HIV-positieve moeder doneert lever aan baby

Chirurgen in het Zuid-Afrikaanse ziekenhuis Wits Donald Gordon Medical Center in Johannesburg hebben bekendgemaakt dat zij voor het eerst een levertransplantatie hebben uitgevoerd tussen een hiv-positieve moeder en haar zieke kind. Transplantaties tussen hiv-positieve patiënten onderling gebeurt al vaker, maar dit is de eerste keer dat een niet-geïnfecteerde ontvanger een orgaan van een hiv-geïnfecteerde donor krijgt.

Haar kind vertoont na de operatie nog steeds geen tekenen van een infectie met hiv en doktoren verwachten dat mede door deze doorbraak het aantal donoren omhoog kan, vooral in gebieden met een hoog aantal hiv-geïnfecteerden en weinig potentiële donoren. Over het algemeen mogen mensen met hiv op de donorlijsten komen te staan, maar om het risico op besmetting te voorkomen komen deze weinig tot niet in aanmerking om te doneren.

De transplantatie vond eind 2017 al plaats, nadat de moeder een lange strijd om donor te mogen zijn had gewonnen. Haar 13-maanden oude baby leed aan een zware vorm van leverziekte en haar toestand verslechterde met elke dag dat zij op een donororgaan moest wachten. Twee eerdere donoren waren al afgewezen en haar moeder smeekte intussen de artsen om donor te mogen zijn.


hiv-positieve donor in Zuid-Afrika (Bron: Youtube)

"We stonden voor een zware beslissing", aldus hoofdchirurg Botha. "We moesten kiezen tussen de dood van een baby en de mogelijkheid van deze besmette donor. De moeder bleef aandringen en op een gegeven moment kreeg ze het idee dat we haar discrimineerden. Omdat we weten dat hiv-positieven doorgaans gezond leven, wilden we dan toch de gok nemen."

Een ethisch expert, Dr. Harriet Etheredge, deed ook nog een duit in het zakje. "Daarnaast hadden we nog te maken met een kind dat ons niet kon vertellen of zij dat risico wilde nemen."

De moeder werd goed voorbereid op de operatie, de virusaantallen in haar lichaam werden zwaar onderdrukt met medicijnen en slechts een gedeelte van haar lever werd gebruikt voor de transplantatie. Daarnaast werd haar kind voor de operatie al behandeld met anti-retrovirale drugs om haar te beschermen tegen mogelijke hiv-besmetting en kreeg ze ontstekingremmers tijdens de operatie.

Zowel het kind als de moeder maken het goed en het medisch team houdt het kind goed in de gaten. "De resultaten van een aantal testen op het kind hebben bijzondere resultaten laten zien. Deze zullen we op een later tijdstip publiceren", aldus Botha. "Zuid-Afrika heeft een groot tekort aan donoren en deze casus kan ons helpen in het aanboren van een  nieuwe groep donoren."