FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 september 2018

Lili en Howick definitief morgen het land uit

De rechtbank te Amsterdam heeft vrijdagavond bekendgemaakt dat de kinderen Lili en Howick zaterdag worden uitgezet naar Armenië. Hun advocaat wilde de uitzetting wegens 'nieuwe informatie' over de psychische gesteldheid van hun moeder uitstellen, maar kreeg geen gehoord van de rechter.

Advocaat Schüller zei dat een onafhankelijke psychiater concludeerde dat de moeder van de kinderen opgenomen moet worden en in die tijd niet voor de kinderen kan zorgen. Die zouden daardoor gedurende langere tijd in een tehuis moeten blijven.

Volgens de rechter is geen officiële diagnose gesteld bij de moeder, terwijl over onderdak, scholing en financiële ondersteuning afspraken zijn gemaakt, zo blijkt uit stukken die door het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn ingebracht. De twee kinderen zijn nog nooit eerder in Armenië geweest.

Hockeyers Klein Zwitserland verrassen met gelijkspel tegen Oranje-Rood

De hockeyers van Klein Zwitserland hebben opnieuw voor een stunt gezorgd in de Hoofdklasse Heren. De promovendus, die in het openingsduel van SCHC won, speelde vrijdagavond op eigen veld met 1-1 gelijk tegen het nog ongeslagen Oranje-Rood. Het was niet de enige verrassing vrijdagavond. Ook de 3-0 zege van Den Bosch op Rotterdam was vooraf door velen niet verwacht.

Klein Zwitserland - Oranje-Rood (1-1)
5' 0-1 Bob de Voogd
49' 1-1 (sc) Koen Bijen

Voor Oranje-Rood leek er na vijf minuten geen vuiltje aan de lucht in Den Haag. Door een treffer van Bob de Voogd, alweer zijn vierde dit seizoen, kwamen de Eindhovenaren op voorsprong. In het vervolg van het duel slaagde Oranje-Rood er echter niet in het surplus aan kwaliteit om te zetten in doelpunten. KZ bleef daardoor in de wedstrijd en zag het harde werken na 49 minuten beloond met de 1-1 via een strafcorner van Koen Bijen.

Kampong - Bloemendaal (1-2)
4' 0-1 (sc) Tim Swaen
39' 0-2 Florian Fuchs
52' 1-2 Silas Lageman

Na dertig wedstrijden zonder nederlaag stapte Kampong vrijdagavond tegen Bloemendaal zonder punten van het veld. Op Hockey.nl is het wedstrijdverslag te lezen van deze topper in de Hoofdklasse.

SCHC - Pinoké (2-2)
1' 1-0 Steef Stroeken
52' 2-0 (sc) Cédric Terwel
64' 2-1 Alex Hendrickx
69' 2-2 (sc) Alex Hendrickx

SCHC leek lang op weg naar een overwinning op Pinoké, maar de ploeg uit Amsterdam sloeg in de slotfase keihard toe. De gevierde man aan de kant van Pinoké was Alex Hendrickx, die in de 65ste en 69ste minuut trefferzeker was. Voor beide ploegen was dit het eerste punt van de competitie, maar dat zal bij SCHC toch een wrange bijsmaak hebben.

Almere - HC Tilburg (1-1)
5' 1-0 Deegan Huisman
18' 1-1 Jip Dassen

Ook Almere en Tilburg zijn van de nul af in de Hoofdklasse. In het onderlinge duel bleef het 1-1. Voor de toeschouwers was het vooral genieten in de beginfase van het duel.

HGC - Amsterdam (0-2)
4' 0-1 Mirco Pruyser
62' 0-2 Nicki Leijs

Het vernieuwde HGC krijgt dit seizoen veel lof, maar vooralsnog staat de ploeg van coach Paul van Ass na drie duels op slechts drie punten. De nederlaag tegen Amsterdam was onverdiend en kwam vooral tot stand door sterk keeperswerk van Jan De Wijkerslooth.

Den Bosch - Rotterdam (3-0)
21' 1-0 (sb) Bram van Groesen
63' 2-0 Nicolas Della Torre
65' 3-0 Jelle Galema

Den Bosch maakte indruk met een fraaie overwinning op het tot nu toe ongeslagen Rotterdam. In Brabant werd het liefst 3-0. Den Bosch revancheerde zich met die zege van de 3-0 nederlaag die de ploeg van coach Erik Verboom zondag leed tegen Amsterdam. Den Bosch was grote delen van het duel sterker dan de gasten uit Rotterdam, maar het duurde tot het vierde kwart voordat Nicolas Della Torre en Jelle Galema voor de beslissing zorgden.

Michael Matthews wint GP van Québec, Roosen vierde

Michael Matthews heeft de negende editie van de Grand Prix de Québec op zijn naam geschreven. De Australiër van Sunweb was in een sprint heuvel op de beste voor de Belgen Greg van Avermaet en Jasper Stuyven. Timo Roosen was de beste Nederlander op een vierde plaats.

Vandaag stond de eerste van de twee Canadese WorldTour wedstrijden op het programma. De renners moesten zestien rondes van 12,6 kilometer afleggen met daarin drie korte klimmetjes.

Nicolas Dougall, Alex Cataford, Bruno Langlois, Rob Britton en Nila Sagiv waren de vluchters van de dag. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van zes minuten op het peloton, waarin Sunweb en Astana aan kop van het peloton reed.

Bij het ingaan van de laatste dertig kilometer was het vooral Astana was zich goed van voren liet zien. Eerst trok de Kazakse ploeg hard door, waarna Jakob Fuglsang ten aanval. De Deen probeerde naar de kopgroep te rijden, die nog een kleine voorsprong had op het peloton. Fuglsang slaagde niet in zijn opzet.

Peter Kennaugh liet wel zien hoe het moet. De Brit van BORA-hansgrohe raapte zijn vroege vluchters één voor één op en liet ze vervolgens ook achter. Bij het ingaan van de laatste ronde had Kennaugh nog steeds een mooie voorsprong op het peloton. Het zag er even goed uit voor de 29-jarige renner, maar in de slotkilometer was het voorbij voor Kennaugh.

In de sprint die volgde was Matthews duidelijk te sterk voor zijn concurrenten. Van Avermaet moest opnieuw genoegen nemen met een tweede, net zoals de afgelopen twee jaar. Stuyven maakte het podium compleet.

Orkaan Florence bedreigt oostkust VS, ook Taiwan loopt gevaar

Aan de oostkust van de Verenigde Staten doet men er verstandig aan om voor te bereiden op een eventuele evacuatie: orkaan Florence is op weg en zou volgende week wel eens met veel kracht aan land kunnen komen.

Het systeem dat uiteindelijk Florence zou worden vertrok eind augustus grofweg vanaf de kust van Senegal en ontwikkelde zich deze week plotseling tot een orkaan van categorie drie en even later zelfs vier. Florence is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm, maar het gevaar is geenszins geweken.

De verwachting is dat de storm zich weer ontwikkelt tot een orkaan, mogelijk zondagmiddag. Woensdag zou Florence categorie vier weer kunnen bereiken, met windsnelheden van ruim boven de 200 kilometer per uur.

De orkaan trekt vermoedelijk onder Bermuda door, maar de kans lijkt alsmaar groter dat de oostkust van de VS een voltreffer krijgt. Het is uiteraard nog vroeg en de kans bestaat dat Florence alsnog afbuigt, maar met name in South en North Carolina is het alvast oppassen geblazen.

Ook aan de andere kant van de wereld ligt ver op de oceaan weer gevaar op de loer: Mangkhut heeft zich ontwikkeld tot tropische storm en lijkt om de komende dagen in rap tempo een behoorlijk gevaarlijke orkaan te gaan worden, die koers zet richting Taiwan en China.

De huidige windsnelheden van 80 kilometer per uur zijn nog wel te doen, maar voor zondagavond staat de verwachting al op 185 kilometer per uur: een tyfoon van categorie drie. Dat stijgt dan voor maandagavond al naar ruim 210 kilometer per uur en dan wordt het serieus gevaarlijk.

Volgens de huidige verwachtingen zou Mangkhut rond die tijd namelijk wel eens volle bak over Guam kunnen trekken. De tyfoon zet daarna verder koers richting grofweg Taiwan of mogelijk de Filipijnen, met woensdagavond al windsnelheden van zo'n dan 250 kilometer per uur.

Het is uiteraard voor beide stormen nog wat vroeg, maar de verwachtingen zijn er gevaarlijk uit voor een groot aantal mensen.

Tennisser Bryan slaat record Newcombe na 42 jaar uit de boeken

Tennisser Mike Bryan heeft weer eens een stukje geschiedenis geschreven. Samen met landgenoot Jack Sock won de Amerikaan de titel in het mannendubbelspel op de US Open, zijn achttiende Grand Slam-zege in het mannendubbel.

De finale was behoorlijk eenzijdig in het voordeel van Bryan en Sock, die Mike's tweelingbroer Bob dit jaar wegens een blessure vervangt. Op Wimbledon wonnen de twee de titel al, Mike's eerste Grand Slam-zege met een andere speler dan zijn broer, en in New York deden ze het over.

Lukasz Kubot uit Polen en de Braziliaan Marcelo Melo kwamen niet in het stuk voor: 6-3, 6-1. Bryan gaat met zijn achttiende eindwinst voorbij aan de Australiër John Newcombe, die tussen 1964 en 1976 tot zeventien dubbelspeltitels kwam.

Douane vindt 350 kilo cocaïne

De Douane heeft vandaag bij een bedrijf in de haven van Vlissingen 350 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen. Zij alarmeerden daarop de politie. De drugs, met een straatwaarde van bijna 9 miljoen euro, zijn in beslag genomen en vernietigd.

