FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 april 2018

Basketballers Leeuwarden naar play-offs, Amsterdam uitgeschakeld

De basketballers van Apollo Amsterdam hebben zaterdag hun laatste kans weggegooid om zich te plaatsen voor de play-offs van de Dutch Basketball League. Feest in Friesland, want Aris Leeuwarden plaatste zich daardoor als zesde en laatste team wél voor de play-offs.

Amsterdam ging op bezoek bij ZZ Leiden, maar de hoop vervloog er al snel: na vier minuten hadden de Leidenaren een 11-0 voorsprong in handen en de ploeg kwam ook geen moment meer in de problemen. Leiden won met 87-60, Amsterdam kan zich opmaken voor de uitwedstrijd bij Donar in Groningen zondag, om vervolgens de pijlen op volgend seizoen te richten.

Leeuwarden speelde in het eigen Kalverdijkje tegen de Den Helder Suns en had het nog verrassend lastig met de laagvliegers. Met 22 punten en acht rebounds nam Jeroen van der List de Friezen aan de hand en de constant aanklampende Suns werden uiteindelijk met kleine cijfers afgeschud: 85-80, waardoor de play-offs voor Leeuwarden definitief binnen zijn.

Donar speelde in Rotterdam tegen Forward Lease en had het niet al te moeilijk: 66-95. Landstede won in Zwolle de topper tegen de New Heroes Den Bosch in een rechtstreeks duel om de tweede plek, die rechtstreeks toegang geeft tot de halve finales. Met 86-78 won Zwolle, waardoor de laatste wedstrijd van Den Bosch - tegen Donar - nog wel degelijk van belang is. Bij winst wordt Den Bosch tweede, anders gaat die plek naar Zwolle.

Barcelona overklast Sevilla en verovert Copa del Rey

FC Barcelona heeft voor de dertigste keer in de clubhistorie de Copa del Rey gewonnen. In de finale waren de Catalanen veel sterker dan Sevilla.

In het Wanda Metropolitano, de thuishaven van Atlético Madrid, kwam Barcelona binnen een kwartier al op voorsprong door een treffer van Luis Suarez. Jasper Cillessen stond echter aan de basis van het doelpunt, want hij vond Philippe Coutinho met een uitstekende lange bal. De Braziliaan legde af op Suarez, die simpel kon binnentikken.

Via Joaquin Correa kreeg Sevilla vervolgens toch een goede kans om langszij te komen, maar hij kreeg zijn volley niet op doel gericht. Nadat ook Steven N'Zonzi gevaarlijk werd, was het weer de beurt aan Barcelona. Kort nadat Andrés Iniesta via een tegenstander de lat raakte, maakte Lionel Messi de 0-2. De Argentijn scoorde na een prima combinatie tussen Iniesta en Jordi Alba op de linkerflank.

Nog vóór de onderbreking was de finale al beslist toen Suarez een één-tweetje aanging met Messi en laag in de hoek raak schoot. In de tweede helft kwam ook Iniesta tot scoren en weer was Messi de aangever. Iniesta omspeelde Sevilla-keeper David Soria voor misschien wel zijn laatste bekerdoelpunt in het shirt van Barcelona.

Het slotakkoord was voor Coutinho, die de bal halverwege de tweede helft in het doel kreeg nadat Clément Lenglet een handsbal had gemaakt. De scheidsrechter had echter al gefloten voor een strafschop. Coutinho ging achter de bal staan en stuurde Soria naar de verkeerde hoek om alsnog te scoren: 0-5.

Barca wint de Copa del Rey. (PRO SHOTS/Action Images)
Barca wint de Copa del Rey. (PRO SHOTS/Action Images)

'Geen coup, maar speelgoeddrone in Saoedi-Arabië'

In Riyadh, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, zou zaterdagavond een schietpartij en mogelijk zelfs een couppoging gaande zijn. Nog onbevestigde berichten maken melding van schoten en explosies bij het koninklijk paleis.

Volgens de berichten zou de 82-jarige koning Salman inmiddels geëvacueerd zijn en worden ondergebracht op een luchtmachtbasis. 

Update 23.23 uur
Volgens de Saoedische staatsmedia ging het niet om een coup, maar om een speelgoeddrone. Het ding zou te dicht in de buurt van een checkpoint zijn gekomen en werd - aan de geluiden te horen met enige moeite - onschadelijk gemaakt.

Monaco moet oppassen na nederlaag in Guingamp

De strijd om de tweede plek in Ligue 1 wordt steeds spannender. AS Monaco ging zaterdagavond onderuit en de concurrentie won wel.

Na de pijnlijke 7-1 nederlaag van vorig weekend tegen Paris Saint-Germain, dat zich daarmee tot landskampioen kroonde, kreeg Monaco ook bij Guingamp een flinke tegenvaller te verwerken. Jemerson stopte met de hand een doelpoging van de thuisploeg en de Braziliaanse verdediger werd met een rode kaart van het veld gestuurd. Jimmy Briand benutte de strafschop die volgde.

Ruim tien minuten later was het opnieuw raak voor Guingamp, de nummer tien van de Ligue 1. Etienne Didot stond op de rand van het strafschopgebied klaar om een hoekschop van Clement Grénier fraai raak te volleren. Twee minuten na de pauze was de wedstrijd beslist toen Marcus Thuram ook nog wist te scoren namens de gastheer.

