Tweede ritzege voor Pinot in Vuelta, Kruijswijk stijgt naar derde plaats

Thibaut Pinot heeft zijn tweede ritzege te pakken in de Vuelta a España. In de negentiende etappe was de Fransman van Groupama - FDJ de beste op de beklimming van de Coll de la Rabassa. Simon Yates werd tweede en verstevigde de leiding in het klassement. Steven Kruijswijk werd derde op dertien seconden en steeg naar de derde plaats in het algemeen klassement op 1.58 van Yates.

Vandaag stond de voorlaatste bergrit op het programma deze Vuelta. De etappe van Lleida naar Andorra kende een vlakke aanloop naar de slotklim Coll de la Rabassa, een klim van van 17 kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 6,6%.

Vanuit de start werd er al volop doorgereden en bleef het tempo strak. Uiteindelijk slaagde Michal Kwiatkowski er toch in om een gaatje te slaan met het peloton. De Pools kampioen kreeg in eerste instantie Simon Clarke, Emanuel Ghebreigzabhier met zich mee, later zouden verschillende renners de oversteek maken, maar met tachtig kilometer was alles weer bij elkaar.

Jonathan Castroviejo, Benjamin Thomas en Tom Van Asbroeck waren de volgende die in de aanval trokken. Van Asbroeck had al snel spijt van zijn aanval en liet zich weer terugzakken tot het peloton. Thomas en Castroviejo kregen uiteindelijk een maximale voorsprong van twee minuten, maar de ploeg van Valverde (Movistar) hield alles onder controle.

Op een goede dertig kilometer voor de streep trok Movistar opeens hard door. Het peloton scheurde in meerdere delen, maar voor de slotklim was alles weer samen. Aan de voet van de slotklim werden Castroviejo en Thomas ingerekend. Movistar bepaalde in eerste instantie het tempo op de slotklim, maar dat werd snel overgenomen door LottoNL-Jumbo.

Het peloton bestond nog maar uit 25 renners. Nairo Quintana besloot op dertien kilometer ten aanval te trekken. De Colombiaan kreeg Kruijswijk en George Bennett met zich mee. Bennett in dienst van Kruijswijk bepaalde even het tempo voor de Nederlander, waarna hij moest afhaken. Pinot maakte niet veel later de sprong naar voren, waarna de kopgroep weer bestond uit drie renners.

Mitchelton - Scott hield de verschillen echter klein en op tien kilometer maakte leider Yates zelf de sprong naar voren. Niemand kan de aanval van Yates beantwoorden en de Engelsman reed snel naar het kopgroepje toe. Vanuit de achtergrond was het vooral Movistar die het kopwerk deed, maar de voorsprong groeide snel naar de veertig seconden. Quintana wachtte op zijn kopman Valverde om daar het kopwerk te doen.

Ondanks het werk van Quintana in de achtervolgende groep liep het verschil op naar de kopgroep boven de minuut, waar Yates het meeste kopwerk deed. Kruijswijk moest in de laatste kilometer afhaken bij Pinot en Yates, maar kon de schade wel beperken. Pinot bleek uiteindelijk de sterkste te zijn en boekte zijn tweede ritzege in deze Vuelta voor Yates.

Valverde moest uiteindelijk 1.12 toegeven op Yates en heeft nu een achterstand van 1.38 op de leider, maar staat nog wel steeds tweede. Kruijswijk staat nu op een derde plaats op twintig seconden achterstand van Valverde. Voor een podiumplaats moet de Nederlander van LottoNL-Jumbo ook nog rekening houden met Enric Mas en Miguel Ángel López.