Nederlands bedrijf achter cryptomunt Liber koopt Spaanse voetbalclub Elche

Het Limburgse cryptobedrijf Libereum heeft de Spaanse voetbalclub Elche CF overgenomen. De club komt momenteel uit op het tweede niveau in Spanje.

Het bedrijf Libereum dat gevestigd is in Vaals heeft een eigen cryptomunt Liber in het leven geroepen en probeert mensen te overtuigen om in de munt te investeren. Het bedrijf wil het opgehaalde geld vervolgens investeren in voetbalclubs.

“Enerzijds willen we de club terugbrengen naar de Primera División. Hiervoor zijn financiële injecties nodig", zegt oprichter Cem Kumlar van Libereum. “En daar komt onze digitale munt om de hoek kijken. We willen de token geleidelijk onderdeel laten worden van het financiële beleid in en rond de club.”

Voor hoeveel geld de club is overgenomen is niet bekend maar volgens een document dat in handen is van de Limburgse regionale zender L1 heeft het bedrijf een bankgarantie van 4,3 miljoen euro af moeten geven. Oud-voetballer Kiki Musampa is adviseur van Libereum.

Eerder was het bedrijf ook al bezig met een overname van Roda JC. Volgens Kumlar is die interesse er nog steeds. “Dat is toen even blijven liggen omdat we met Elche bezig waren”, zegt Kumlar. “We zijn overigens met meer clubs uit België en Nederland bezig.”