Ruben wil jip-en-janneketaal in de keuken

Jip-en-janneketaal was heilig aan het keukenblok van Ruben van der Meer en zijn leermeester Freek van Noortwijk in het nieuwe RTL-programma Superstar Chef. Alle vaktermen die Freek erin gooide om zijn pupil aan te sturen, kwamen de kookkunsten van de acteur en cabaretier niet meteen ten goede.

"In het begin toen we gingen oefenen zei ik al: 'ik kap je nu even af. Je hebt nu vijf zinnen gezegd en in elke zin zaten één of twee woorden die ik niet weet'. Praat gewoon normaal", lacht Ruben over Freeks aansturing. "Hij moet niet gaan roepen dat ik moet gaan fermenteren of weet ik veel wat. Gewoon stap voor stap: snij het uitje. Heel klein. Veel kleiner. Nog kleiner. Kijk dat begrijp ik!"

In Superstar Chef worden acht bekende Nederlanders door een bekende Nederlandse chefkok klaargestoomd om twee gerechten te koken. Eerst gebeurt dat nog met hulp, maar al snel moeten de chefs het veld ruimen en staan de BN'ers er helemaal alleen voor, wat voor stressvolle momenten zorgt bij kandidaat én chef.

"Het was heel heftig", vindt Monique Smit, die een duo vormt met Peter Lute. "De opnames waren super stressvol. Ik had na de opnames gewoon elke keer hoofdpijn. Want dan kwam die spanning en ontlading er uit. De vrouwelijke kandidaten hebben sowieso allemaal wel een traantje weg moeten pinken."

Voor de chefs is het niet zomaar een klusje, zeker niet omdat ze beoordeeld worden door meesterkoks Sergio Herman en François Geurds en fijnproever Miljuschka Witzenhausen. "Het is het engste als de jury komt", zegt Ricardo van Ede, de 'meester' van Goedele Liekens. "Dat was een soort terug naar school. Ineens word je zo voor de klas beoordeeld. En dan de camera's er ook nog een keertje op."

Voor kandidaat en meester ontstond er uiteindelijk een wederzijds respect. "Wat zij doen is gewoon scheikunde", zegt Ruben over het kookvak. "Dat is gewoon zo'n ander niveau. Ik zou het niet eens meer koken willen noemen. Het is gewoon kunst. En dat moesten wij gaan leren."

Peter Lute vond het fascinerend om te zien hoe stress alles kan veranderen. "Dan denk je heel goed geoefend te hebben maar onder druk wordt alles anders", zegt hij. "Soms heb je echt momenten van euforie maar ook vaak waarvan je denk: 'Nee! Wat zijn we aan het doen?!' De grenzen werden opgezocht."

Superstar Chef, gepresenteerd door Tijl Beckand, wordt op 24 april voor het eerst uitgezonden. Behalve Ruben van der Meer, Monique Smit en Goedele Liekens behoren ook Jan de Hoop, Kaj Gorgels, Ronald de Boer, Jelka van Houten en Anouk Hoogendijk tot de kandidaten.

Ruben wil jip-en-janneketaal in de keuken
Ruben wil jip-en-janneketaal in de keuken (Foto: BuzzE)