'De dienstplicht zo gek nog niet'

‘Dienstplicht zo gek nog niet’. Onder die titel is er nu een 100 pagina’s tellend boek verkrijgbaar. Dat gaat onder meer over de inschrijving, keuring, uitstel en vrijstellingen in relatie tot de dienstplicht. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten kreeg vandaag een exemplaar uit handen van auteur Hans Oudendorp.

Hij neemt de lezer via grappige anekdotes, berichten en brieven mee door een periode waarin dienstplicht nog iets vanzelfsprekends was. Oudendorp zat er destijds met zijn neus bovenop. Hij was niet alleen zelf in dienst geweest, maar werkte ook nog eens in verschillende functies bij Dienstplichtzaken van het ministerie van Defensie.

(Tekst loopt door onder de afbeelding) 

'De dienstplicht is zo gek nog niet' (Foto: Defensie.nl)
'De dienstplicht is zo gek nog niet' (Foto: Defensie.nl)

Hilarisch
De opkomstplicht is sinds 1 mei 1997 opgeschort. Voor hen die nog wel onder de wapenen moesten, leveren de niet humoristisch bedoelde passages en brieven, om onder de dienstplicht uit te komen, vast herinneringen op. Als dat niet het geval is, wekken die teksten op zijn minst een glimlach op. Veel pennenvruchten van dienstplichtigen, hun ouders, echtgenotes of vriendinnen zijn dan ook hilarisch.

Meisjes
Voor hen die nooit iets te maken hebben gehad met dienstplicht, is het overigens ook leuk om te lezen wat er zich zoal afspeelde bij Dienstplichtzaken. Bovendien is het nog maar de vraag of de tijden van weleer niet terugkeren. Bijleveld introduceerde immers dit jaar de gender-neutrale dienstplicht. Niet alleen jongens, maar ook 17-jarige meisjes krijgen krijgen in dat geval dan voortaan een brief in de bus met de melding dat zij als dienstplichtige staan ingeschreven.

Bed 'model' opmaken
Nee, niemand hoeft nu naar de kazerne te gaan, tenzij er sprake is van territoriale dreiging of er een nationale crisis uitbreekt. Dan kan de regering besluiten dienstplichtigen op te roepen. Misschien weten de jongelui van nu straks toch weer wat militaire dienstplicht inhoudt en hoe je je bed ‘model’ opmaakt.

Gratis
Wat Oudendorp betreft, heeft dienstplicht zo zijn voordelen. “Noem eens één club in Nederland waar je met een beetje geluk al op je 18e snel en gratis je rijbewijs kunt halen, daarna door het bos mag scheuren, leert schieten met verschillende wapens en nog leuk zakgeld krijgt ook. Een soort commune waar je samen met veel vrienden aan verschillende sporten doet, gaat kamperen in binnen- en buitenland, naar dokter en tandarts mag zonder te betalen en nooit eenzaam bent. Dat is toch de mooiste tijd van je leven?”

Model opgemaakt. (foto: NIMH)
Model opgemaakt. (foto: NIMH)