Toch (nog) geheel zwarte Pieten bij NTR

Het nieuws dat bij de landelijke Sinterklaasintocht en het Sinterklaasjournaal alleen roetpieten te zien zouden zijn, berust op een misverstand. In een poging van de NTR om duidelijkheid te scheppen zaaide de omroep verwarring. Eigenlijk werd bedoeld dat ervaren pieten die vaker door de schoorsteen zijn gegaan, wel helemaal zwart zijn.

Daar tegenover staat dat beginnelingen het met een roetveegje of twee moeten doen, aldus het NRC naar aanleiding van vragen aan de NTR. "Piet is een functie, je wordt niet als piet geboren. En pieten worden zwarter naarmate ze vaker door de schoorsteen gaan. Het is geen huidskleur, maar roetaanslag", stelde de NTR reeds in 2014.

Ondanks dat streeft de omroep wel naar "geleidelijke verandering": "Elk jaar een klein stapje, elk jaar iets minder zwart." Vermoedelijk overheerst zwart bij de komende intocht. Lokale comités die pieten leveren kunnen kiezen uit zwart, roetvegen of ongeschminkt.

De NTR stelt dat het niet trendsettend wil zijn, maar volgend. Dan past zo'n roetveegkeuze, althans op dit moment, niet in het beleid van de omroep. Andere zenders maakten eerder al wel keuzes; zo heeft Nickelodeon ongeschminkte pieten en RTL alleen roetveegpieten.