Biatlete Røiseland slaat dubbelslag na prachtige strijd

Biatlete Marte Olsbu Røiseland heeft tijdens de World Cup in Nove Mesto na de sprint van vrijdag ook de achtervolging van zaterdag gewonnen. De Noorse had daar wel een zinderende sprint voor nodig in de laatste meters van de wedstrijd.

Bij de eerste schietbeurt ging sprintwinnares Røiseland zonder problemen door, op vijftien seconden gevolgd door het foutloze trio Laura Dahlmeier, Dorothea Wierer en Hanna Öberg. Paulina Fialkova schoot twee keer mis en verloor haar tweede plek.

Røiseland ging ook bij de tweede liggende schietbeurt niet in de fout, maar de voorsprong werd kleiner: Wierer schoot zoals zo vaak razendsnel en raakte alles, waardoor ze op elf seconden volgde, met Öberg en Dahlmeier vijf seconden achter haar.

Bij de eerste keer staand schieten ging het mis voor Røiseland, hoewel de schade beperkt bleef: met één misser vertrok ze op twintig seconden van de wederom snel en foutloos schietende Wierer van de schietbaan, met Öberg op zes seconden van de Italiaanse. Dahlmeier schoot twee keer mis en leek af te haken.

De laatste keer schieten leverde flink wat problemen op door een paar windvlagen die voorbij kwamen. Wierer begon als eerste en schoot gelijk mis, waarna tijdens het lange wachten zowel Öberg als Røiseland aan konden sluiten. Die schoten ook één keer mis, maar Røiseland en Wierer gingen samen op kop de slotronde in, op zeven tellen gevolgd door Öberg.

Op het laatste klimmetje trok Öberg nog alles uit de kast om bij het leidende duo te komen, maar dat lukte net niet. Røiseland en Wierer vochten met alles wat ze hadden om de winst en die ging naar de Noorse, 0,2 seconden voor World Cup-leidster Wierer. Lisa Vittozzi won de strijd om plek vier nog van Dahlmeier en haar landgenote Vanessa Hinz.

Zondag wordt het biatlonjaar 2018 wat officiële wedstrijden betreft afgesloten met de massastarts: de mannen starten om 11.45 uur, de vrouwen om 14.30 uur.

What a pursuit in #NMNM18 😍
🇳🇴 Olsbu Roiseland🥇
🇮🇹 Dorothea Wierer 🥈
🇸🇪 @hannaaaoberg 🥉 pic.twitter.com/B1CR46wVpL

— IBU World Cup (@IBU_WC) 22 december 2018