Fijne Sint Pannekoek!

Goedemorgen; het is vandaag 29 november en dat houdt in dat we vandaag weer Sint Pannekoek vieren! De feestdag vind zijn oorsprong in 1986, in de strip Jan, Jans en de Kinderen in de Libelle. Jan Kruis tekende het verhaal op dat Catootje geen trek heeft in de boontjes die Jans op tafel wilde zetten. Dan vraagt opa welke dag het is, en het antwoord luidde: 29 november. 

Dan verzint Opa ter plekke het verhaal over Sint Pannekoek, een oude Rotterdamse traditie waaarbij de moeder van het gezin pannekoeken bakt en de vader des huizes 's avonds verwelkomen aan de dis met een pannekoek op het hoofd. Aan het eind van de de strip zie je het gezin aan tafel zitten met een pannekoek op het hoofd terwijl vader Jan stombaasd kijkt bij het binnenkomen van het huis. 

Vlak voor zijn overlijden breidde Jan Kruis de legende uit door het evangelie van Sint Pannekoek te schrijven. Hierin beschreef hij hoe tijdens zijn verjaardag, een jonge monnik in de twaalfde eeuw in een klooster aan de Rotte in Rotterdam een gouden pannekoek krijgt van een engel, nadat hij de abt zijn pannekoek geeft omdat die zo'n koud hoofd heeft. 

In augustus 2016 werd het Nationaal Comité Sint Pannekoek opgericht. Ook ontwierp Jan Kruis in dat jaar een ansichtkaart met bijbehorende postzegel. 29 november 2016 werd het 30-jarig jubileum gevierd. Jan Kruis was beschermheer van het comité tot aan zijn dood op 19 januari 2017.