieuw-Zeelander Campbell Stewart.

De scratch bij de mannen werd gewonnen door de Chinees Guo Liang, voor Adrian Hegyvary uit de VS en de Fransman Clement Davy. Thuisheldin Lee Wai Sze zette de arena in vuur en vlam door de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin met 2-0 simpel te verslaan in de sprintfinale, waarbij de Litouwse veterane Simona Krupeckaite na twee zeges op Olena Starikova uit Oekraïne het brons pakte.