Via Almamy Touré maakte Monaco de achterstand nog wel iets draaglijker, maar verder dan die 3-1 kwam het team van trainer Leonardo Jardim niet meer. Met nog vier duels te gaan heeft Monaco nog maar één punt voorsprong op zowel Olympique Lyon (derde) als Olympique Marseille (vierde), die dit weekend wel drie punten pakten. Aan het einde van de rit moet de nummer drie van de ranglijst voorronde Champions League spelen, de nummer twee plaatst zich rechtstreeks voor de poulefase.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Olympique Marseille - Lille 5-1
Amiens - Strasbourg 3-1
Guingamp - AS Monaco 3-1
FC Metz - SM Caen 1-1
Toulouse - Angers 2-0

'Mini-Me' (49) overleden

Acteur Verne Troyer is op 49-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het management van de acteur bekendgemaakt. Troyer werd vooral bekend vanwege zijn vertolking van de kleine schurk Mini-Me in de Austin Powers-films.

In een statement op Troyer's Facebookpagina heeft zijn management de dood van de acteur bekendgemaakt. "Depressie en zelfmoord zijn ernstige problemen, je weet niet wat voor strijd iemand in zijn hoofd aan het voeren is", zo schrijft men, waarmee mogelijk een hint gegeven wordt naar de doodsoorzaak van Troyer.

Vorig jaar werd Troyer met een alcoholverslaving opgenomen in een kliniek. De slechts 80 centimeter kleine acteur werd vooral bekend als Mini-Me, maar had ook een kleine rol in de eerste Harry Potter-film, Harry Potter en de Steen der Wijzen.

Mensenrechtenprijs voor 'knielende' Kaepernick

Amnesty International heeft zaterdag 'Ambassador of Conscience Award' uitgereikt aan de 'knielende' American football-speler Colin Kaepernick. Hij ontving deze mensenrechtenprijs tijdens het vijftigjarig jubileumevenement van Amnesty Nederland in Amsterdam.

Kaepernick wordt geprezen voor zijn inzet voor gelijke burgerrechten in de Verenigde Staten en zijn strijd tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Kaepernick weigerde in 2016 te staan tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied voorafgaand aan een wedstrijd. Door te knielen protesteerde hij tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen in de Verenigde Staten. Dit gebaar gaf aanzet tot een vreedzame beweging tegen politiegeweld en discriminatie in de VS.

''Niet alleen in de Verenigde Staten is Kaepernick een groot voorbeeld voor zijn strijd tegen discriminatie en politiegeweld, maar ook in Nederland en de rest van de wereld. Hij laat zien dat je met een ogenschijnlijk simpel gebaar een grote beweging op gang kan brengen'', zei directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland.

Mensenrechtenprijs voor 'knielende' Kaepernick
Mensenrechtenprijs voor 'knielende' Kaepernick (Foto: ANP)

Perry schakelt titelverdediger Selby uit op WK snooker

Voor het eerst sinds 2012 is de titelverdediger van het wereldkampioenschap snooker in de eerste ronde uitgeschakeld. De winnaar van vorig jaar Mark Selby is verslagen door Joe Perry met 10-4. 

Na de eerste sessie in de ochtend stond het 7-2 voor Perry. Het werd direct 8-2, waarna Selby nog wel 84 wegpotte. Het werd 8-4, waarna Perry met breaks van 76 en 90 de wedstrijd in het slot gooide. 

Perry is de nummer 22 van de wereld en met 43 jaar de oudste deelnemer aan het WK. In de volgende ronde wacht Mark Allen of Liam Highfield. Voor Selby komt een einde aan een wisselvallig seizoen. Hij won dan wel twee rankingtoernooien, maar ook zeven keer kwam hij niet verder dan de tweede ronde. 

Joe Perry schakelt titelverdediger Selby uit. (PRO SHOTS/Action Images)
Joe Perry schakelt titelverdediger Selby uit. (PRO SHOTS/Action Images)

Actie tegen migranten op Franse bergpas

Circa honderd aanhangers van de militante rechtse beweging Generatie Identitair hebben zaterdag de col de l'Echelle bezet om migranten tegen te houden die via de 1762 meter hoge pas Frankrijk probeerden binnen te komen. De Franse krant Dauphiné Liberé meldde dat naast Fransen ook Italianen, Denen, Oostenrijkers, Engels en Duitsers meededen aan de actie.

De col de l'Echelle ligt op zes kilometer van de grens met Italië. De pas is populair bij vluchtelingen die vanuit Italië de oversteek naar Frankrijk willen maken. De in het blauw gestoken actievoerders hadden een afrastering van plastic gemaakt. Ook hadden ze voor twee helikopters gezorgd die boven de pas vlogen. Circa tien migranten die over de col vanuit Italië naar Frankrijk wilden reizen zouden zijn omgedraaid.

De prefectuur van het departement Hautes-Alpes liet weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

Actie tegen migranten op Franse bergpas
Actie tegen migranten op Franse bergpas (Foto: ANP)

Sancho leidt Dortmund naar ruime zege

Borussia Dortmund heeft in de Bundesliga op overtuigende wijze drie punten gepakt tegen Bayer Leverkusen. De 18-jarige Jadon Sancho was uitblinker.

Het Engelse talent kreeg voor de vierde keer dit seizoen een basisplaats en in de openingsfase kreeg hij de eerste goede scoringskans. Sancho scoorde in eerste instantie niet, maar een minuut later was het wel raak. Op aangeven van Christian Pulisic maakte hij zijn eerste goal namens Borussia Dortmund.

