Trump verliest geduld tijdens persconferentie

Tijdens een persconferentie over de tussentijdse verkiezingen, waarin de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden verloren, heeft de Amerikaanse president Donald Trump hard uitgehaald naar reporters. Van CNN's Jim Acosta werd de microfoon afgepakt, en de president noemde een vraag van een PBS-journaliste racistisch.

De CNN-reporter wilde van Trump weten waarom hij de migrantenkaravaan die onlangs uit Honduras vertrok een invasie noemde. Trump stuurde vlak voor de verkiezingen het leger naar de grens, maar volgens Acosta is er geen sprake van een invasie. De migranten zijn immers nog honderden kilometers van de grens verwijderd, stelde hij. De journalist zette vervolgens vraagtekens bij een campagnefilmpje waarin migranten over muren klimmen, waarop Trump beweerde dat dit inderdaad was gebeurd en Acosta hierover zijn twijfel uitsprak.

Daarop verloor de president zijn geduld. "Weet je wat, laat mij het land nou maar runnen en jij CNN." Maar de reporter liet zich niet afschepen en probeerde nog door te vragen over het Rusland-onderzoek. "Zo is het genoeg", zei een zichtbaar geïrriteerde Trump daarop. "CNN moet zich schamen dat jij voor ze werkt. Je bent een vreselijk onbeschofte vent." Een medewerker pakte vervolgens de microfoon af. CNN heeft laten weten achter hun journalist te staan, omdat het nu eenmaal zijn taak is om lastige vragen te stellen.

Nationalist
Ook Yamiche Alcindor van PBS kreeg ervan langs. De donkere journaliste leidde haar vraag in met de opmerking dat de president zichzelf onlangs als nationalist omschreef, en dat sommigen vrezen dat dit witte nationalisten in hun overtuiging kan sterken. Trump onderbrak haar echter.

"Ik snap niet waarom je dat zegt, dat is zo'n racistische vraag", zei hij. Maar Alcindor maakte haar vraag door Trumps onderbrekingen heen toch af. "Nu dat de Republikeinse partij wordt gezien als dat het witte nationalisten ondersteunt. Wat vindt u daarvan?"

"Ik geloof er niks van", zei Trump. "Waarom heb ik de hoogste ratings ooit onder zwarte Amerikanen?" En toen nogmaals: "Dat is zo'n racistische vraag. En weet je wat? Ik hou van ons land. Je hebt nationalisten en globalisten. Ik hou ook van de wereld, en ik vind het niet erg om de wereld te helpen, maar we moeten eerst onze eigen zaken op orde hebben." Vervolgens voegde hij er nog aan toe: "Wat je net tegen me zei is heel erg beledigend. Je hebt echt iets verschrikkelijks tegen me gezegd."