NFL: Seizoen geopend met winst Super Bowl-winnaars Eagles

Het seizoen in de National Football League is weer begonnen: de regerend Super Bowl-kampioenen, de Philadelphia Eagles, ontvingen donderdagavond de Atlanta Falcons en openden het seizoen met een overwinning.

De Eagles begonnen noodgedwongen zonder quarterback Carson Wentz, die na zijn knieblessure van vorig jaar nog altijd niet is vrijgegeven door de medische staf. Het gaat wel beduidend beter met hem en hij traint weer gewoon mee, maar hij is nog niet cleared for contact.

Nick Foles nam de honneurs vorig jaar als back-up al op indrukwekkende wijze waar, dus veel zorgen hoefden de Eagles zich niet te maken. Helemaal lekker speelde hij echter niet, maar hij liet wel een fraaie touchdown noteren: hij ving zelf de bal op, de zogenaamde Philly Special.

Die drive resulteerde uiteindelijk in een touchdown van Jay Ajayi, waardoor de Eagles een 3-6 achterstand om konden draaien naar een 10-6 voorsprong. Tevin Coleman, running back bij de Falcons, bracht het verschil terug tot twee punten en dus werd het nog spannend.

Ajayi scoorde nog een touchdown en maakte de two-point conversion: 18-12, met twee minuten te gaan. De Falcons kregen een laatste kans, maar de worp van quarterback Matt Ryan naar wide receiver Julio Jones werd perfect gestopt door Ronald Darby en dus was het gedaan.

 

Eagles - Falcons (Bron: YouTube)

D66: deur met salafisten dichtslaan te fors

D66-voorman Reinier van Dantzig is tegen samenwerking met salafistische organisaties in de stad, 'maar de deur helemaal dichtslaan zoals nu uit de brief van Halsema blijkt, dat vind ik te fors', zo zegt hij vanavond in AT5's Park Politiek.

Burgemeester Halsema wil geen samenwerking met salafistische organisaties in de stad. 'Daar zet ik een streep in het zand', zei ze gisteren tijdens een verhit debat op de Stopera over de aanpak van radicalisering. Ze is op zoek naar andere netwerken van vrouwen en jongeren.

'Deur dichtslaan te fors'
D66-voorman Reinier van Dantzig plaatst in Park Politiek kanttekeningen bij dit resolute voornemen. Van Dantzig: 'Laat ik beginnen met dat iedereen die er opvattingen op na houdt waarbij vrouwen en lhtbi'ers als minder worden gesteld, dat vind ik eng en daar kijk ik met argwaan naar. Tegelijkertijd wil ik zeggen dat de deur helemaal dichtslaan, zoals nu uit de brief van Halsema blijkt, dat ik dat echt te fors vind.'

Van Dantzig wil van Halsema weten wat er nu echt gaat veranderen. Want hoewel hij tegen samenwerking is, vindt hij wel dat er enige mate van dialoog moet blijven, zeker als er veiligheidswinst valt te behalen. Hij geeft daarbij een voorbeeld van een orthodoxe imam die een jongere behoedt voor radicalisering. 'Daar zie ik winst in, en die veiligheidswinst wil ik boeken.' 

'Streep in het zand'
De VVD is daar minder in geïnteresseerd. Wat hen betreft wordt er op geen enkele manier zaken gedaan met salafistische organisaties in de stad. Raadslid Marianne Poot: 'Ik ben ontzettend blij met die streep in het zand, precies de streep die wij ook altijd trekken. Door samenwerken legitimeer je ze eigenlijk en ik vind dat je dat niet moet doen. Organisaties die onze samenleving zo duidelijk afwijzen, en dat vaak met dreiging en dwang naar anderen, daarvan zeg ik; daar moet je niet mee samenwerken.'

Over het voorbeeld van de orthodoxe imam die een jongere behoedt voor radicalisering zegt ze: 'Dat vind ik de plicht van iedere Amsterdammer.'

'Niet van je afduwen'
DENK denkt juist dat Amsterdam door het uitsluiten van samenwerking onveiliger wordt. Volgens partijleider Mourad Taimounti moet je salafisten 'bij je houden en niet van je af duwen', zodat ze jongeren juist kunnen behoeden voor radicalisering. Volgens hem een koers die ook in andere Europese hoofdsteden wordt gevaren.

MotoGP-kampioenen bezorgd over debuut 'onbekende' Ponsson

MotoGP-wereldkampioenen Valentino Rossi en Marc Marquez hebben zorgen geuit over het debuut van Christophe Ponsson. De Fransman debuteert dit weekeinde in Misano als vervanger van Ducati-coureur Tito Rabat, die in Silverstone bij een crash zijn been brak.

De 22-jarige Ponsson is niet bepaald een grote bekende in de top van de motorsport. In 2015 reed hij een volledig seizoen in de World Superbikes, waarin hij als 22e eindigde, en hij reed een onvolledig seizoen in het Brits Superbike-kampioenschap. Tegenwoordig rijdt hij in de Superstock 1000 in het Spaans kampioenschap, waar hij vijfde staat.

Rossi en Marquez hadden beiden nog nooit van Ponsson gehoord, zo gaven ze toe. "In een raceweekeinde voor het eerst een MotoGP-machine besturen is, wat mij betreft, geen geweldig idee. Met de remmen, banden en alles is het misschien niet heel erg veilig", aldus Rossi. "We moeten opletten. Ik ken hem niet, misschien is hij wel erg goed en snel. We zullen zien."

Volgens Marquez speelde geld een rol bij de opvallende keuze voor Ponsson. "Ik ken hem niet, maar om in de MotoGP te rijden moet je wel een minimum aan niveau en ervaring hebben. De MotoGP halen op basis van geld is niet de manier. Ik weet dat sommige mensen het nodig hebben, maar het is niet veilig. Maar goed, we zullen zien hoe het gaat."

De MotoGP-regels stellen dat teams hun uiterste best moeten doen om een kwalitatief goede vervangende rijder te vinden in het geval van een blessure. Aleix Espargaro is van mening dat de regels strenger moeten zijn: "Ik heb het vaker gezegd, MotoGP is supermoeilijk. We kunnen zo'n machine niet aan iedereen geven. Het wordt enorm moeilijk voor hem om in drie sessies competitief te worden, maar het is genoeg voor een ramp in bocht één van de race, met koolstofremmen, bijna 100pk meer dan hij gewend is, misschien ook een nieuw circuit voor hem.."

Honda-coureur Cal Crutchlow was wat positiever over het debuut van Ponsson: "Ik twijfel altijd: aan de ene kant is het geweldig om mensen kansen te geven in het leven en in de sport, dus waarom niet een nieuwe jongen op de motor? Maar we weten allemaal dat je makkelijk een fout kunt maken. Ik ken hem niet en heb hem nooit ontmoet, maar ik hoop dat hij een geweldig weekeinde heeft. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat deze jongen genoeg talent heeft om op een degelijk niveau op een motorfiets te rijden."

Op Misano zitten de eerste twee vrije trainingen er inmiddels op. Ponsson eindigde twee keer als 26e en laatste: hij eindigde 7,43 en 5,96 seconden achter Andrea Dovizioso, de snelste man in beide trainingen, en ruim drie seconden achter de op één na langzaamste rijder.

'Girona tegen FC Barcelona in de USA, gratis voor fans'

Volgens Javier Tebas, de voorzitter van LaLiga, is het 90 procent zeker dat de wedstrijd Girona tegen Barça in Miami gespeeld gaat worden. Spaanse fans zouden de wedstrijd gratis kunnen bezoeken.

"Girona tegen Barcelona wordt voor 90 procent zeker in Amerika gespeeld, maar de overeenkomst gaat niet om slechts één wedstrijd. Het is een veel groter proces", zegt Tebas tegen de Spaanse radiozender Onda Cero.

LaLiga sloot eerder dit jaar een 15-jarige deal met het Amerikaanse bedrijf Relevent, de deal is goed voor 200 miljoen euro. In de deal is opgenomen dat er elk jaar enkele wedstrijden uit de hoogste Spaanse profcompetitie in de Verenigde Staten afgewerkt worden.

Het wordt voor Spaanse clubs geen verplichting om naar de VS af te reizen, slechts clubs die zich vrijwillig aanmelden zullen gaan, aldus Tebas. "Maar dit is groter dan een wedstrijd. Het gaat om strategie en sponsoren."

Doordat de wedstrijd in het Hard Rock Stadion in Miami wordt gespeeld zal Girona dit seizoen niet in eigen stadion tegen de Catalaanse topclub spelen. Daarom stelt Tebas gratis vluchten beschikbaar voor fans van Girona.

Volgens Tebas moet dat zorgen voor interesse bij een grotere hoeveelheid clubs. "Sommige clubs met eenzelfde profiel als Girona hebben nu interesse. Seizoenskaarthouders worden gecompenseerd en er is een mogelijkheid om naar Miami te reizen. Relevent betaalt de kosten."

Elon Musk rookt joint, 8% Tesla in rook op

Techondernemer Elon Musk heeft donderdagavond een hijs genomen van een joint, terwijl hij live in een webchat zat met komiek Joe Rogan. Een dag later was het aandeel Tesla acht procent minder waard, hoewel onduidelijk is hoeveel het een precies met het ander te maken heeft. Directe aanleiding lijkt het opstappen van twee bestuursleden te zijn.

Musk spreekt in de chat ruim tweeëneenhalf uur met Rogan, over onderwerpen die uiteenlopen van Tesla en kunstmatige intelligentie tot vlammenwerpers en social media. Na twee uur en tien minuten steekt Rogan een joint op.

"Ik heb dat volgens mij wel eens geprobeerd", zegt Musk. "Kan nu vast niet vanwege aandeelhouders hè", mompelt Rogan terwijl hij een trek neemt. "Het is toch legaal hè, volkomen legaal", zegt Musk terwijl hij de joint krijgt aangereikt. Dat is het in Californië inderdaad, en Musk neemt ook een hijs - hoewel hij niet lijkt te inhaleren.