De thuisploeg bleef aandringen en Marco Reus dacht de 2-0 te maken, maar teamgenoot Maximilian Philipp, die de voorzet gaf, stond buitenspel. Even later miste Reus een strafschop nadat er in het strafschopgebied een overtreding was gemaakt op Pulisic. Doelman Ramazan Özcan bracht redding voor Bayer Leverkusen.

In de tweede helft was het duel echter snel beslist. Mario Götze liet Reus alsnog het tweede Borussia-doelpunt maken en acht minuten daarna scoorde Philipp uit een mooie assist van Sancho. Ook bij het laatste doelpunt van de avond was Sancho de aangever. Met een rake kopbal bepaalde Reus de eindstand op 4-0.

Door die zege staat Borussia Dortmund steviger op de derde plaats in de Bundesliga. De voorsprong op nummer drie Bayer Leverkusen is drie punten en Hoffenheim heeft nu vijf punten dan BVB. De nummers drie en vier plaatsen zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League.

Overige uitslagen Bundesliga
Eintracht Frankfurt - Hertha BSC 0-3
Hamburger SV - SC Freiburg 1-0
Hannover 96 - Bayern München 0-3
RB Leipzig - 1899 Hoffenheim 2-5
VfB Stuttgart - Werder Bremen 2-0

Depay: "Ik zou weleens met Dost willen shoppen"

Memphis Depay heeft buiten het voel om nog een grote passie: mode. De aanvaller van Olympique Lyon loopt er graag goed verzorgd bij.

Depay noemt zijn stijl 'extravagant, extraordinary en vrij'. "Ik draag wat ik wil dragen, ben vrij om keuzes te maken. Dat is wie ik ben en dat is wat ik wil uitdragen", vertelt de 24-jarige aanvaller in gesprek met Metro. "Mensen zullen altijd een mening over me hebben. Niet alleen over mijn spel, maar ook hoe ik eruitzie. Maar het gaat erom dat als ik in de spiegel kijk, ik me blij en vrij voel." Mode is belangrijk voor de 36-voudig international. "Als jonge gast wilde ik altijd het nieuwste van het nieuwste. Dat is eigenlijk niet veranderd. Alleen kan ik het me nu veroorloven. Vroeger kon ik het niet betalen en mijn moeder ook niet. En nu wel. Dat is dat blije en vrije gevoel wat ik zo belangrijk vind."

Depay wil geen bedrag noemen dat maandelijks opgaat aan kleding. "Een percentage van mijn maandinkomen wat opgaat aan kleding? Dat is geen vast percentage. Ik kan een maand lang niks aan kleding uitgeven en dan de maand erop hartstikke veel. Weet je, als je de luxe hebt om dingen te kopen, maar ze niet echt nodig hebt, dan kijk je niet zo naar de prijs en koop je ze. Neem bijvoorbeeld een oranje jas die je ‘dope’ vindt, maar je weet ook dat je hem niet vaak zult dragen omdat oranje niet overal bij past. Dan kies je toch voor een zwarte jas, omdat je die vaker kunt dragen. Ik zit nu in de positie dat ik daar niet over hoef na te denken."

Volgens de aanvaller zijn er bij het Nederlands elftal veel spelers die zich goed kleden. "Quincy Promes heeft een beetje dezelfde smaak als ik, dus hij zit erbij. Alleen combineert hij sommige dingen anders. Virgil van Dijk heeft een goede, zakelijke smaak. Maar eigenlijk zou ik in hun kledingkast moeten duiken om een echt oordeel te kunnen vellen." Bas Dost komt er minder goed vanaf. "Ik zou weleens met Dost willen shoppen, haha. Hij kleedt zich wel ok hoor, maar hecht er minder waarde aan. Mode boeit hem niet zo. Het zou wel lachen zijn om hem een keer mee te nemen."

Manchester United klopt Tottenham en is bekerfinalist

Manchester United heeft zich op Wembley geplaatst voor de finale van de FA Cup. In een zeer spannend duel werd Tottenham Hotspur verslagen.

In de eerste twintig minuten zag het er zeker niet naar uit dat United zou winnen, want Tottenham begon uitstekend aan de wedstrijd. De Londenaren waren feller in de duels en ze creëerden de beste scoringskansen. Dele Alli wist één van de eerste mogelijkheden meteen af te ronden.

De Engelsman kon van dichtbij met links binnentikken nadat Davinson Sánchez met een uitstekende lange bal Christian Eriksen had gevonden. Vanaf de rechterflank legde de Deen de bal panklaar voor Alli: 0-1. Het tempo lag in die openingsfase zeer hoog en nadat United enigszins van de schrik was bekomen, kreeg de ploeg van Mourinho meer controle.

Na een minuut of 24 zorgde Alexis Sánchez voor de gelijkmaker. Paul Pogba zette links bij de zijlijn Mousa Dembélé van de bal af en hij vond met een prima voorzet Sánchez, die met een kopbal keeper Michel Vorm versloeg. Het was voor de Chileen alweer zijn vijfde doelpunt in vijf FA Cup-duels op Wembley.

De wedstrijd ging vanaf dat moment gelijk op en Tottenham bleef ook gevaarlijk. Eric Dier was in het slot van de eerste helft dicht bij een goal toen zijn poging via Chris Smalling tegen de paal belandde. Na de pauze nam United na ruim een kwartier de leiding. Een aanval via Romelu Lukaku en Sánchez werd afgerond door Ander Herrera.

