Vuelta: Etappe 8 - Spaans vlak, dus niet vlak

Tony Gallopin zette de hele boel gisteren stevig in het hemd en pakte de etappezege, Tiesj Benoot viel z'n halve knie kapot, maar wil gewoon weer verder. Tis but a scratch, zullen we maar zeggen.

Vandaag krijgen de heren bijna tweehonderd kilometer voor de kiezen. Het is Spaans vlak vandaag, dus dan weet je wel hoe laat het is: allesbehalve vlak. In startplaats Linares is het op 1 september ook nog eens feest, dus vandaag is het dubbel feest, hartstikke gezellig.

Langs de nodige oude bruggen, kleine dorpjes en fraaie kastelen - te lezen in de uitgebreide voorbeschouwing op het FOK!forum - komen we aan in Almadén, waar de laatste kilometer is opgeleukt met een paar scherpe bochten en een stevig stijgingspercentage.

Een prettig dagje wordt het niet voor de renners: 195 kilometer bij een dikke 35 tot 37 graden is wellicht wat teveel van het goede. Rond 12.10 uur gaat deze helletocht van start, Eurosport is er rond 14.30 uur bij.

De finish staat gepland tussen 16.55 en 17.25 en dat is wat lastig voor onze Belgische vrienden: Sporza zendt nota bene eerst de Brussels Cycling Classic uit, ongetwijfeld inclusief uitgebreide podiumceremonies, en schakelt dan pas rond kwart voor vijf naar de Vuelta, als we dus bijna naar de eindsprint gaan kijken.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

De slotkilometers van vandaag (Bron: La Vuelta)
De slotkilometers van vandaag (Bron: La Vuelta)