Vrijdag kostte een aandeel Tesla plots acht procent minder, terwijl bestuursleden Dave Morton en Gaby Toledano waren opgestapt. Eerstgenoemde gaf aan dat de publieke aandacht voor het bedrijf veel groter was dan hij had verwacht, aldus The Guardian.

Van de beurs
Musk verbaasde investeerders vorige maand door te tweeten dat hij Tesla voor 420 dollar per aandeel van de beurs wilde halen. Zeventien dagen later trok hij dat plan weer in, maar wel met een onderzoek aan zijn broek van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Ook is hij door investeerders aangeklaagd.

Eerder deze week had Musk de Britse grotduiker Vernon Unsworth opnieuw aangevallen. In juli had hij hem al voor pedo uitgemaakt omdat Unsworth Musks plan om Thaise voetballertjes met een miniduikboot te redden, kansloos had genoemd. Nu noemde hij hem in een mail aan een journalist een kinderverkrachter.

Op Wall Street wordt Tesla opgeroepen om een sterke adjundant in de bedrijfsleiding aan te stellen, vanwege het onberekenbare gedrag van Musk.

Megacrash Wickens leidt tot gebroken rug, nek, benen, arm, handen en elleboog

De familie van IndyCar-coureur Robert Wickens heeft een lijst naar buiten gebracht met de verwondingen die de Canadees op heeft gelopen bij zijn gigantische crash tijdens de race in Pocono op 19 augustus.

Na contact met Ryan Hunter-Reay vloog Wickens de hekken in, waar zijn auto min of meer uit elkaar spatte. Hij is inmiddels aan zijn handen en benen geopereerd, volgens zijn team Schmidt Peterson Motorsports verliepen die operaties zonder complicaties.

De familie heeft nu besloten een lijst naar buiten te brengen, omdat 'ongeautoriseerde bronnen zijn situatie schetsten als minder ernstig dan de werkelijkheid'. Wickens heeft zijn rug en nek gebroken, net als een arm en elleboog. Ook zijn beide handen én beide benen gebroken.

Naast dat alles heeft de Canadees ruggenmergletsel opgelopen, net als een gekneusde long. Met name het ruggenmergletsel is zorgwekkend, volgens artsen kan het nog weken of zelfs maanden duren voor er meer gezegd kan worden over zijn mate van herstel.

Wickens was bezig aan zijn debuutseizoen in de IndyCar Series en deed dat bijzonder goed: afgelopen week werd hij ondanks zijn afwezigheid met nog één race te gaan al uitgeroepen tot Rookie of the Year.

De crash van Wickens (Bron: YouTube)

Rodríguez wint verrassend dertiende rit in Vuelta, Herrada blijft leider

De dertiende etappe in de Ronde van Spanje is verrassend gewonnen door Oscar Rodriguez. De pas 23-jarige Bask van Euskadi Basque Country-Murias maakte deel uit van een vroege vlucht en op de steile slotklim naar La Camperona kwam hij als eerste over de meet voor Rafal Majka en Dylan Teuns. Jesús Herrada verloor op de slotklim wat tijd de favorieten voor de eindzege, maar de Spanjaard van Cofidis heeft nog een ruime voorsprong op Simon Yates, die tweede staat in het algemeen klassement.

Kort na de start ontstond er een kopgroep van 32 renners, met daarbij Bauke Mollema en Jetse Bol. In eerste instantie zat ook klassementsleider Herrada erbij. De Spanjaard liet zich net zoals Sepp Kuss en Nelson Oliveira uitzakken naar het peloton, waardoor de kopgroep een ruime voorsprong kreeg van het peloton. De voorsprong liep op naar meer dan negen minuten, waardoor Benjamin King, die al twee etappes won deze Vuelta, virtueel aan de leiding ging in het algemeen klassement. Op de Puerto de Tarna, een klim van de eerste categorie, die halverwege het parcours lag, liep de voorsprong hard terug nadat Movistar zich op kop had gezet. Ondanks de tempoversnelling was het verschil nog steeds zes minuten en was zeker dat koplopers voor de dagzege gingen strijden.

Zoals verwacht werd alles beslist op de slotklim La Camperona, een klim van 8,3 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,5%. Met in de laatste twee kilometer stijgingspercentages van meer dan 20%. De leiders begonnen met een voorsprong van drie en halve minuut op het peloton aan de slotklim. Ilnur Zakarin opende als eerste de aanval, maar werd snel gevolgd door Majka. De Pool kreeg het gezelschap van Teuns en het leek erop dat de twee gingen strijden voor de dagzege, maar vanuit de achtergrond kwam Rodríguez sterk opzetten. De jonge Bask, die bezig is aan zijn eerste seizoen als prof, kwam erbij en liet snel daarna ook de twee achter zich. Majka en Teuns kwam in de laatste honderden meters niet meer dichter bij de 23-jarige Rodríguez en boekte zo zijn eerste profzege.

Bij de favorieten deed Nairo Quintana de beste zaak. De Colombiaan reed in het slot van de klim weg uit het peloton en pakte zo een beetje tijd op Yates. Jesús Herrada verloor wat tijd, maar gaat nog altijd ruim aan de leiding in het algemeen klassement. Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk kwamen ook bij de favorieten binnen en hebben nog steeds een goed uitzicht op een goed klassement in de Ronde van Spanje.

DJ Hardwell stopt ermee

DJ Hardwell hangt zijn draaitafels aan de wilgen. De wereldpopulaire DJ zal voor het laatst live te zien zijn op 18 oktober tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) in de Ziggo Dome, meldt AT5.

Hardwell wil zich meer gaan focussen op zijn privéleven. 'Ik wil meer tijd gaan besteden aan mijn familie en vrienden. Het leven als Hardwell geeft mij te weinig energie, liefde, creativiteit en aandacht', zegt de DJ op zijn Facebook-pagina. 'Daarom heb ik besloten om al mijn interviews, deadlines en releasedata af te zeggen.'

Hardwell zal wel muziek blijven produceren. 'Ik blijf gewoon muziek maken en zal dat nooit laten gaan. Mijn doel is nog steeds om verbinding te zoeken met mijn fans.'

Hardwell gaat samen met het Metropole Orkest in de Ziggo Dome een uniek optreden geven tijdens het Amsterdam Dance Event. De show krijgt de naam Symphony: The Global Revolution of Dance en zal een muzikale reis langs 40 jaar dancemuziek zijn.

Poels wint de koninginnenrit in Tour of Britain, Alaphilippe nieuwe leider

Wout Poels heeft de zesde etappe in de Tour of Britain gewonnen. De 30-jarige Limburger van team Sky was op de slotklim naar Whinlatter Pass de beste voor Julian Alaphilippe. De Fransman van Quick-Step Floors neemt wel de leiderstrui over van Primoz Roglic in de Britse rittenkoers.

Alaphilippe had aan het begin van de etappe in het klassement nog een achterstand van zes seconden op Roglic, maar nadat de Fransman vroeg in de etappe drie bonificatieseconden pakte bij een bonificatiesprint was de voorsprong gehalveerd.

Na de tussensprint ontstond er een kopgroep van vier renners. Tony Martin, Vasil Kiryienka, James Shaw en Connor Swift. Het viertal wist een voorsprong van meer dan twee minuten te pakken op het peloton, maar nog voor de slotklim van 3,2 kilometer aan 7%, werden ze gegrepen door het peloton.

Quick-Step Floors hield meteen het tempo hoog op de slotklim van Whinlatter Pass in dienst voor Alaphilippe. De Fransman versnelde op twee kilometer van het einde en kreeg Roglic met zich mee. Later maakte Hugh Carthy ook de aansluiting bij het tweetal. Poels kon in eerste instantie niet volgen, maar reed in zijn eigen tempo ernaar toe.

Waar Poels wel zijn klim goed indeelde kwam Roglic niet meer vooruit. De Sloveen van LottoNL-Jumbo moest de eerste laten gaan en ook de achtervolgende groep kon hij niet meer volgen, waardoor hij ook de leiderstrui verloor.

In de laatste kilometer liet Poels het niet tot een sprint aankomen tegen de veel snellere Alaphilippe. De renner van team Sky versnelde op een lastig stuk en Alaphilippe kon de versnelling van Poels niet beantwoorden, waardoor Poels het zegegebaar mocht maken.

In het algemeen klassement is Alaphilippe de nieuwe leider. De Fransman van Quick-Step Floors heeft een voorsprong van 17 seconden op Poels. Roglic volgt op 32 seconden van de klassementsleider.

'Advocaat staat op trainerslijstje FC Utrecht'

Dick Advocaat is één van de gegadigden om de nieuwe hoofdtrainer van FC Utrecht te worden. De club zoekt een opvolger voor Jean-Paul de Jong.

Utrecht besloot eerder deze week de samenwerking met De Jong te beëindigen en volgens FOX Sports staat onder meer Advocaat op het lijstje van de club. Advocaat werd enkele maanden clubloos nadat hij met Sparta was gedegradeerd uit de Eredivisie. Frans van Seumeren, de eigenaar van FC Utrecht, wil graag een grote naam aantrekken.

Eerder deze week werd ook de naam van Jaap Stam genoemd. Volgens het Algemeen Dagblad staat hij echter niet echt te popelen om in de Galgenwaard aan de slag te gaan. Tegen Voetbal International vertelde Stam dat hij geen contact heeft gehad met Utrecht. "Dan verbaast het me al helemáál als ik lees dat ik andere voorkeuren heb en voorwaarden zou hebben gesteld over bijvoorbeeld de samenstelling van de staf."

"Volgens mij moet je dan eerst hebben gesproken met elkaar. En dat is dus niet gebeurd", aldus de oud-speler van onder meer PSV, Manchester United, AC Milan en Ajax. In de Eredivisie staat FC Utrecht momenteel elfde met vijf punten uit de eerste vier competitieduels.