In de jacht op de gelijkmaker miste Eriksen het doel maar net met een afstandsschot en in de slotfase kreeg invaller Victor Wanyama zijn inzet niet op doel gericht. Manchester United hield daardoor stand en neemt het in de finale (zaterdag 19 mei) op tegen Chelsea of Southampton. Zij staan zondag tegenover elkaar in de andere halve finale.

Tottenham's Mousa Dembele in action with Manchester United's Ander Herrera. (PRO SHOTS/Action Images)
Tottenham's Mousa Dembele in duel met Manchester United's Ander Herrera. (PRO SHOTS/Action Images)

Doodstraf in India op verkrachten kinderen

Op het verkrachten van kinderen jonger dan twaalf jaar komt in India de doodstraf te staan. Het kabinet van premier Narendra Modi stemde zaterdag in met een aanpassing van het strafrecht, zodat verkrachters strenger kunnen worden bestraft.

Tot dusver konden verkrachters van kinderen jongeren dan twaalf jaar maximaal levenslang krijgen. Verder besloot het kabinet de minimumstraf voor het verkrachten van kinderen tussen de twaalf en zestien jaar te verhogen van tien naar twintig jaar. Op het verkrachten van volwassenen komt nu minimaal tien jaar celstraf te staan. Dat was zeven jaar.

De krant Times of India meldde dat het decreet over het aanpassen van het strafrecht nu ter goedkeuring aan president Ram Nath Kovind wordt voorgelegd.

In India zijn de gemoederen de afgelopen tijd hoog opgelopen door meerdere verkrachtingszaken. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in de staat Uttar Pradesh een negenjarig meisje gevonden dat was gewurgd. Een elfjarig meisje werd woensdag in de staat Chattisgarh verkracht en met een steen geslagen.

Doodstraf in India op verkrachten kinderen
Doodstraf in India op verkrachten kinderen (Foto: ANP)

Verbeek over Twente: "Dan zal er toch ook wel iets structureel mis zijn"

Gertjan Verbeek heeft zijn ontslag bij FC Twente nog geen plekje kunnen geven. De 55-jarige trainer moest eind maart vertrekken bij de club.

Verbeek werd eind oktober vorig jaar aangesteld als trainer van FC Twente en zat uiteindelijk slechts 21 wedstrijden op de bank, wat drie zeges opleverde. In december werd er gewonnen op bezoek bij NAC Breda (1-2) en in de KNVB Beker werd de halve finale bereikt na overwinningen op Ajax en SC Cambuur.

"Ach, het is gewoon een teleurstelling. Het doet wat met je. Maar na verloop van tijd heelt alles. En het heeft ook zo zijn voordelen. De spanning is bijvoorbeeld weg", vertelt Verbeek in gesprek met De Telegraaf. "Ik volg FC Twente wel, maar het roept minder emotie op. Dat is ook weleens lekker."

Met nog twee competitiewedstrijden te spelen heeft hekkensluiter FC Twente een achterstand van vier punten op nummers zeventien en zestien, Sparta Rotterdam en Roda JC Kerkrade. "Ze hebben nu de derde trainer (Marino Pusic red.) dit seizoen voor de groep staan. Mochten ze het niet redden, wat ik echt niet hoop, dan zal er toch ook wel iets structureel mis zijn."

Identitair Verzet 'krakers' door links weggejaagd met vuurwerk

Aan de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam Oost zijn zaterdagmiddag ongeregeldheden uitgebroken nadat linkse activisten een groep van Identitair Verzet hadden weggejaagd. De activisten van de extreemrechtse groepering hadden de sleutels gekregen van de persoon die het pand 'anti-kraak' bewoonde. 

Ze hingen onder meer Nederlandse vlaggen en een spandoek met daarop de tekst: "Illegaal is crimineel" op. Identitair Verzet wil dat de asielzoekers in de straat, die uitgeprocedeerd zijn, uit de gekraakte panden worden gezet en opgepakt. 

In de middag ging het mis, toen een groep linkse activisten de ramen ingooide en vuurwerk afstak. Daarbij waren 15 mensen van 'We Are Here' aanwezig. De politie laat weten onderzoek te doen naar de ongeregeldheden: "We doen onderzoek zodat we misschien nog mensen kunnen aanhouden", aldus een woordvoerster. 

De persoon die zijn sleutels aan de activisten van Identitair Verzet gaf, kan per direct op zoek naar een andere woning. Een woordvoerder van woningbouwvereniging Ymere laat weten: "We hebben per direct de huurovereenkomst met de bewoner opgezegd. We zijn hier helemaal niet gelukkig mee."

Identitair Verzet heeft aan zender AT5 laten weten dat 'ze snel weer terug zullen keren in de straat'.

Laatste persoon uit 19e eeuw overleden (117)

In Japan is zaterdag 's werelds oudste mens overleden, zo meldt het Japanse Asahi Shimbun. Nabi Tajima overleed in haar geboortedorp Kikai, nabij Kagoshima, op de uitermate respectabele leeftijd van 117 jaar en 260 dagen.

Mevrouw Tajima werd geboren op 4 augustus 1900 - dezelfde dag als Elizabeth The Queen Mother, de moeder van de Britse koningin Elizabeth - en was daarmee voor zover bekend 's werelds laatste nog levende persoon die in de 19e eeuw is geboren. Haar man overleed in het begin van de jaren negentig op 95-jarige leeftijd, en de krasse dame bleef zelf tot 2002 in haar eigen huis wonen.

