Van der Poel Nederlands kampioen na prachtige wedstrijd

Mathieu van der Poel is in Hoogerheide Nederlands kampioen geworden op de weg. De alleskunner op de fiets was na de 221 kilometer de snelste van een uitgedunde groep en volgt Ramon Sinkeldam op als drager van de rood-wit-blauwe trui. Sinkeldam moest genoegen nemen met een derde plaats achter Danny van Poppel.

Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Oscar Riesebeek, Brian van Goethem ( beiden Roompot-Nederlandse Loterij), Joey van Rhee (Monkey Town) en René Hooghiemster (Alecto) waren de vroege aanvallers van de dag. De kopgroep pakte meer dan tien minuten op het peloton, waar Sunweb het meeste werk deed in de achtervolging.

Met nog tachtig kilometer te fietsen liep de voorsprong van de koplopers snel terug. Op zestig kilometer van de streep was het verschil nog maar een minuut, waarna Mathieu van der Poel de tegenaanval in ging. Dankzij de aanval van de veldrijder bleef er nog maar een dertigtal renners over in de kop van de koers.

Voor Van der Poel was dat nog niet genoeg en twintig kilometer later versnelde hij opnieuw. Hij kreeg Van Poppel, Jan-Willem van Schip, Dennis van Winden met zich mee. Vanaf het begin werd duidelijk dat Van Poppel niet mee reed en achterin legde de ploeggenoten van Van Poppel de boel stil, waardoor er geen goede samenwerking was in het peloton.

Het verschil bleef ondanks de slechte samenwerking in de achtergrond steeds schommelen rond de halve minuut. Vanuit de achtergrond kwam opeens een grote groep aansluiten bij de eerste achtervolgers met daarbij de topsprinters Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen. Niki Terpstra offerde zijn kansen op voor zijn ploeggenoot Jakobsen en bracht het verschil terug naar vijftien seconden, met nog tien kilometer te gaan.

Dat was het teken voor Van Poppel om vooraan ten aanval te trekken, nadat hij de hele aanval aan het wiel van zijn medevluchters geplakt zat. De renner van LottoNL-Jumbo had snel een gat te pakken van tien seconden, maar bleef daarna hangen en met nog vijf kilometer was alles weer bij elkaar.

Door het hoge tempo in de gehele wedstrijd, en met de warmte, moesten Jakobsen en Groenwegen afhaken vooraan. Vooraan zag Koen de Kort zijn kans. De renner van Trek-Segafredo plaatse met nog twee kilometer te gaan zijn aanval, maar dat werd dichtgereden door Dylan van Baarle in de laatste kilometer. Uittredend Nederlands kampioen Sinkeldam ging als eerste de sprint aan, maar werd nog vrij ruim geklopt door Van der Poel. Ook Van Poppel ging Sinkeldam voorbij in de sprint.