Oranje-vrouwen treffen Denemarken in WK-play-offs

Het Nederlands vrouwenelftal moet van Denemarken winnen om nog kans te maken op een ticket voor het WK van volgend jaar in Frankrijk.

Dat heeft de loting vrijdag bepaald. Bij een overwinning op Denemarken treffen de Oranje Leeuwinnen in de finale van de play-offs België of Zwitserland. De winnaar van dat tweeluik plaatst zich voor het WK.

Oranje had zich dinsdag al kunnen kwalificeren in en tegen Noorwegen, waar een gelijkspel voldoende was geweest. Door een slechte start werd dat duel echter met 2-1 verloren. De Noren eindigden daardoor als poulewinnaar en Nederland werd tweede.

In de play-offs tegen Denemarken spelen de Oranje Leeuwinnen tussen 1 en 9 oktober eerst een thuiswedstrijd en vervolgens een uitwedstrijd. Het elftal van coach Sarina Wiegman klopte de Denen vorig jaar in de finale van het EK (4-2).

Halsema: sluierdraagster beschermen en respecteren

Burgemeester Femke Halsema heeft zich sterk uitgesproken voor de geloofsvrijheid in haar stad en Nederland tijdens de raadscommissie donderdag in de Stopera. 'Het is het recht van elk mens om te kunnen geloven wat 'ie wil en zich daar beschermd in te voelen', meldt AT5.

Daar voegde ze aan toe dat het vrouwen, als het aan haar ligt, vrij staat om een hoofddoek te dragen. Maar dat de vrijheid ophoudt waar mensen anderen dwingen. 'Ik vind dat, in Nederland, een vrouw die een sluier wenst te dragen, daarin gerespecteerd en beschermt dient te worden. Maar als een vrouw gedwongen wordt door een ander om een sluier te dragen, dan hebben wij een probleem', aldus burgemeester Halsema. 

Waar iemand het doel heeft anderen zijn of haar geloof op te leggen, daar ligt volgens de burgemeester een duidelijke grens. 'Op het moment dat u bijvoorbeeld de rechte leer op wil leggen aan anderen, dan treedt u buiten de geloofsvrijheid. Is er sprake van dwang of intimidatie, dan kan de geloofsvrijheid niet langer een argument zijn voor uw opvattingen of gedrag.'

Femke Halsema deed haar uitspraken vandaag tijdens een debat over de aanpak van radicalisering in de stad.

38e Grand Slam-finale Mike Bryan op US Open

Tennisser Mike Bryan staat voor de 38e keer in de finale van een Grand Slam-toernooi, de 32e keer dat hij dat in het mannendubbelspel voor elkaar krijgt. Op de US Open plaatste hij zich samen met landgenoot Jack Sock voor de eindstrijd.

Bryan haalde zijn eerste dertig Grand Slam-finales in het mannendubbel met broer Bob, maar die is al geruime tijd geblesseerd. Samen met Sock won Mike Bryan dit jaar de titel op Wimbledon en ook op de US Open gaat het lekker. De Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah werden in de halve eindstrijd na een mooi duel geklopt: 6-2, 6-7 (1), 6-4.

In de finale staan Bryan en Sock tegenover Lukasz Kubot en Marcelo Melo, die vorig jaar de titel op Wimbledon pakten. Het Pools-Braziliaanse duo maakte een einde aan de op het laatste moment aan de droom van het hoofdschema toegevoegde Radu Albot (Moldavië) en Malek Jaziri (Tunesië): 7-6 (3), 3-6, 6-3.

Bij de vrouwen staan vier nationaliteiten in de finale. Ashleigh Barty (Australië) en Coco Vandeweghe (VS) wonnen met 6-4, 7-6 (6) van het als eerste geplaatste jonge Tsjechische duo Barbora Krejicikova/Katerina Siniakova. Timea Babos (Hongarije), de nummer één van de wereld, won samen met de Française Kristina Mladenovic van Samantha Stosur (Australië) en Zhang Shuai (China): 6-4, 7-6 (4).

Van Hooijdonk haalt uit: "Hugo Borst was laf en achterbaks"

Pierre van Hooijdonk heeft in een interview hard uitgehaald naar collega-analytici René van der Gijp, Johan Derksen en met name Hugo Borst.

Als analist voor de NOS kreeg Van Hooijdonk het vier jaar geleden tijdens het WK in Brazilië aan de stok met Robin van Persie. De oud-speler van Feyenoord claimt dat dat de schuld was van Borst. "Voor mij was Hugo altijd meer dan een collega-journalist en ik was vrij goed met hem, maar wat hij mij flikte in Studio Brazilië, was laf en achterbaks", zegt hij in gesprek met Playboy.

"Prima als je met elkaar flink van mening verschilt, maar zo ga je niet om met een goede collega voor het oog van de camera. Die fittie met Robin was een stiekem vooropgezet plannetje van Hugo samen met Henk Spaan. Dat is ook later bevestigd door directe betrokkenen." Van Hooijdonk heeft het nooit uitgepraat met Borst. "Ik ben helemaal klaar met hem. Hij springt mij iets te snel op een fiets van een ander. In zijn geval op een fiets met een Tweede Wereldoorlogluchtje."

Van Hooijdonk wil ook wat kwijt over de heren van Veronica Inside. "Het stoort mij dat Derksen en Van der Gijp mensen graag flink belachelijk maken zodra ze het ergens niet mee eens zijn. Iets meer respect zou wel op zijn plaats zijn. Ik heb niets tegen beide heren. René slaat alleen soms zo door, ik heb het idee dat hij regelmatig een pilletje voor de uitzending slikt."

"Derksen is gewend om zijn verhaal te doen, ook al is dat totaal niet gefundeerd, en dit zo scherp mogelijk te formuleren omdat hij door heeft dat dit nu eenmaal scoort op tv. Om vervolgens enkele weken later met verve een tegenovergesteld verhaal te houden. Dat vind ik wel komisch."

Sprintlegende Vogel (27) verlamd: "Ik kan nooit meer lopen"

Baanwielrenster Kristina Vogel zal nooit meer kunnen lopen. Dat heeft de 27-jarige Duitse vrijdag via een statement naar buiten gebracht. Op 26 juni kwam de veelvoudig wereldkampioene tijdens een training op de wielerbaan van Cottbus hard in botsing met een jonge Nederlandse renner, wat uiteindelijk geleid heeft tot een ernstige dwarslaesie.

"Het is kut, heel anders kun je het niet zeggen. Hoe je het ook vertelt, het komt op hetzelfde neer: ik kan nooit meer lopen", aldus Vogel tegenover Der Spiegel. Ze heeft inmiddels meerdere operaties ondergaan, maar volledig herstel zit er niet meer in. "Maar ja, wat moet ik doen? Ik ben altijd van mening dat het zo snel mogelijk accepteren van een nieuwe situatie het veel makkelijker maakt om er uiteindelijk mee om te gaan."

Sinds het ongeluk kwam weinig nieuws naar buiten, behalve dat Vogel zelf met nieuws naar buiten zou komen als ze zich daar klaar voor voelde. "Ik wilde niet dat men mij in deze toestand zou zien." Vogel is regerend olympisch kampioene op de sprint en pakte in Rio ook nog brons op de teamsprint. Dat deed ze samen met Miriam Welte, met wie ze vier jaar eerder olympisch goud won op de teamsprint.

Ook op WK's was Vogel uitermate succesvol, te beginnen met de wereldtitel op de teamsprint in 2012, zoals altijd samen met vriendin Welte. In 2013 en 2014 verdedigden ze die titel, eerder dit jaar wonnen ze op het WK in Apeldoorn voor de vierde keer goud. In 2014, 2015, 2017 en dit jaar in Apeldoorn pakte Vogel tevens de wereldtitel op de individuele sprint, terwijl ze ook nog drievoudig wereldkampioene op de keirin is.

Vogel en Welte sprinten naar goud op de teamsprint in Apeldoorn, eerder dit jaar (Bron: YouTube)

Tennisster Osaka schrijft historie met finaleplaats tegen Williams

Tennisster Naomi Osaka heeft geschiedenis geschreven. De 20-jarige Japanse heeft als eerste speelster uit haar land in het enkelspel de finale gehaald van een Grand Slam-toernooi: op de US Open in New York schakelde ze Madison Keys uit.

De Amerikaanse, verliezend finaliste van vorig jaar en als veertiende geplaatst, begon nog prima en brak Osaka in de vierde game al bijna. Dat lukte echter niet en de Japanse sloeg toe met twee opeenvolgende breaks. In de tweede set begon ze gelijk al met een break, waarna ze met heel veel moeite haar eigen opslag kon behouden. Dat lukte ook in de volgende games en dus kon Osaka het na bijna anderhalf uur afmaken: 6-2, 6-4.

In de eindstrijd speelt de Japanse tegen Serena Williams, met acht US Open-finales en zes titels net iets meer ervaren. De voormalig nummer één van de wereld verloor de eerste twee games tegen Anastasija Sevastova, maar daarna was het gedaan voor de als negentiende geplaatste Letse: ze won welgeteld nog één game. Williams was na een goed uur klaar: 6-3, 6-0.

Civilization VI naar Nintendo Switch

Sid Meier's Civilization VI maakt de sprong naar Nintendo Switch. Het betreft de volledige versie van de game die tot nu toe enkel beschikbaar was voor pc en iOS. De game lanceert op 16 november voor de console.

De game komt met alle patches en optimalisaties, maar beperkt zich wel tot vier DLC-pakketten. Dit zijn de onderstaande civilizations en scenario packs:

  • Vikings Scenario Pack
  • Poland Civilization & Scenario Pack
  • Australia Civilization & Scenario Pack
  • Persia and Macedon Civilization & Scenario Pack

Het is nog niet duidelijk of de overige DLC, waaronder Rise and Fall, beschikbaar komen. De tijd zal het leren.