Sinds 2002 woonde Tajima in een verzorgingstehuis, waar ze ondanks haar vergevorderde leeftijd relatief gezond bleef. In januari ging haar gezondheid achteruit, waardoor ze werd opgenomen in het ziekenhuis, om daar uiteindelijk te overlijden. Tajima zou zo'n 160 nakomelingen hebben, inclusief achter-achter-achterkleinkinderen. Zelf hadden zij en haar man zeven zonen en twee dochters.

Sinds 15 september vorig jaar, toen de 117-jarige Jamaicaanse Violet Brown overleed, was Tajima de oudste mens ter wereld en op 10 april passeerde ze de Amerikaanse Lucy Hannah, die met 117 jaar en 248 dagen de op twee na oudste persoon ooit was.

Achter Jeanne Calment (122 jaar, 164 dagen) en Sarah Knauss (119 jaar, 97 dagen) is Tajima nu de op twee na oudste mens ooit. Tajima's rol van oudste mens op aarde wordt overgenomen door een landgenote: Chiyo Miyako hoopt op 2 mei haar 117e verjaardag te vieren en is op het moment de negende oudste persoon ooit.

Het 'geheim' van Tajima was overigens simpel. Voor wie ook zin heeft om heel oud te worden: "Goed slapen en lekkere dingen eten!", klonk het ooit in een interview. 

Protest Hongaren tegen invloed Orbán op media

Circa 10.000 mensen zijn zaterdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de straat opgegaan om te protesteren tegen de controle die de regering over de media heeft. De betogers schreven op Facebook dat de Hongaarse staatsmedia zijn veranderd in een propagandamachine voor premier Viktor Orbán.

De Fidesz-partij van Orbán was twee weken geleden de grote winnaar van de parlementsverkiezingen. Daardoor werd een vierde termijn voor hem als premier zeker gesteld.

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kregen de oppositiepartijen in de stembusgang niet dezelfde kansen als de regeringspartijen. De organisatie liet weten dat de vrijheden van de media waren beperkt, onder meer door recente wetswijzigingen.

De Hongarije-rapporteur van het Europees Parlement, Judith Sargentini, van GroenLinks constateerde na een klein jaar onderzoek dat in het Oost-Europese land sprake is van een systematische bedreiging van de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden.

Protest Hongaren tegen invloed Orbán op media
Protest Hongaren tegen invloed Orbán op media (Foto: ANP)

'Younes gespot bij VfL Wolfsburg'

Amin Younes is vrijdagavond gespot in Duitsland. Daar bezocht hij naar verluidt een duel van VfL Wolfsburg. Die club zou hem willen contracteren.

Het verhaal zingt al een tijdje rond dat de Duitsers Younes willen contracteren, maar sportief directeur Olaf Rebbe ontkende het gerucht onmiddellijk. Het Duitse blad Kicker meent de Ajacied vrijdagavond echter te hebben gesignaleerd bij de wedstrijd tussen Borussia Mönchengladbach en Wolfsburg (3-0).

Younes zou daar in de VIP-ruimte hebben plaatsgenomen om een geanimeerd gesprek te voeren met beleidsbepalers Tim Schumacher en Wolfgang Hotze. Na enige tijd zette Younes zijn pet op, nam afscheid van de delegatie van Wolfsburg en vertrok.

Kicker maakt daaruit op dat de geruchten op waarheid zijn berust. Het gegeven dat ze op zo'n openbare plek bijeen kwamen zou zelfs suggereren dat de deal al zo goed als rond is, meent de krant. "In ieder geval praat Wolfsburg met Younes en de hoofdpersonen zijn hem bekend."

De Duits international staat hoe dan ook voor een bijzondere transferzomer aangezien hij een contract heeft getekend bij het Italiaanse Napoli, waar hij onderuit probeert te komen. Inmiddels heeft hij zich bij zijn huidige ploeg Ajax onmogelijk gemaakt door niet in te willen vallen. Voor hem lijkt de enige oplossing dat een club zijn contract bij de Napolitanen af wil kopen, wat Die Wölfe dus mogelijk zien zitten.

El Bouhassani Docent van het Jaar

Youssef El Bouhassani van de Hogeschool van Amsterdam is uitgeroepen tot de Docent van het Jaar 2018. De jury roemt de manier waarop El Bouhassani zijn studenten weet te inspireren in plaats van alleen maar informatie te zenden. Hij ontving de prijs uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (OCW).

De verkiezing onder docenten van hogescholen en universiteiten is een initiatief van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Naast de titel krijgt El Bouhassani een onderwijsbeurs van 25.000 euro.

"Goed onderwijs valt of staat met goede docenten. Zij bereiden studenten voor op hun toekomst. Youssef El Bouhassani is een fantastisch voorbeeld van hoe inspirerend een docent kan zijn", zegt ISO-voorzitter Rhea van der Dong.

El Bouhassani is docent Toegepaste Wiskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Afgelopen jaar werd hij ook door zijn hogeschool verkozen tot Docent van het Jaar.

Het ISO organiseert de verkiezing van Docent van het Jaar om aandacht te vragen voor goed docentschap en onderwijs.

El Bouhassani Docent van het Jaar
El Bouhassani Docent van het Jaar (Foto: ANP)

Roma wint overtuigend in aanloop naar duel met Liverpool

AS Roma gaat met een goed gevoel naar Anfield voor de halve finale van de Champions League tegen Liverpool. De Italianen wonnen van SPAL.

