Hockeysters in slotfase langs Nieuw-Zeeland in voorbereiding op WK

Twee geslagen strafcorners en een goal van WK-reserve Maria Verschoor zorgden voor een 1-3 overwinning van het Nederlands elftal op Nieuw-Zeeland. In voorbereiding op het Wereldkampioenschap in Londen spelen de Oranje Dames een vierlandentoernooi in Grünwald in Duitsland. Tegen de eerste tegenstander, de nummer vier van de wereld, was de ploeg van Alyson Annan stukken beter, maar drukte dat krachtsverschil pas in het laatste kwart uit in doelpunten.

De aanwezige toeschouwers keken verbaasd om zich geen, toen Shiloh Gloyn in de tiende minuut opeens voor Josine Koning opdook en vanaf de stip binnentipte. De periode daarvoor maakte Nederland vooral de dienst uit, dus kwam de treffer van de Nieuw-Zeelandse spits als een verrassing.

Gezien de fase waarin Oranje zich bevindt een interessante ontwikkeling. In voorbereiding op het WK treft het in Grünwald op Engeland na, de huidige beste tegenstanders van de wereld. Op achterstand komen gebeurt dit Nederlands elftal niet vaak en wellicht dat de snelle goal van de Black Sticks de formatie van Annan van zijn stuk zou brengen. Dat was niet het geval. Nederland ging door, hoe het begonnen was. Combinerend zoeken naar mogelijkheden en corners. Die kwamen er, alleen tot doelpunten leidde het niet.

Pas vlak na rust, toen Lidewij Welten na een bliksemsnelle onderschepping vanaf de afslag de derde corner van de wedstrijd haalde, kwam Oranje op gelijke hoogte. Caia van Maasakker koos verrassend voor een schot in plaats van een push. Sally Rutherford, die in de eerste helft meerdere keren sterk optrad, leek te redden, maar de bal bleef onder haar liggen en hobbelde uiteindelijk tergend langzaam alsnog over de doellijn. Hoe precies zag niemand, maar Van Maasakker kreeg de treffer op haar naam.

Ook toen het vierde kwart was ingegaan en met de 1-1 stand een eind leek te komen aan de Nederlandse zegereeks van 28 wedstrijden, bleef Oranje rustig en de bovenliggende partij. Pas acht minuten voor tijd was het nota bene Maria Verschoor die haar ploeg op voorsprong bracht. Verschoor werd niet geselecteerd voor het WK, maar wel aangewezen als reserve. Annan kiest in Grünwald ervoor om ook de WK-reserves speelminuten te geven. Woensdag kwam Malou Pheninckx, die kampt met een lichte polsblessure, daarom niet in actie. Haar WK-deelname is echter niet in gevaar, vertelde Pheninckx na het duel.

Het slotakkoord was voor Lauren Stam, die vlak voor tijd de achtste strafcorner van de wedstrijd mocht nemen, omdat Van Maasakker en Ireen van den Assem op dat moment gewisseld waren. De verdedigster van Amsterdam koos voor een slag en verschalkte daarmee voor de derde maal de Nieuw-Zeelandse defensie.

De hockeydames spelen morgen tegen Argentinië en sluiten het oefentoernooi twee dagen later af tegen gastland Duitsland. Het WK begint vervolgens op 21 juli in Londen.