Civilization VI

Drugsbaron moet boete van 6,4 miljoen euro betalen

In België is een drugsbaron in 2016 door de rechtbank veroordeeld tot een boete van 6,4 miljoen euro. En dat mag hij doen in termijnen van 20 euro per maand. Een snelle rekenaar weet nu al dat hij daar zo'n 25.000 jaar de tijd voor heeft. Als hij zo lang leeft natuurlijk.

En er zijn nog meer voorbeelden. Een andere crimineel die 743.000 euro moet betalen, mag dat in termijnen van 150 euro doen. Als hij dat 412 jaar blijft volhouden, zal hij dat kunnen voldoen.

Voor Belgische criminelen zijn dit soort dingen goed geregeld. "Het innen van geldboetes verloopt over het algemeen zeer dramatisch" volgens de Belgische advocaat-generaal Hildegard Penne. Ze kennen daar het zogenaamde strafuitvoeringsonderzoek (SUO). Als de rechter iemand heeft veroordeeld, start er een nieuw onderzoek om verborgen vermogen op te sporen en in beslag te nemen. De minimumgrens voor zo’n onderzoek ligt op 10.000 euro.

Advocaat-generaal Penne heeft dit systeem geëvalueerd. "Het resultaat is dramatisch slecht", stelt ze. "Van de 153 veroordelingen tot boetes van in totaal 17,2 miljoen euro, was begin dit jaar slechts 1,1 miljoen euro geïnd. Reden: de verdachte was uit het zicht van de belastingdienst." Volgens Penne ligt dit aan de prioriteit. "Als Justitie criminelen echt wil raken in hun portemonnee, moet dat gebeuren tijdens het gerechtelijk onderzoek, en niet achteraf na de veroordeling."

In Nederland verloopt deze procedure anders. Hier hebben we het Centraal Justitieel Incasso Bureau en dat zorgt er wel voor dat er geld binnenkomt. En in Nederland gaan wanbetalers achter de tralies tot ze betalen, in België is dat juist afgeschaft.

 Drugsbaron moet boete van 6,4 miljoen euro betalen (Foto: Stockfoto PXhere)
Drugsbaron moet boete van 6,4 miljoen euro betalen (Foto: Stockfoto PXhere)

Politie heeft handen vol aan drugsafval

De politie Zeeland-West-Brabant had donderdag haar handen vol aan de gevolgen van de productie van drugs in het Zuiden van Nederland. Op vier locaties werd drugsafval gevonden. Dit brengt het totaal aantal drugsdumpingen in 2018 in de eenheid op 38.

Waalwijk
Donderdagochtend begon het op de meubelboulevard in Waalwijk. Daar ging de politie af op een melding van een verdachte situatie. In een busje op de parkeerplaats troffen ze blauwe vaten aan. Daar bleek drugsafval in de te zitten. Het is door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd. Een 40-jarige man uit Tilburg is aangehouden.

Oosterhout
Donderdagavond is er aan de Koopvaardijweg een bus met drugsafval aangetroffen. Na onderzoek bleek er 3500 liter afval van de productie van speed (amfetamine) in te liggen in tientallen jerrycans. De bus was eerder op de dag op verzoek van de politie elders weggesleept, omdat het voertuig vermoedelijk gestolen was. Pas bij het bedrijf werd het drugsafval ontdekt. Er is nog niemand aangehouden. Het afval werd door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd.

IJzendijke
Ook aan de Schorredijke, vlakbij of op de Belgische grens is donderdagavond vermoedelijk drugsafval gedumpt. In de bosjes stonden enkele vaten. Ook deze werden door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd.

Nieuw-Vossemeer
Donderdagochtend werd er rond 11.30 uur drugsafval aan de Molenweg gevonden. Op een parkeerplaats stonden 13 blauwe vaten. Ook deze vaten zijn vermoedelijk afkomstig van de productie van synthetische drugs.

Politie heeft handen vol aan drugsafval (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie heeft handen vol aan drugsafval (Foto: stockfoto politie.nl)

Vijf mannen aangehouden na inzet politieheli

Vannacht rond 01:30 uur kwam er een melding dat personen op bedrijventerrein Aruba in Apeldoorn cilinderflessen in een bestelbus aan het laden waren. De politie heeft vijf mannen van 21, 22, 23 en 24 jaar uit Brabant aangehouden.

Na de melding ging de politie met meerdere eenheden ter plaatse. Mede door inzet van de politieheli van de Landelijke Eenheid, konden vier verdachten in Apeldoorn en een vijfde in de buurt van Breda worden aangehouden. De politie doet verder onderzoek.

Denen bereiken akkoord: Campingelftal verleden tijd

Het Deense nationale elftal vol zaalvoetballers en amateurs hoeft niet meer in actie te komen. De 'echte' internationals keren terug tegen Wales.

Denemarken baarde afgelopen week veel opzien door een 'campingelftal' af te vaardigen voor een interland tegen Slowakije (3-0 verlies). Als gevolg van een langlopend conflict tussen de Deense voetbalbond (DBU) en de spelersvakbond Spillerne mochten zij eenmalig voor hun land uitkomen, om torenhoge boetes en eventuele uitsluiting van de EK-kwalificatie te vermijden.

Beide kampen onderhandelen al negen maanden over een nieuwe arbeidsovereenkomst, maar tot een akkoord kwam men nog niet. Het voornaamste pijnpunt in de onderhandelingen zit in de portretrechten van de internationals. Nu is er alsnog een tijdelijke overeenkomst bereikt over de portretrechten van de spelers, melden verschillende Deense media. Het betekent dat Denemarken komende zondag in de eerste Nations League-wedstrijd tegen Wales zal aantreden met de ‘normale’ internationals.

De spelers hadden aangeboden om nog één interlandperiode met de oude overeenkomst te spelen, maar dat werd door de DBU in eerste instantie geweigerd. Daardoor sprak de Deense bond van een ‘staking’. Omdat Denemarken moest vrezen voor een forse straf van de UEFA, besloot men een veredeld amateurteam in het veld te brengen tegen Slowakije. Het zag er naar uit dat hetzelfde team in de eerste Nations League-wedstrijd tegen Wales moest aantreden.

Nu heeft de DBU er donderdag toch mee ingestemd om tijdelijk door te gaan met de oude arbeidsovereenkomst. “Het is fantastisch voor het Deense voetbal dat het normale team kan aantreden in de eerste Nations League-wedstrijd”, zegt bondsvoorzitter Jesper Møller in gesprek met TV2. Er zal direct verder onderhandeld worden over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Denemarken neemt het komende zondag in Aarhus op tegen Wales, onder leiding van Age Hareide. De bondscoach werd tijdens de ‘staking’ tijdelijk vervangen door John Jensen, maar keert nu dus weer terug.

Ook Toro Rosso heeft geen interesse in Ocon

De toekomst van Esteban Ocon in de Formule 1 is onzeker. Inmiddels heeft ook Toro Rosso laten weten geen interesse in de jonge Fransman te hebben.

Vanwege de overname van Force India door een aantal investeerders onder leiding van Lawrence Stroll moet Ocon zijn stoeltje afstaan aan Lance Stroll. Bij Renault en McLaren zijn de vrijgekomen stoeltjes ingenomen door respectievelijk Daniel Ricciardo en Lando Norris. Nu heeft Toro Rosso bij monde van Red Bull Racing-baas Christian Horner laten weten ook geen plek voor Ocon te hebben vanwege de steun die 21-jarige coureur van Mercedes krijgt.

''Mercedes heeft met een relatief beperkte investering geholpen deze jongens naar de F1 te brengen.'', vertelt Horner aan Motorsport.com. ''Maar nu lijkt het bijna een last om Mercedes-rijder te zijn. Het herroepingsmechanisme is voor een grote meerderheid van de teams niet aantrekkelijk. Het gekke is dat een rijder als Ocon volgend jaar zonder cockpit kan komen te zitten. Als hij contractueel vrij was, zou hij een logische kandidaat zijn voor Toro Rosso. Maar Red Bull gaat niet investeren in een Mercedes-rijder. En ik denk ook niet dat dat andersom wel zou gebeuren.''

Volgens Horner had Mercedes voor Ocon moeten kiezen in plaats van een contractverlenging van Valtteri Bottas. ''Het is heel gemakkelijk om vast te houden aan de bekende weg. Het risico is veel groter wanneer je kiest voor iets onbekends of een junior. Ik denk dat wij in meerdere gevallen bewezen hebben dat het zich uitbetaalt. We hebben een zeer succesvol juniorprogramma gehad, en Red Bull heeft een juniorteam waarin geïnvesteerd is. Dat betaalt zich uit met Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Max Verstappen, en we zullen zien met Pierre Gasly. En het heeft diverse anderen mogelijkheden opgeleverd, zoals Carlos Sainz.''

Sneijder dankbaar: "Ook ik word hier stil van"

Wesley Sneijder is direct na zijn afscheidsinterland tegen Peru uitgeroepen tot bondsridder, wat de hoogste onderscheiding is binnen de bond.

Na 61 minuten werd hij gewisseld en vervolgens zag hij hoe Memphis Depay de winnende treffer aantekende, nadat de aanvaller van Olympique Lyon ook al voor de 1-1 had gezorgd. Dat deed de hoofdpersoon van de avond deugd. "Gelukkig winnen we hem nog. De gelijkmaker was al prettig, maar dat we 'm ook nog winnen maakt de avond compleet. Het was een mooie wedstrijd", blikte Sneijder terug in gesprek met de NOS.