Met het oog op de kraker van komende dinsdag startte Roma zonder Daniele De Rossi en Edin Dzeko in de basis. Kevin Strootman verscheen wel aan de aftrap. De Nederlander tikte na ruim een halfuur een voorzet van Lorenzo Pellegrini binnen. Omdat Francesco Vicari namens SPAL de bal als laatste raakte, werd de treffer als een eigen doelpunt genoteerd.

Keeper Alex Meret wist vervolgens te voorkomen dat de Romeinen voor rust al verder uitliepen. In het eerste kwartier van de tweede helft gebeurde dat alsnog. Radja Nainggolan schoot een afgeslagen bal in de hoek en Patrik Schick maakte met het hoofd zijn eerste competitiedoelpunt, op aangeven van Pellegrini.

Met nog vier speelronden in de Serie A te gaan bezet Roma de derde plaats. Concurrenten Lazio en Internazionale hebben respectievelijk drie en vier punten minder, maar zij komen later dit weekend nog in actie. Lazio krijgt zondag Sampdoria op bezoek, terwijl Inter dan een uitwedstrijd speelt tegen Chievo.

Uitslagen Serie A zaterdag
SPAL - AS Roma 0-3
Sassuolo - Fiorentina 1-0
AC Milan - Benevento 0-1

Eerste onderzoek OPCW in Douma

Internationale inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) hebben zaterdag voor het eerst in Douma onderzoek gedaan naar sporen van een mogelijke gifgasaanval. De OPCW laat weten dat er monsters zijn genomen. Die worden voor onderzoek naar het OPCW-laboratorium in Rijswijk gestuurd.

Ruim een week geleden arriveerde een team OPCW-inspecteurs in Syrië om te onderzoeken of er daadwerkelijk een gifgasaanval op Douma is uitgevoerd en om te bekijken welk gas is gebruikt. Westerse landen zijn ervan overtuigd dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad Douma met chemische wapens heeft bestookt.

Tot dusver kreeg de OPCW-missie niet de gelegenheid onderzoek te doen in Douma. Volgens Rusland werd de missie vertraagd door de raketaanvallen van de Amerikanen, Britten en Fransen vorige week zaterdag op Syrische doelen.

Eerste onderzoek OPCW in Douma
Eerste onderzoek OPCW in Douma (Foto: ANP)

Wolverhampton als kampioen terug naar Premier League

Wolverhampton Wanderers is kampioen geworden op het tweede profniveau van Engeland. De ploeg was al zeker van promotie naar de Premier League.

Door een 0-4 overwinning op Bolton Wanderers kan koploper Wolves nu niet meer worden achterhaald door de concurrentie. Het elftal van manager Nuno Santo verzamelde 98 punten in 44 competitieduels in de Championship-divisie. Wolverhampton Wanderers was in het seizoen 2011/12 voor het laatst op het hoogste niveau actief.

Fulham en Cardiff City lijken uit te gaan maken wie als nummer twee ook rechtstreeks naar de Premier League promoveert. De Londenaren staan twee punten boven Cardiff, maar die ploeg heeft twee duels minder gespeeld. De nummers drie tot en met zes spelen play-offs om promotie en behalve Fulham en Cardiff eindigt ook voor Aston Villa het seizoen met play-offs of misschien dus wel rechtstreekse promotie.

Achter die drie clubs staan Middlesbrough en Millwall ook op een play-offplaats, al zijn de verschillen bijzonder klein. Brentford, de nummer elf op de ranglijst, heeft slechts vier punten minder dan Middlesbrough en dus mogen vijf clubs achter de top zes dus nog dromen van de Premier League.

O'Sullivan kijkt tegen achterstand aan op WK snooker

Na titelverdediger Mark Selby kijkt ook de nummer twee van de plaatsingslijst halverwege de wedstrijd tegen een achterstand aan op het WK snooker. Ronnie O'Sullivan staat na de eerste sessie met 6-3 achter tegen Stephen Maguire. 

Maguire stond bij de midsession interval met 4-0 voor. In zeventien minuten kon O'Sullivan mede door breaks van 110 en 118 4-3 van maken. Het slot was echter weer voor Maguire en pakte de laatste twee frames van de sessie. De partij gaat zondagmorgen om 11 uur verder. 

Op de andere tafel had Kyren Wilson een 7-2 voorsprong genomen op Matthew Stevens. Vanavond vanaf 20.00 uur moet Selby een 7-2 achterstand zien goed te maken tegen Joe Perry. Ook Ali Carter en Graeme Dott zullen aan de snookertafel plaatsnemen. 

Politie neemt konijn gevangen

De politie in Bergambacht heeft een konijn gevangen genomen en in de cel gezet. Tijdens hun surveillance vonden de dienders het konijn op de Lekdijk-west en besloten de eigenaar op te sporen. Helaas kwam daar een spoedmelding tussendoor zo laat de politie op Facebook weten. Volgens de agenten vond het konijn het rijden met toeters en bellen 'super leuk' en is het beestje een stuk stoerder geworden. 

In afwachting van de dierenambulance is het onschuldige dier opgesloten in een arrestantencel, om daar in ieder geval rustig te kunnen eten. De agenten hebben op Facebook een oproep geplaatst gericht aan de eigenaar om zich te melden zodat het konijn weer naar huis kan. Dat kan door de politie een privé bericht te sturen, of te bellen naar 0900-8844 en te vragen naar E. Groeneveld van de politie Krimpenerwaard. 

