MotoGP-kampioenen bezorgd over debuut 'onbekende' Ponsson

MotoGP-wereldkampioenen Valentino Rossi en Marc Marquez hebben zorgen geuit over het debuut van Christophe Ponsson. De Fransman debuteert dit weekeinde in Misano als vervanger van Ducati-coureur Tito Rabat, die in Silverstone bij een crash zijn been brak.

De 22-jarige Ponsson is niet bepaald een grote bekende in de top van de motorsport. In 2015 reed hij een volledig seizoen in de World Superbikes, waarin hij als 22e eindigde, en hij reed een onvolledig seizoen in het Brits Superbike-kampioenschap. Tegenwoordig rijdt hij in de Superstock 1000 in het Spaans kampioenschap, waar hij vijfde staat.

Rossi en Marquez hadden beiden nog nooit van Ponsson gehoord, zo gaven ze toe. "In een raceweekeinde voor het eerst een MotoGP-machine besturen is, wat mij betreft, geen geweldig idee. Met de remmen, banden en alles is het misschien niet heel erg veilig", aldus Rossi. "We moeten opletten. Ik ken hem niet, misschien is hij wel erg goed en snel. We zullen zien."

Volgens Marquez speelde geld een rol bij de opvallende keuze voor Ponsson. "Ik ken hem niet, maar om in de MotoGP te rijden moet je wel een minimum aan niveau en ervaring hebben. De MotoGP halen op basis van geld is niet de manier. Ik weet dat sommige mensen het nodig hebben, maar het is niet veilig. Maar goed, we zullen zien hoe het gaat."

De MotoGP-regels stellen dat teams hun uiterste best moeten doen om een kwalitatief goede vervangende rijder te vinden in het geval van een blessure. Aleix Espargaro is van mening dat de regels strenger moeten zijn: "Ik heb het vaker gezegd, MotoGP is supermoeilijk. We kunnen zo'n machine niet aan iedereen geven. Het wordt enorm moeilijk voor hem om in drie sessies competitief te worden, maar het is genoeg voor een ramp in bocht één van de race, met koolstofremmen, bijna 100pk meer dan hij gewend is, misschien ook een nieuw circuit voor hem.."

Honda-coureur Cal Crutchlow was wat positiever over het debuut van Ponsson: "Ik twijfel altijd: aan de ene kant is het geweldig om mensen kansen te geven in het leven en in de sport, dus waarom niet een nieuwe jongen op de motor? Maar we weten allemaal dat je makkelijk een fout kunt maken. Ik ken hem niet en heb hem nooit ontmoet, maar ik hoop dat hij een geweldig weekeinde heeft. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat deze jongen genoeg talent heeft om op een degelijk niveau op een motorfiets te rijden."

Op Misano zitten de eerste twee vrije trainingen er inmiddels op. Ponsson eindigde twee keer als 26e en laatste: hij eindigde 7,43 en 5,96 seconden achter Andrea Dovizioso, de snelste man in beide trainingen, en ruim drie seconden achter de op één na langzaamste rijder.