"Het is een bijzondere avond geweest. Ik heb genoten, van elke seconde", aldus de nuchter ogende middenvelder. Tal van prominenten bedankten hem in een afscheidsvideo en André Hazes Junior begeleidde hem met zijn favoriete nummers tijdens zijn afscheidsronde. Daarna was het echt klaar voor Sneijder. "Ik voel het wel hoor. Het is klaar. Het is gedaan. Aan alles komt een eind en dat voelde ik vanochtend al toen ik opstond. Het is mijn laatste wedstrijd in de Arena en in het Oranje-shirt. Ik heb een fantastische periode gehad."

Onder meer Dirk Kuyt, Arjen Robben, Louis van Gaal, Rafael van der Vaart, José Mourinho en broers Jeffrey en Rodney spraken hem toe in een video, tot vreugde van Sneijder zelf. "Ook ik word hier stil van. Ik heb altijd een grote mond gehad, maar dit doet me wel wat. Ik heb een fantastische tijd gehad met alle spelers met wie ik samenwerkte. Die wedstrijden richting een eindtoernooi, dat ga ik wel missen."

Het Oranje-publiek wordt in het bijzonder bedankt door Sneijder. Hij doet een beroep op de fans om de ploeg te blijven steunen. "Jullie waren er altijd, waar we ook moesten spelen. Daar genieten we van, dat krijgen we mee. Dan gaan we nog iets harder. Ik beloof jullie: bij het volgende toernooi sta ik bij jullie op het Oranje-plein, dan gaan we genieten van deze jongens. Blijf achter Oranje staan, want we hebben jullie keihard nodig."

Directeur Eric Gudde van de KNVB roemde na de wedstrijd de winnaarsmentaliteit van Sneijder. "Iedere keer in dat oranje shirt heb je alles laten zien. Je hebt voor zoveel beslissende momenten gezorgd en daarmee stadions en huiskamers uit hun dak laten gaan. Het is nu tijd om daarbij stil te staan."

Pech voor PSV: Romero weer geblesseerd

PSV heeft nog maar weinig plezier gehad van winteraankoop Maximiliano Romero. Nu ligt de Argentijnse spits er weer uit met een blessure.

Het management van de Argentijnse aanvaller heeft tegenover het Eindhovens Dagblad bevestigd dat hij waarschijnlijk een week of twee nodig heeft om weer bij de selectie van trainer Mark van Bommel te kunnen aanhaken. De negentienjarige aankoop van de Eindhovenaren is nog altijd niet fit, nadat hij al sinds zijn komst in januari kwakkelt met blessureleed.

Vrijdag ontbreekt de spits in de wedstrijdselectie van Jong PSV, dat op bezoek gaat bij Jong FC Utrecht. Vorige week speelde hij nog wel 45 minuten mee in het duel met Helmond Sport (1-1). De belangenbehartigers laten tegenover het regionale dagblad weten dat Romero nog een aantal weken nodig heeft om volledig wedstrijd fit te worden. Zodoende blijft zijn inbreng bij de hoofdmacht van PSV voorlopig beperkt tot een invalbeurt van tien minuten tegen FC Utrecht (4-0).

Romero is voor circa twaalf miljoen euro overgenomen van Vélez Sarsfield, maar veel plezier heeft PSV nog niet aan hem kunnen beleven. In januari van dit jaar sloot hij aan bij de selectie van toenmalig trainer Phillip Cocu. Door blessureleed kwam hij vorig seizoen niet meer in actie en ook dit seizoen komt hij nauwelijks aan spelen toe. De afgelopen week heeft Romero bij zowel PSV als Jong PSV niet met de groep mee kunnen trainen.

De beloftevolle spits had lange tijd last van een bovenbeenblessure en hierdoor was hij maandenlang moeilijk belastbaar. Hij heeft tijdens zijn herstel meerdere terugslagen gehad. Vorige maand kreeg Romero opnieuw te maken met klachten, al is het onduidelijk of deze verband houden met zijn eerdere blessure. Door de nieuwe privacywet mogen clubs geen details meer geven over de ernst van blessures van spelers.

'Het is nog geen 8 september'

Margrite Kalverboer is van mening dat staatssecretaris Mark Harbers de fundamentele rechten van de Armeense kinderen Lili en Howick schendt als hij de uitzetting van de twee naar Armenië doorzet. Dat zei ze gisteren in het tv-programma Pauw. 

Ze zegt dat de toekomst van de twee in Nederland ligt: "Het kan niet anders. Ik ken het dossier heel goed en weet dat de moeder op dit moment niet in staat is voor de kinderen te zorgen, dat er geen huisvesting is en dat ze daar nu niet naar school kunnen". 

De 13-jarige Howick en 12-jarige Lili moeten uiterlijk morgen Nederland verlaten hebben. Kalverboer zegt dat ze met de staatssecretaris heeft gesproken: "Hij heeft me aangegeven dat hij me heel goed gehoord heeft. Het is nog geen 8 september."

Vuelta: Etappe 13 - Opening van het bergdrieluik

Etappe dertien van de Vuelta a España wacht ons vandaag, de opening van een drieluik door de bergen, met drie keer achter elkaar aankomst bergop. Misschien eindelijk eens wat klassementsmannen die voor de etappe strijden, hoewel de aankomstberg wat dat betreft weinig positieve historie kent.

Voor de details over de klimmen, percentages en toeristische info verwijzen we je wederom graag naar de uitgebreide voorbeschouwing. Het gaat in elk geval al vrij rap langzaam omhoog en na zo'n honderd kilometer wordt de eerste van twee serieuze toppen bereikt.

Na wat relatief vlakke stukken komt de slotklim naar La Camperona en die is zwaar: tien kilometer aan gemiddeld zo'n zeven procent, maar het kent stukken van dik boven de vijftien en zelfs boven de twintig procent stijging, die gaan de heren nog wel voelen.

Ryder Hesjedal en Sergei Lagutin wonnen in 2014 en 2016, beiden uit een vlucht, dus de vraag is wie er nu op de erelijst komt. Kort voor één uur starten de heren, om drie uur zijn Eurosport en Sporza live en de finish wordt grofweg tussen tien voor half zes en zes uur verwacht.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

OM wil No Surrender verbieden

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 6 september de rechtbank in Noord-Nederland gevraagd No Surrender en daaraan verbonden onderafdelingen (chapters en brotherhoods) te verbieden, en de vereniging officieel te ontbinden. Het verzoek is ingediend bij de civiele rechter in Assen omdat in Emmen een van de weinige officiële afdelingen van No Surrender zit.

Volgens het OM behoort No Surrender tot de zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG), de clubs die zichzelf ook afficheren als de 1%-clubs. Die term wordt door verschillende motorclubs als geuzennaam gehanteerd en staat historisch voor de motorrijders die zich misdragen. Eerder heeft het OM al een verbod gevraagd voor vergelijkbare clubs: zoals de Bandidos, Satudarah, Hells Angels en de Broederschap Catervarius. Bandidos (in appèl tegen de beslissing) , Satudarah en Catervarius (geen appèl) zijn inmiddels verboden.

Bedreiging openbare orde
Volgens het OM zijn deze clubs een bedreiging voor de openbare orde. Ze cultiveren een gewelddadig imago, en gebruiken dat voor intimidatie en afpersing. Daarnaast zijn bestuursleden (samen met leden) van No Surrender structureel betrokken bij criminele activiteiten waaronder drugshandel, mishandelingen, intimidaties en afpersingen. De organisatie, structuur, uitstraling en hiërarchie van de club worden gebruikt om de criminele feiten te faciliteren en te vergemakkelijken. Ook binnen de clubs worden leden die zich in de ogen van de leiding misdragen of de club benadelen met geweld bedreigd en mishandeld, en moeten ze betalen als ze eruit gezet worden.

Onderbouwing
Het OM heeft bij de rechtbank ter onderbouwing van het verzoekschrift een dossier van vele honderden pagina’s geleverd waarin beschrijvingen worden gegeven van de criminele activiteiten van de club en zijn (bestuurs)leden.

No Surrender ontstond nadat Brabander Klaas Otto de al eerder dit jaar verboden Satudarah de rug toekeerde. Dat was in 2013 (compleet met notulen van de vergadering). Om in één keer het imago goed neer te zetten, zocht hij onder andere drie Amsterdammers, onder wie Willem Holleeder, aan als prominente clubleden. Destijds was al bekend dat de bedoeling van de club niet bepaald gericht was op toeren met een motor. Er is een afgeluisterd gesprek bekend waarin de Amsterdammers elkaar vragen of ze eigenlijk wel kunnen motorrijden. Een van hen zegt daarop: "Ik kan niet eens op een scooter". Met de Brabander verlieten vele tientallen medeleden Satudarah. Ook in Noord-Nederland keerden hele onderafdelingen de van oorsprong Molukse club de rug toe.

Inmiddels zitten alle kopstukken uit 2013 en 2014 vast of worden vervolgd voor al dan niet in clubverband gepleegde geweldshandelingen. In de loop der jaren worden (ex-)leden en de club zelf in verband gebracht met drugs- en wapenhandel, maar ook met liquidaties, schietpartijen, ripdeals, en mishandelingen (al dan niet van mede-leden, overheden en media). Zo wordt een lid door de eigen brothers mishandeld tijdens een begrafenis. In het onderzoek dat volgt wordt bij een van de verdachten – een van de leiders van de club – bijna 30 kilo cocaïne en speed gevonden die hij samen met een vuurwapen bij zijn ex (en kind) had verstopt. Dit is een illustratief voorbeeld van hoe No Surrender de buitenwereld probeert te misleiden om zijn ware clubactiviteiten te verhullen, aldus het LP.

De club heeft verder – net als andere OMGs - een strakke hiërarchie. Leden die eruit gezet worden, krijgen het zeer zwaar, maar worden ook geacht hun mond te houden over de club. Ook worden zij geacht te luisteren naar "hogere" leden in de vereniging en hun opdrachten zonder tegenspraak uit te voeren. De onderafdelingen, of brotherhoods, hebben soms andere namen, maar zijn blijkens de website wel onderdeel van de inmiddels internationale club.

