Van Vleuten bekroont eindzege Giro Rosa met winst in slotetappe

Annemiek van Vleuten heeft met overmacht de Giro Rosa op haar naam geschreven. De 35-jarige renster van Mitchelton-Scott won naast de klimtijdrit, de rit naar de Monte Zoncolan ook de afsluitende etappe in de Giro Rosa. Lucinda Brand werd op een kleine halve minuut tweede, voor de Poolse Kasia Niewiadoma.

Van Vleuten volgt Anna van der Breggen op als eindwinnares van de belangrijkste rittenkoers bij de vrouwen. Ashleigh Moolman werd op ruim vier minuten tweede, voor Amanda Spratt die 6.30 achterstand had op haar ploeggenote.

Lang reed er in de slotetappe dertien rensters vooruit, maar met nog twintig kilometer te fietsen werden ze weer bijgehaald. Op zeventien kilometer van de streep lag er nog een klim 6 kilometer aan 7,1% en daar liet Van Vleuten haar klasse zien. De Nederlandse reed weg bij al haar concurrenten en had aan de top een voorsprong van twintig seconden op de rest. In de afdaling bouwde ze haar voorsprong nog wat uit op de rest en pakte zo haar derde ritzege in de Giro Rosa.

Naast de drie ritzeges en de eindzege voor Van Vleuten wonnen de andere Nederlandse rensters nog drie etappes. Sunweb in de ploegentijdrit, Wild in etappe twee en Vos in de achtste rit.