Gaviria pakt eerste geel in Tour, klassementsrenners verliezen tijd

Fernando Gaviria heeft de eerste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Quick-Step Floors-renner was de snelste in de sprint. Veel klassementsrenners hebben in de eerste rit al veel tijd verloren met daarbij Richie Porte, Chris Froome en Nairo Quintana verloren al veel tijd in de eerste etappe.

Kévin Ledanois (Fortuneo-Samsic), Jérôme Cousin (Direct Energie) en Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) gingen er bij de start er meteen vandoor. Het drietal kreeg vier minuten van het minuten, waarna de sprintersploegen de controle overnam in het peloton.

Aan kop van het peloton was Robert Gesink vaak aan kop van het peloton te zien. De Nederlander, die in het verleden meermaals in de top tien eindigde van het algemeen klassement, reed ruim honderd kilometer op kop en de voorsprong van de kopgroep liep langzaam terug. Op 28 kilometer van de streep lag er nog een klimmetje op het parcours en daar bleek Ledanois de sterkste. Daardoor mag hij morgen in de bolletjestrui starten. Voor Ledanois was het daarna ook genoeg. Cousin en Offredo gingen nog wel even door, maar werden ook snel ingerekend.

Nadat het peloton weer compleet was nam de nervositeit ook toe in het peloton. Arnaud Démare was het eerste slachtoffer. De Franse sprinter kwam met nog vijftien kilometer te rijden ten val en kon de aansluiting niet meer vinden in het peloton. Ook klassementsrenners als Richie Porte en Adam Yates waren betrokken bij de val en verloren tijd in de eerste etappe. Later kwam het grote Colombiaans talent Egan Bernal (Sky) in aanraking met het asfalt. Ondanks een sterke inhaalrace kon ook hij niet meer de aansluiting vinden met de eerste groep.

Sky kreeg ook nog te maken met een valpartij van Chris Froome. De viervoudig winnaar van de Tour de France werd van de weg afgedrukt en kwam in de groep terecht van Porte en Yates. Mede door de hulp van zijn ploeggenoten, en die van Porte en Yates, kon hij de schade enigszins beperkt houden, maar gaf aan de finish toch een kleine minuut toe op de winnaar. Nairo Quintana was niet betrokken bij een valpartij, maar kreeg te maken met materiaalpech. De Colombiaanse klimmer moest van fiets wisselen en verloor 1.15 op de eersten.

In de strijd om de dagwinst toonde Gaviria zich de beste. De Colombiaan werd perfect door zijn ploeg afgezet, ging vroeg aan en won overtuigend. Peter Sagan moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor Marcel Kittel. Dylan Groenewegen zat te ver in de sprintvoorbereiding en kwam niet verder dan een zesde plaats.

Gaviria wint eerste etappe Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Gaviria wint eerste etappe Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)