OM wil No Surrender verbieden (Foto: stockfoto politie.nl)
OM wil No Surrender verbieden (Foto: stockfoto politie.nl)

Frenkie de Jong glundert na debuut: "Dat was wel super!"

Als zesde debutant onder Ronald Koeman mag Frenkie de Jong zich eindelijk international noemen. Hij kijkt terug op een geslaagde eerste kennismaking.

Direct na rust mocht hij Georginio Wijnaldum vervangen en dat stelde hem in de gelegenheid om nog even met de hoofdpersoon van de avond te spelen. "Het was mooi. Ik heb nog een kwartiertje met Sneijder mogen voetballen. Dat was wel super. We hebben ook gewonnen, dus over het algemeen was het prima", concludeert De Jong voor de camera's van FOX Sports.

De Ajacied kwam bij een 0-1 achterstand het veld op en had met een zuivere assist op Memphis Depay een aandeel in de uiteindelijke zege (tweede goal Memphis). De Jong liet zich ook in het positiespel direct gelden en verplaatste het spel in een hoger tempo naar voren dan zijn voorganger had gedaan. "Ik speel om de week in de Johan Cruijff ArenA. Dat maakt het wel makkelijker" verzekerde De Jong bescheiden. "Maar dit was pas mijn eerste helft bij Oranje. Ik moet nog even wennen."

Spider-Man gaat vanaf vandaag de strijd aan op PS4

Sony Interactive Entertainment en Insomniac Games hebben de launchtrailer van Marvel's Spider-Man uitgebracht.

In Marvel's Spider-Man speel je met de spinnenheld in een verhaal dat anders is dan al eerder. Nu hij een doorgewinterde superheld is, is Peter Parker bezig geweest om misdaad van de straat te houden. Net als hij klaar is om zich te concentreren op het leven als Peter, bedreigt een nieuwe schurk New York City.

Marvel's Spider-Man is vandaag uit voor PlayStation 4.

Final Fantasy XV Pocket Edition naar consoles

Square Enix heeft Final Fantasy XV: Pocket Edition, de versie van FFXV die ontwikkeld was voor smart devices, aangekondigd voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. Vermoedelijk was dit één van de aankondigingen voor de uitgestelde Nintendo Direct.

De game is per direct beschikbaar voor PS4 en Xbox One en moet snel uitkomen voor Nintendo Switch (vermoedelijk direct na de uitzending van de Nintendo Direct). De game is een aangepaste vorm van Final Fantasy XV met simpelere graphics, maar biedt wel het complete verhaal. De game kost dertig euro, maar is momenteel verkrijgbaar met 40% korting op Xbox One.

De launch trailer kun je hieronder bekijken.

Mega Man 11 Demo nu beschikbaar

Capcom kondigt aan dat er per direct een demo beschikbaar is voor Mega Man 11 in de Nintendo eShop van Nintendo Switch. Later vandaag komt de demo ook beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

De demo bevat Block Man's Stage en geeft spelers de optie om drie verschillende moeilijkheidsgraden uit te proberen. Om de demo te vieren heeft Capcom ook een nieuwe trailer uitgegeven, waarin we kennis maken met baas Bounce Man. Bekijk het hieronder.

Mega Man 11 lanceert 2 oktober voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

FOK! Wat een weer: buiig

Het is grotendeels bewolkt en een zone met buiige regen trekt in de ochtend oostwaarts over het land. Vooral in het Waddengebied komt hierbij ook onweer voor. Nadat het buiengebied gepasseerd is komt de zon geleidelijk weer tevoorschijn. In het noorden blijft er kans op een bui. In de avond trekt een zone met actievere buien over het noorden van het land, waarbij wederom kans op onweer is. Het wordt ongeveer 17°C. De wind is zwak tot matig en komt uit zuid tot zuidwest, aan zee is de wind westelijk en vrij krachtig tot krachtig. In de ochtend draait de wind ook boven land naar het westen. In de avond neemt de wind in het Waddengebied toe naar krachtig, mogelijk hard, 6-7 Bft. Bovendien komen daar dan windstoten voor van 60-70 km/u.

Komende nacht zijn er in het noordelijk kustgebied eerst nog enkele buien, mogelijk met onweer. Elders zijn er opklaringen en blijft het vrijwel overal droog. De minima liggen tussen 14°C in het noordwestelijk kustgebied en 8°C in het zuidoosten. De wind is zuidwestelijk, matig, aan de kust (vrij) krachtig en in het noordelijk kustgebied mogelijk eerst nog hard.

Morgen begint de dag met opklaringen. In de loop van de dag raakt het van het westen uit bewolkt en gaat het vooral in het noorden en westen af en toe regenen. De middagtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit west tot zuidwest en is meest matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Zondag wolkenvelden en in het noorden nog kans op een bui. Daarna zonnige perioden en droog. De middagtemperatuur loopt geleidelijk op van 20°C op zaterdag naar 25°C woensdag. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Het Nienhager Gespenster Wald (ergens in het noorden van Duitsland) (Foto: bazbo)
Het Nienhager Gespenster Wald (ergens in het noorden van Duitsland) (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Voetballers in opstand tegen FIFA 19-rating

FIFA 19 is begonnen met de onthulling van de langverwachte jaarlijkse ratings, die in de komende weken gepresenteerd zullen worden. De eerste 20 van de top 100 rated spelers (100-81) zijn nu onthuld, samen met een nieuwe video met wereldwijde iconen als Ronaldo, Neymar en Giroud.

Deze spelers komen in opstand tegen hun rating in FIFA 19 ratings in de onderstaande video. Je ziet onder andere:

  • #98 Zlatan Ibrahimović - Los Angeles Galaxy
  • #91 Koke - Atlético Madrid
  • #90 Marco Reus - Borussia Dortmund
  • #81 Diego Costa - Atlético Madrid

De voetbalfanaten thuis kunnen vanaf donderdag 13 september de demo van FIFA 19 gaan spelen.

Studenten gaan meer rente betalen

Studenten moeten meer gaan betalen over hun schulden blijkt uit het wetsvoorstel dat deze week gepubliceerd is. De rente wordt gekoppeld aan de 10-jaarsrente in plaats van de 5-jaarsrente, waardoor de rente omhoog gaat. Dit zal de schatkist €226 miljoen moeten opleveren blijkt uit de Memorie van Toelichting. Geertje Hulzebos, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), vindt dit onacceptabel: "Studenten worden door de overheid dieper de schulden ingewerkt. Wij roepen de regering een halt toe en eisen dat zij deze maatregel schrappen".

De renteverhoging resulteert in het rekenvoorbeeld van OCW in 18% hogere maandlasten bij aflossen. Door het langer vastzetten van rentes, worden deze hoger. Bij een gemiddelde studieschuld van €21.000 loopt dit op tot duizenden euro's, terwijl bij het afschaffen van de basisbeurs sociale leenvoorwaarden waren beloofd. Hulzebos: "Op deze manier verliezen studenten het vertrouwen in de politiek. Zij bouwen meer schulden op door het afschaffen van de basisbeurs en nu ook nog eens door het verhogen van de rente op die schuld".

De renteverhoging heeft als effect dat de toegankelijkheid van het onderwijs afneemt. Uit de Monitor Beleidsmaatregelen - die analyseert welke effecten het beleid van OCW heeft - is gebleken dat jongeren uit de lagere sociaaleconomische milieus minder vaak gaan studeren.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek constateerde al eerder het negatieve effect van het leenstelsel op de doorstroom. "Sinds de invoering van het leenstelsel zijn het juist de minder bevoorrechten die minder vaak gaan studeren. Het verhogen van de rente zal dit aantal waarschijnlijk verder verhogen. Het hoger onderwijs dreigt voor de elite te worden".

Passanten grijpen in bij mishandeling

Volgens andere getuigen, die zelf het slachtoffer te hulp schoten, zaten meerdere bestuurders woensdagavond in hun auto te kijken hoe een 56-jarige man uit Eindhoven op de Anthony Fokkerweg werd mishandeld.

Het slachtoffer fietste rond 20.50 uur over de Marathonloop, toen op het dubbele fietspad twee scooters tegemoet kwamen. Ze reden breed naast elkaar en de fietser kon geen kant op. Op het laatste moment ging één van de twee scooters dan alsnog aan de kant en ze passeerden elkaar. Kort daarna zag het slachtoffer dat hij door de twee scooters, met daarop totaal drie jonge mannen, werd ingehaald. Hij werd bedreigd en uiteindelijk, over de kruising met de Boschdijk, op de Anthony Fokkerweg klem gereden. Hij kreeg flink klappen en trappen, viel op de grond en kreeg nog wat trappen te verduren. Hij werd onder andere tegen zijn hoofd geschopt en verloor even het bewustzijn. Door moedig ingrijpen van twee getuigen, die zagen wat er gebeurde, gingen de belagers er vandoor.

Ziekenhuis
Deze hulpvaardige passanten bekommerden zich om het slachtoffer en ze brachten hem naar het ziekenhuis. Het slachtoffer hield er flinke pijnklachten aan zijn hoofd aan over. In het ziekenhuis werd hij onderzocht en behandeld. Daarna begeleidden de getuigen hem naar huis. De man deed aangifte.

Volgens de mannen die het slachtoffer hielpen waren er meerdere bestuurders die door het open raampje van hun auto zaten te kijken wat er gebeurde. Wij kunnen ons voorstellen dat niet iedereen zich capabel voelt om op zo’n moment in te grijpen. Deze getuigen kunnen echter wel een rol spelen bij het vinden van de daders.

