VS overweegt wapens op scholen te financieren

De regering van president Donald Trump denkt erover om scholen staatssteun te geven om wapens voor docenten aan te schaffen. Minister van Onderwijs Betsy DeVos wil zogeheten academische verrijkingsfondsen beschikbaar maken voor de aanschaf van vuurwapens, schrijft de BBC naar aanleiding van berichtgeving in Amerikaanse media.

Op dit moment verbiedt het Congres het gebruik van federaal geld voor de aanschaf van wapens. "Het ministerie kijkt continu naar het beleid, met name op het gebied van veiligheid", zegt een woordvoerder evenwel tegen CBS News. Naar verluidt ziet de regering in het verrijkingsprogramma een manier om het Congresverbod te omzeilen.

Dat programma is bedoeld om academische prestaties te verbeteren. De omschrijving daarvan verbiedt het aanwenden van geld voor de aanschaf van wapens niet expliciet, waardoor DeVos het mogelijk aan de staten over zou kunnen laten of de fondsen kunnen worden gebruikt voor het kopen van wapens.

Volgens de New York Times wordt momenteel gekeken of het zou kunnen worden verdedigd dat het hebben van wapens bijdraagt aan het verbeteren van de omstandigheden op scholen, en in het verlengde daarvan, het verbeteren van de academische prestaties. Daarmee zou dan aan de voorwaarden voor het verrijkingsprogramma worden voldaan.

Democraten zijn alvast niet blij met de plannen, en hebben al een wetswijziging ingediend die het scholen in alle gevallen zou verbieden om met federaal geld wapens aan te schaffen.

Maar anderen zijn wel enthousiast. Volgens David Thweatt, een Texaanse hoofdcommissaris, hebben onderwijsinstellingen in het licht van recente schietpartijen baat bij het plan. "Je moet zorgen dat kinderen zich veilig voelen. Als ze continu over hun schouder moeten kijken, leren ze niks."