NBC ontslaat Megyn Kelly om blackface-opmerking

De Amerikaanse zender NBC heeft talkshowhost Megyn Kelly ontslagen nadat ze dinsdag vraagtekens plaatste bij het taboe op blackfacekostuums tijdens halloween. Volgens TMZ heeft de zender de rel die daarop ontstond aangegrepen om de presentatrice, bekend om haar aanvaringen met president Trump, te dumpen vanwege slechte kijkcijfers.

In haar talkshow zei de 47-jarige Kelly dat het in haar kindertijd nog prima was voor een "persoon met een lichte huid" om zich zwart te schminken met halloween, "of andersom". Ze zei dat ze niet het gevoel had dat dit racistisch is. "Wie houdt er niet van Diana Ross en zou haar niet voor een dag willen zijn?" Waarop overigens nog het antwoord kwam dat het dan misschien toepasselijker is om als Michael Jackson te gaan.

Hoe dan ook buitelden vervolgens zowel kijkers als adverteerders over elkaar heen om de presentatrice van felle kritiek te voorzien. Ze zou blind zijn voor de gevoeligheid van blackface in de VS, waar in het verleden onder meer in minstrelshows zwarte mensen door blanke entertainers belachelijk werden gemaakt.

Ondanks dat Kelly naderhand excuses aanbood en aangaf dat ze haar les had geleerd, verbrak haar management de relatie en zette NBC haar vervolgens op straat.

Volgens TMZ gaf Kelly met haar uitspraken een simpele stok aan NBC om haar mee te slaan. De kijkcijfers van haar show waren het afgelopen jaar namelijk met dertig procent geslonken. Bovendien zou de verhouding met haar talkshowmedewerkers niet best zijn.

Kelly verwierf drie jaar geleden internationale bekendheid toen Donald Trump haar ervan beschuldigde dat ze hem als moderator te hard aanpakte tijdens een debat met Republikeinse presidentskandidaten. "Er kwam bloed uit haar ogen. Er kwam bloed uit haar jeweetwel", zei de toenmalige kandidaat, die daarop een storm van kritiek kreeg wegens seksisme.