Drie mannen op twee scooters
Het gaat om drie jonge mannen, die worden geschat op 20 a 22 jaar. Ze zaten samen op twee scooters; een witte en een blauwe. Het gebeurde op de Anthony Fokkerweg, tussen de Boschdijk en de Verzetsheldenlaan. Toen ze weg vluchtten, reden ze terug in de richting van de Marathonloop. Kwam je hier gisteravond langs en heb je wat gezien, of heb je andere informatie die de politie kan helpen om deze idioten te vinden, bel dan met de recherche het politieteam Eindhoven-Zuid via het landelijk politienummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Controles A12 en A16 op snelheid en vasthouden telefoon

De politie is op de A12 en de A16 voor een periode van minstens zes weken gestart met gerichte controles op snelheid en afleiding. De wegvakken waar de controles plaatsvinden zijn geselecteerd omdat daar relatief veel ongelukken gebeuren. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Incidenttele Management Nederland.

Naast de snelheidscontroles wordt ook gericht gelet op afleiding in het verkeer. Daarbij wordt vooral gekeken naar het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het rijden.

De snelheidscontroles worden voor de automobilisten duidelijk aangekondigd met teksten op tekstkarren aan het begin van de wegvakken waar gecontroleerd wordt. Op de A16 is dat het gedeelte tussen knooppunt Ridderkerk (hmp. 28.0) en de Brienenoordbrug (hmp. 20.0).

Op de A12 is dat het gedeelte tussen Reeuwijk (hmp. 34.0) en Gouwe-aquaduct (hmp. 26.0). De controles op het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het rijden worden in die weken door opvallende en onopvallende surveillance-eenheden van de politie uitgevoerd.

Ongevallen terugdringen
Door deze gerichte transparante aanpak van snelheidscontrole en handhaving hopen het Openbaar Ministerie, Rijkswaterstaat en politie het aantal ongevallen op deze wegvakken terug te dringen.

Slimmere belasting op auto's kan veiligheid vergroten

Een slimmere belasting op auto’s kan de veiligheid vergroten. Consumenten kunnen bijvoorbeeld worden gestimuleerd om de veiligste auto’s te kopen door de aanschafsbelasting (bpm) daarvan te verlagen en die voor onveilige auto’s te verhogen. Er zijn nu nog grote verschillen tussen voertuigen in de mate waarin ze bescherming bieden bij een botsing. Dit geldt voor zowel inzittenden, als voor voetgangers en fietsers.

Daarnaast zijn voertuigen in verschillende mate in staat om ongevallen te vermijden, omdat ze niet over dezelfde veiligheidssystemen beschikken. Het gebrek aan aandacht voor de veiligheid van voertuigen is opvallend, want veiligheid is veruit de grootste maatschappelijke kostenpost van mobiliteit. Dit blijkt uit het zojuist verschenen onderzoek ‘De fiscale behandeling van voertuigveiligheid’ van het Centraal Planbureau.

De negatieve maatschappelijke effecten van autorijden door emissies, geluid en verkeersveiligheid worden (gemiddeld) al in rekening gebracht bij automobilisten. De huidige brandstofaccijns is min of meer even hoog als de maatschappelijke kosten van milieu, geluid en verkeersonveiligheid. Door gerichte prikkels kan wenselijk gedrag echter sterker worden gestimuleerd. Zo is er de laatste decennia steeds meer aandacht gekomen voor het beprijzen van de milieukosten van mobiliteit. Er zijn echter geen gerichte prikkels om de veiligheid van auto’s te vergroten, terwijl de maatschappelijke baten daarvan relatief groot zijn. Deze prikkels zorgen ervoor dat veilige auto’s goedkoper worden en onveilige duurder.

Slimmere belasting op auto's kan veiligheid vergroten
Slimmere belasting op auto's kan veiligheid vergroten

Levensverwachting stijgt minder hard

De levensverwachting bij geboorte is in landen van de Europese Unie tussen 2011 en 2016 toegenomen van 80 jaar en 2 maanden naar 81 jaar. In Nederland steeg zij van 81 jaar en 1 maand naar 81 jaar en 6 maanden. De toename in zowel Nederland als de EU is lager dan in voorgaande periodes. Dat meldt het CBS.

De levensverwachting bij geboorte voor mannen en vrouwen in EU-lidstaten nam van 1990 tot 1995 toe met 11 maanden. Daarna bleef de levensverwachting stijgen, maar die stijging ging niet in elke vijfjaarsperiode even hard. De grootste toename deed zich voor tussen 2003 en 2008, toen de levensverwachting van mannen met 20 maanden toenam en die van vrouwen met 18 maanden. Vervolgens liep de toename weer terug tot minder dan een jaar voor mannen en vrouwen tussen 2011 en 2016.

De ontwikkeling in Nederland volgt in grote lijnen die van de EU. De toename van de levensverwachting tussen 1990 en 1995 en tussen 2011 en 2016 was minder dan 1 jaar voor mannen en minder dan een half jaar voor vrouwen. De snelste groei van de levensverwachting viel voor mannen tussen 2003 en 2008 (25 maanden) en voor vrouwen tussen 2002 en 2007 (19 maanden).

Toename levensverwachting Nederland blijft achter
Nederland behoort met onder andere Griekenland en Zweden tot de landen die voor de eeuwwisseling tot de EU toetraden en waar de groei van de levensverwachting sinds 1990 is achtergebleven. In Litouwen en Bulgarije is de toename laag vergeleken met andere landen die sinds 2004 zijn toegetreden en veelal hun achterstand aan het inhalen zijn. Slovenië had al in 1990 een relatief hoge levensverwachting voor deze groep landen.

Levensverwachting van mannen stijgt sneller dan die van vrouwen
In bijna alle EU-landen is vanaf 1990 de levensverwachting bij geboorte van mannen sneller gestegen dan die van vrouwen. Daarmee halen mannen een deel van hun achterstand in. De verschillen in levensstijl tussen mannen en vrouwen zijn kleiner geworden. Er is bijvoorbeeld minder verschil in het percentage rokers. De uitzonderingen zijn Bulgarije, Roemenië, Litouwen en Griekenland, waar de levensverwachting van vrouwen sneller steeg dan die van mannen.

In Nederland steeg tussen 1990 en 2017 de levensverwachting bij geboorte van mannen met 6 jaar en 3 maanden, en die van vrouwen met 3 jaar en 3 maanden. De levensverwachting van Nederlandse mannen bleef zo een van de hoogste in de EU. Nederlandse vrouwen vielen tussen 1980 en 2000 terug van een van de hoogste levensverwachtingen bij geboorte naar de Europese middenmoot. In vergelijking met andere landen hebben veel Nederlandse vrouwen gerookt, met name in de jaren zeventig en tachtig. Dat heeft nog tientallen jaren later effect op de levensverwachting.

Versnelling en vertraging in groei levensverwachting
Schommelingen in de toename van de levensverwachting zijn niet ongewoon. Verbeterde hygiëne en geneeskunde (bijvoorbeeld antibiotica) en de toegenomen welvaart droegen in de negentiende en twintigste eeuw bij aan een stijging van de levensverwachting; in sommige perioden meer dan andere. Roken zorgde in de twintigste eeuw voor een vertraging in de toename van de levensverwachting; eerst bij mannen en later bij vrouwen. De laatste decennia zorgden medische technologie en preventie (bijvoorbeeld het verbod op roken in openbare ruimten) voor lagere sterfte, onder andere bij hart- en vaatziekten.
Levensverwachting stijgt minder hard
Levensverwachting stijgt minder hard

14-jarige Amelia gevonden

De 14-jarige Amelia Warcholek wordt sinds 26 augustus vermist. De tiener, die verblijft in de gesloten jeugdzorginstelling 't Anker in Harreveld, was met weekendverlof bij haar ouders in Den Haag. Ze zou een bezoekje brengen aan vrienden maar die zeggen dat ze daar nooit is gearriveerd zo meldt de politie. 

Advocaat Sebas Diekstra doet op Twitter een dringende oproep namens de ouders: "Kom op mensen, delen! De 14-jarige Amelia Warcholek wordt vermist sinds zondag 26 augustus 2018 vanuit Den Haag. Haar ouders maken zich ernstige zorgen en vrezen dat zij in verkeerde handen is gevallen. Alle informatie over haar vermissing is welkom!"

Volgens een woordvoerder van de politie is het niet duidelijk wat er gebeurd is. "We houden alle scenario's open en er is ons alles aan gelegen om haar te lokaliseren". Volgens de woordvoerder maakt de jonge leeftijd van Amelia de zorgen groter. 

Een ex-cliënte van de bewuste instelling heeft geen goed woord over voor de behandeling in de jeugdzorginstelling vertelt ze aan FOK!. Zo mogen bewoners maar één uur bezoek per week ontvangen, worden ze grondig gefouilleerd als ze bezoek hebben gehad en werkt de behandeling daar voor geen meter. Ook het verlofsysteem zou brak in elkaar zitten: "Qua verlof moet je er ruim 6 maanden zitten, terwijl sommige mensen volgens het systeem waar ze mee werken, al na 3 maanden naar buiten mogen."

Het is niet de eerste keer dat er kinderen uit deze instelling worden vermist, al worden lang niet alle weglopers in de media bekend. In 2016 werd de 16-jarige Kimberly vermist. In 2013 werd de vermissing van de 14-jarige Naomi openbaar gemaakt vanwege de duur van de vermissing. Toen al gaf de politie aan dat er vaker jongeren weglopen uit de instelling.

Ook de jonge vrouw die wij spraken geeft aan dat er heel veel mensen weglopen uit de instelling: "Over dat weglopen gesproken, toen ik daar zat, zijn er in 3 maanden tijd ook 3 cliënten van mijn groep weggelopen. 1 werd er niet teruggevonden, de ander na 2 weken en de laatste werd na 3 dagen teruggevonden." 

Update 06:45 uur:
De politie meldt dat Amelia weer terecht is en gaat met haar in gesprek. 

'T Anker in Harreveld  (Foto: FOK!)
'T Anker in Harreveld (Foto: FOK!)

Laatste reviews en specials
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
©FOK.nl e.a.