Domme crimineel mag kosten valse aangifte terugbetalen

Het doen van een valse aangifte bij de politie is een misdrijf en wordt vervolgd door het OM. Dat gold onlangs voor een Tilburger die een straatroof verzon en de vermeende gestolen goederen opgaf aan de verzekering. De jongeman moest zich vorige maand verantwoorden voor de politierechter voor het doen van valse aangifte en oplichting van de verzekering. Valse aangiften bezorgen de politie veel onnodig werk, vandaar dat die ‘ rekening’ ook werd meegenomen in de strafzaak.

De man zou vorig jaar in een park in Tilburg zijn beroofd van zijn bezittingen. Twee mannen op een scooter zouden ervan door zijn gegaan met telefoon, horloge, contant geld, bankpas en rijbewijs. Hij zou gewond achter zijn gebleven... Na de melding kwam de politie te plaatse en vorderde camerabeelden van bedrijven in de buurt: een aannemersbedrijf, een autobedrijf, een accountantskantoor en een woonstichting… Maar geen glimp van een scooter, beroving noch wegvluchtende mannen. Het onderzoek kantelde.

Dat de man zich legitimeerde bij zijn verhoor met het rijbewijs wat hij als gestolen had opgegeven, verraste zelfs de politie. Ook kwam door het onderzoek aan het licht dat zijn geroofde telefoon en horloge via hemzelf op marktplaats te koop waren aangeboden. Het onderzoek richtte zich tegen de aangever, die zich als verdachte moest verantwoorden op 15 oktober 2018 voor de rechter.

Naast het doen van valse aangifte, was ook de verzekering opgelicht. Een bedrag van 2200 euro voor het aannemen van de melding, het ter plaatse komen van dienders, het opnemen van de aangifte en het vervolgonderzoek bracht de politie Zeeland-west-Brabant in. De officier en de rechter namen dit over. De jonge Tilburger werd naast deze schadevergoeding ook veroordeeld tot 180 uur werkstraf. En de verzekeraar, opgelicht door de geclaimde kosten, diende ook een rekening van ruim 1000 euro in, die ook door de rechter werd toegewezen.

In het dossier kwam ook de koper van de marktplaatstelefoon naar boven, een jonge vrouw die de als gestolen geregistreerde telefoon in haar bezit had, werd opgespoord. Ze had een bedrag van 250 euro betaald en ze liet de telefoon ook nog repareren voor ruim honderd euro. De telefoon werd in beslag genomen, terwijl ze 'm net tien dagen in haar bezit had. Ook zij werd slachtoffer in deze zaak.