Nadal na thriller naar achtste finales US Open

Tennisser Dominic Thiem heeft zich voor de vierde keer geplaatst voor de achtste finales van de US Open, wat bij zijn vorige drie pogingen telkens het eindstation was. De Oostenrijkse nummer negen van de plaatsingslijst klopte thuisspeler Taylor Fritz in New York.

Fritz, 74e op de wereldranglijst, begon nog sterk en pakte de eerste set, maar daarna kreeg hij het zwaarder. In de derde set werd over en weer gebroken, wat een door Thiem gewonnen tiebreak opleverde, waarna hij het in set vier af kon maken: 3-6, 6-3, 7-6 (5), 6-4.

De 26-jarige Georgiër Nikoloz Basilashvili staat voor het eerst in zijn loopbaan bij de laatste zestien op een Grand Slam-toernooi. De mondiale nummer 37 had een kleine drie uur nodig om zich te ontdoen van de Argentijn Guido Pella: 6-3, 6-4, 1-6, 7-6 (4).

Update 01.05 uur
Titelverdediger Rafael Nadal staat ook in de achtste finales, maar dat had nogal wat voeten in de aarde voor de wereldranglijstaanvoerder. De jonge Rus Karen Khachanov, de mondiale nummer 26, bood namelijk behoorlijk dapper weerstand tegen de Spanjaard.

Khachanov plaatste al snel een break, leverde die weer in, maar won de eerste set toch. In set twee werd in de tweede helft over en weer gebroken, maar Nadal sloeg zich dit keer naar de winst. Het derde bedrijf leverde ongekend mooie slagenwisselingen op, en een tiebreak.

In die tiebreak wist Khachanov vier setpoints van Nadal weg te slaan, maar op de vijfde was het raak. Nadal brak zijn opponent vervolgens vroeg in set vier en leek het af te maken, maar de Rus sloeg terug op het moment dat de titelverdediger voor de wedstrijd mocht serveren.

Khachanov hield stand, maar liet een setpoint onbenut. In de tiebreak liep Nadal vervolgens snel weg naar 6-1, waarna hij zijn derde matchpoint afmaakte en het fenomenale duel na bijna 4,5 uur besliste: 5-7, 7-5, 7-6 (7), 7-6 (3).

Kevin Anderson had vijf sets nodig. De als vijfde geplaatste Zuid-Afrikaan speelde tegen de jonge Canadees Denis Shapovalov (28), die op eigen service in set vijf vier matchpoints weg wist te slaan. Vervolgens was het op Anderson's dominante service echter raak met een lovegame: 4-6, 6-3, 6-4, 4-6, 6-4.

Nadal knokte zich langs Khachanov (Pro Shots/Action Images)
Nadal knokte zich langs Khachanov (Pro Shots/Action Images)