Alle 13 Nederlandse BMX'ers naar knock-outfase op EK

Op het Europees kampioenschap BMX in Glasgow hebben de motos - de plaatsingsreeksen - voor Nederland flink wat succes opgeleverd. Acht mannen en vijf vrouwen verdedigden de Nederlandse eer en allemaal plaatsten ze zich voor de tweede dag, waarop om de medailles gestreden wordt.

Bij de mannen maakten vooral Dave van der Burg en Niek Kimmann een ijzersterke indruk. Van der Burg won alle drie runs in zijn serie, Kimmann werd twee keer eerste en één keer tweede. Ook zijn jongere broer Justin Kimmann plaatste zich zonder grote problemen, net als Joris Harmsen, Kevin van de Groenendaal, Robin Dijk, Mitchel Schotman en Niels Bensink.

Bij de vrouwen stond er geen maat op wereldkampioene Laura Smulders, die alleen in de derde run een beetje uitgedaagd werd, uitgerekend door jongere zus Merel. Beiden plaatsten zich voor de halve finales, terwijl Judy Baauw, Ruby Huisman en Manon Veenstra in hun serie als eerste, tweede en derde eindigden.

Zaterdag beginnen de mannen met de achtste finales. De beste vier gaan telkens door naar de volgende ronde, tot aan de finale. De vrouwen beginnen met de halve finales en ook daar gaan de beste vier door.