Bertens verliest in finale Madrid in drie sets van KvitovŠ

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om het WTA-Madrid op haar naam te schrijven. De Nederlandse tennisster verloor in drie sets (6-7 (6), 6-4, 3-6) van de Tsjechische Petra Kvitová, die het toernooi voor de derde keer won.

Bertens had in het begin van de eerste set het betere van het spel en kwam dan ook met 4-2 voor tegen Kvitová, maar ze kwam meteen terug tot 4-4. Daarna wisten beide tennissters haar service te houden, waardoor een tiebreak voor de beslissing moest zorgen. De Tsjechische had steeds het voordeel in de tiebreak en bij 6-4 kwam Kvitová op haar eerste setpunten. Die wist Bertens nog weg te werken, maar bij het derde setpunt van de als tiende geplaatste tennisster was het wel raak.

In de tweede set dicteerde Bertens het spel. In de gehele tweede set moest ze maar zeven punten toestaan op haar service en kwam dan ook niet in de problemen. Bij een 5-4 stand serveerde ze dan ook de set knap uit.

De derde set was in het begin ook voor Bertens. De Nederlandse, ongeplaatst in Madrid, kreeg meteen drie breakpunten op de service Kvitová, maar wist die niet te benutten. In de volgende game kreeg ook de nummer tien van de wereldranglijst breakkansen. Ook Kvitová kon die kansen niet benutten.

Bij een 3-2 stand in het voordeel van de Tsjechische pakte Kvitová wel haar kansen en liep uit naar een 4-2 voorsprong. Bertens gaf niet op en kwam terug tot 4-3, maar in de volgende moest de Nederlandse opnieuw haar service inleveren. Kvitová serveerde vervolgens op love de wedstrijd uit en pakte voor de derde keer de winst in Madrid. Eerder won ze ook al in 2011 en 2015.

Kvitová verdient door haar toernooizege 1000 punten voor de wereldranglijst en krijgt € 1.190.490 bijgeschreven op haar rekening. Bertens ontvangt een cheque van € 583.725 euro en 650 punten voor de ranglijst.

Door de prestatie in Madridis Bertens vanaf maandag de nummer 15 van de wereldranglijst. Nog nooit eerder stond ze zo hoog. Tot dusver was de 18de plaats de hoogste ranking in haar carrière.