Fraile verpest Belgisch feestje op nationale feestdag

Omar Fraile heeft de veertiende etappe in de Tour de France, van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Mende, gewonnen.  De Spanjaard van Astana ging in de laatste kilometers de Belg Jasper Stuijven voorbij, die zo geen dagwinst kon pakken op de nationale feestdag van zijn land. Geraint Thomas behield het geel.

De renners hadden vanaf het begin van de etappe last van de wind die hard van de zijkant waaide. Hierdoor ontstonden er waaiers, maar een paar kilometer later was het peloton weer compleet. Inmiddels was er wel een kopgroep ontstaan van zo'n 30 man : Caruso, Küng en Van Avermaet (BMC), Geschke (Sunweb), Rolland, Martinez (EF Education First), Calmejane, Chavanel, Cousin, Boudat en Gaudin (Direct Énergie), Gorka Izagirre en Koren (Bahrein-Merida), Alaphilippe, Lampaert en Gilbert (QuickStep), Impey en Hepburn (Mitchelton-Scott), Slagter en Vermote (Dimension Data), Sagan en Bodnar (Bora), Stuyven en Gogl (Trek-Segafredo), Amador (Movistar), Edet, Laporte, Tugis en Perez (Cofidis), De Gendt (Lotto-Soudal), Degand (Wanty-Groupe Gobert), Fraile (Astana).

De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van bijna 20 minuten. Alaphilippe was als eerste boven op de Côte du Grand Châtaignier (vierde categorie) en verstevigde zijn leiding in het bergklassement. De volgende beklimming was de Col de la Croix Berthel (2de categorie). Gorka Izagirre reed weg uit de kopgroep en sloeg een gaatje. Tom-Jelte Slagter ging er even later ook vandoor, op jacht naar de Spanjaard. De Belg Stuyven sloot zich aan en beiden haalden Izagirre bij. Het verschil van het trio met de rest van de oude kopgroep was op de top van de Col du Pont sans Eau 41 tellen. In de afdaling was het verschil opgelopen tot boven de minuut. Stuijven reed vervolgens weg.

De voorsprong van de Belg liep gestaag op. Met een kleine twee minuten voorsprong begon hij aan de slotklim, Côte de la Croix Neuve (2de). Aan de voet ervan probeerde De Gendt weg te rijden uit de kopgroep. Fraile  wist hem bij te halen en reed bij hem weg. Het verschil tussen Stuijven en Fraile was teruggelopen naar een minuut. Daarachter was alles uiteengevallen. Fraile ging Stuijven voorbij,terwijl Alaphilippe ook in aantocht was. Die sloot aan bij de Belg en samen waren ze op jacht naar Fraile maar ze konden hem niet meer bijhalen. Fraile pakte zo de eerste ritzege deze Tour voor Astana.

Het peloton was op de laatste klim flink uitgedund. Op 3 kilometer voor de finish demarreerde Roglic van Lotto-Jumbo. Dumoulin en Kruijswijk zaten in de groep erachter, het verschil met Roglic was niet erg groot. Dumoulin demarreerde op 2 kilometer van de streep, Bardet en Kruijswijk moesten passen. Froome was de volgende die aanviel, Dumoulin kon net als Thomas volgen, waardoor de top drie in het algemeen klassement bij elkaar bleef en samen over de finish kwam.