Greipel in openingsrit Tour of Britain te snel voor Ewan en Gaviria

De eerste etappe van de Tour of Britain is gewonnen door de Duitser André Greipel. In Wales was de 36-jarige renner van Lotto Soudal de snelste in de massasprint, voor Caleb Ewan en Fernando Gaviria. Greipel is ook de eerste leider in de Britse rittenkoers.

Na vijf kilometer was de traditionele vroege vlucht al een feit. Nicolas Dlamini (Dimension Data), Richard Handley (Madison Genesis), Thomas Moses (JLT Condor), Rory Townsend (Canyon Eisberg), Mark Downey (Team Wiggins) en Matthew Bostock (nationale selectie Groot-Brittannië) waren de gelukkigen en kregen een maximale voorsprong van drie minuten op het peloton, waar de sprintersploegen de controle had in het peloton.

Townsend hield het nog het langst vol van de vroege vluchters, maar op tien kilometer was het peloton weer compleet. Op acht kilometer lag er nog klimmetje op het parcours. Tourwinnaar Geraint Thomas liet zich zien en werd gecounterd door Julian Alaphilippe en Bob Jungels. Alleen Jonathan Hivert en Mads Würtz Schmidt kon het tweetal van Quick-Step Floors volgen.

Jungels ging er met nog vier kilometer alleen vandoor. De Luxemburgs kampioen had een handvol secondes voorsprong op het peloton, maar Jungels werd bij het ingaan van de laatste kilometer gegrepen door het peloton. In de sprint die volgde ging Gaviria vroeg aan en werd gepasseerd door eerst Ewan en Greipel. Aan de meet was de ervaren Duitser net iets sneller dan Ewan.