Politie neemt konijn gevangen  (Foto: Politie Krimpenerwaard)
Politie neemt konijn gevangen (Foto: Politie Krimpenerwaard)Politie neemt konijn gevangen  (Foto: Politie Krimpenerwaard)
Politie neemt konijn gevangen (Foto: Politie Krimpenerwaard)

Nadal treft Nishikori in finale Monte Carlo

Rafael Nadal staat zondag opnieuw in de finale van het Mastertoernooi van Monte Carlo. De Spaanse nummer één van de wereld kan zondag voor de elfde keer het toernooi op zijn naam schrijven.

De 31-jarige Spanjaard was in de halve finale duidelijk te sterk voor de Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-4 6-1. Nadal verloor in Monte Carlo slechts zestien games op weg naar de finale.

In de finale speelt Nadal tegen Kei Nishikori. De Japanner was in drie sets te sterk voor Alexander Zverev: 3-6, 6-3, 6-4. Zverev, als derde geplaatst in Monte Carlo, leek op weg naar de finale in Monte Carlo, maar de Japanner knokte zich knap terug en pakte de tweede set. In de derde set ging het gelijk tussen de beide spelers, maar op 4-5 in het voordeel van Nishikori brak de Japanner door de service van de Duitser heen en plaatste zich voor de finale.

Luiten stijgt iets op 'Moving Day' in Marokko

Joost Luiten is op de derde dag van de Trophée Hassan II in Rabat twee plaatsen gestegen. De 32-jarige golfer liep op moving day een ronde van 70 slagen, twee onder par. Hij staat met een score van -4 nu gedeeld achtste, op drie slagen van de koploper.

Luiten liep een prima eerste negen met drie birdies. Op deel twee maakte hij er nog één, maar liet hij ook wat steken vallen. De nummer 75 van de wereld maakt in Rabat z'n rentree op de tour na vijf weken afwezigheid als gevolg van een polsblessure.

De Spanjaard Álvaro Quirós stond na de tweede ronde alleen aan kop. En dankzij een birdie op de laatste hole staat de Spanjaard daar met een totaalscore van -7 nog steeds. Hij noteerde vandaag 72 slagen (par). 

Liverpool geeft zege uit handen na weer een nieuw record Salah

Mo Salah is weer een record rijker. Hij scoorde wederom voor Liverpool, maar zag zijn ploeg in de slotfase een voorsprong uit handen geven tegen WBA.

Sinds de Premier League over 38 duels wordt gespeeld, slaagden er slechts drie spelers in om meer dan dertig goals te maken in één seizoen, tot vandaag. Mohamed Salah schoot namens Liverpool weer eens raak en dat betekende nummer 31 voor de Egyptenaar. Hij is aan een fenomenaal seizoen bezig en staat nu qua treffers in één seizoen op gelijke hoogte met Alan Shearer, Cristiano Ronaldo en Luis Suarez. Hij heeft nu nog drie wedstrijden om dat record alleen op zijn naam te krijgen en heeft daarbij aan één doelpunt genoeg.

Met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis trad Liverpool zaterdagmiddag aan tegen West Bromwich Albion. De hekkensluiter van de competitie kreeg dit seizoen al 52 tegentreffers en het was dan ook de verwachting dat het aanvalstrio van trainer Jürgen Klopp wel even zou laten zien waarom het zo veel geroemd is de afgelopen maanden.

Roberto Firmino startte echter op de bank en zijn kompanen Sadio Mané en Mohamed Salah hadden voor rust moeite om een gaatje te vinden in de defensie van de thuisploeg. Alleen Danny Ings, die verrassend de voorkeur kreeg boven de Braziliaan, slaagde in die missie. Hij gaf na vier minuten al het goede voorbeeld en dat was de eerste goal in exact 930 dagen voor de door horrorblessures geteisterde international van Engeland.

Na een goed uur spelen kwam Firmino dan toch binnen de lijnen, maar daar stond de aftocht van Mané tegenover, waardoor fans van The Reds alsnog hun favoriete trio niet samen zagen schitteren. Salah vergoedde dat gemis echter door met een glimp van zijn klasse de score te verdubbelen. Hij passeerde de verbouwereerde keeper met een fraaie lob.

Kort daarna kreeg scoorde de thuisploeg via Jake Livermore tegen, werd Salah gewisseld voor verdediger Dejan Lovren en kreeg West Brom in de slotfase zowaar een punt in de schoot geworpen omdat José Salomon Rondon ongehinderd raak kon koppen uit een vrije trap.

Met die 2-2 eindstand loopt Liverpool verrassend tegen puntverlies op en verzuimt het druk te zetten op Manchester United. De eeuwige rivaal van de Liverpudlians bezet plek twee en kan uitlopen richting het einde van de competitie. Jürgen Klopp en de zijnen moeten zelfs vrezen dat plek drie wordt afgestaan aan Tottenham Hotspur. Die ploeg kan in punten gelijk komen als het haar volgende duel wint.

Uitslagen Premier League:
West Bromwich Albion FC - Liverpool 2-2
Watford - Crystal Palace 0-0

Lewandowski pakt record bij uitzege Bayern

Bayern München heeft na rust een ruime overwinning neergezet bij Hannover 96. Ook Hamburger SV pakte drie punten.

Bayern München leek met de gedachten al een beetje bij de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid (woensdag) te zitten, want de bezoekers begonnen wat slordig aan het duel. Uiteindelijk werd pas in het laatste halfuur de zege veiliggesteld. Eerst was het Thomas Müller die de score opende door een volley van Juan Bernat binnen te werken.

Robert Lewandowski vergrootte de voorsprong met een rake kopbal uit een hoekschop. Met 105 treffers in zijn Bundesliga-carrière bij Bayern loste de Pool daarmee Claudio Pizarro af als meest scorende niet-Duitser namens één Bundesliga-club. Pizarro scoorde in competitieverband 104 keer in het shirt van Werder Bremen.

bIn de slotfase bepaalde Sebastian Rudy de eindstand op 0-3. Onderin pakte Hamburger SV drie punten tegen SC Freiburg (1-0), dat het duel met tien man uitspeelde. De achterstand van HSV op Freiburg, de nummer zestien, is met drie duels te gaan nog vijf punten. De nummer zestien moet nacompetitie spelen, terwijl de twee laagst geklasseerde teams rechtstreeks degraderen.

Uitslagen Bundesliga:
RB Leipzig - TSG Hoffenheim 2-5
Eintracht Frankfurt - Herta BSC 0-3
Hamburger SV - SC Freiburg 1-0
Hannover 96 - Bayern München 0-3
VfB Stuttgart - Werder Bremen 2-0

Boaro wint vijfde rit in Ronde van Kroatië, Weening achtste

Manuele Boaro heeft de vijfde etappe van de Ronde van Kroatië gewonnen. De 31-jarige Italiaan van Bahrain Merida maakte deel uit van een kopgroep van zeventien renners en bleek vervolgens de sterkste op de naar Poklon. Pieter Weening kwam als achtste over de streep en blijft op de tweede plaats staan in het algemeen klassement achter Kanstantsin Siutsou. 

Vroeg in de etappe reed er een kopgroep met zeventien renners weg uit het peloton met daarbij de Nederlanders Peter Koning en Nick van der Lijke. Halverwege de etappe moesten zes renners afhaken in de kopgroep, waardoor elf renners overbleven. Koning deed goede zaken in het bergklassement. Halverwege kwam de Nederlander als eerste boven op de klim van Dopo Lavoro, een klim van buitencategorie, en nam daarbij de leiding in het bergklassement.

Met nog vijftien kilometer te rijden had de kopgroep aan de voet van de slotklim naar Poklon nog een voorsprong van vier minuten op het peloton. Mirco Maestri trok meteen in de aanval op de klim, maar op acht kilometer werd hij ingelopen door de kopgroep. Daarna probeerde Johnatan Canaveral het maar ook hij werd vroegtijdig teruggepakt door de voorste van de kopgroep. Lukasz Owsian, Manuele Boaro en Alessandro Tonelli, die de vierde etappe had gewonnen uit de vroege vlucht bleven als enige over van de kopgroep. Boaro had op de klim van eerste categorie geen meter op kop gereden, maar in de laatste vijfhonderd meter plaatste hij zijn demarrage en kwam solo aan. Lukasz Owsian werd op zeven seconde tweede, voor Tonelli.

In het peloton had Weening zijn versneling geplaatst, maar de Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij kon Siutsou niet uit zijn wiel krijgen, waardoor de stand in de top van het algemeen klassement ongewijzigd blijft.

Defensie ontvangt UAV-simulator

Het 306 squadron op Vliegbasis Leeuwarden ontving afgelopen week een Europese simulator voor Unmanned Aerial Vehicles, onbemande vliegtuigen. Deze simulator maakt deel uit van een project van het Europees Defensieagentschap (EDA) en is onderdeel van een netwerk van trainingssimulatoren voor onbemande vliegtuigen.

Deelnemende landen kunnen hiermee direct informatie en ervaringen met elkaar delen. Het 306 Squadron is momenteel in oprichting op Vliegbasis Leeuwarden en gaat in de toekomst met de MQ-9 Reaper opereren.

Realistische scenario's
Begin 2016 spraken de EDA en de European Air Group (EAG) af om de samenwerking op trainingsgebied te vergroten. EDA nam het verbeteren van de onderlinge communicatie en gezamenlijke oefeningen voor zijn rekening. Dit gebeurde met de EAG dat zich toelegde op het daadwerkelijk koppelen van de simulatoren in de verschillende landen. Ook werden er realistische operationele scenario's ontwikkeld.

De zogenoemde MALE RPAS-gemeenschap (medium altitude long endurance, remotely piloted aircraft system) bestaat uit Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Polen en Spanje. België en Groot-Brittannië hebben zich voor deze gelegenheid ook bij het collectief aangesloten en brengen het aantal op 9 gekoppelde trainingssystemen.

Samenwerking
Naast het netwerk van 9 proceduretrainers hebben de deelnemers afspraken gemaakt over het delen van informatie over onderhoud, logistiek, trainingen en concepten en procedures. Zo is onder andere studiemateriaal van de verschillende Europese opleidingsscholen gelijkgeschakeld.

Defensie ontvangt UAV-simulator (Foto: Ministerie van Defensie)
Defensie ontvangt UAV-simulator (Foto: Ministerie van Defensie)

Smallville-actrice Mack opgepakt wegens sekshandel

Actrice Allison Mack is door de FBI gearresteerd in verband met betrokkenheid bij sekshandel en gedwongen arbeid. De 35-jarige Mack, die tien jaar lang de rol van Chloe Sullivan vertolkte in de serie Smallville, zou dat gedaan hebben voor NXIVM, een bedrijf dat wordt beschreven als een sekte.

Mack werd samen opgepakt met Keith Raniere, de oprichter en leider van NXIVM. Officieel gaat het bij dat bedrijf om professionele en persoonlijke ontwikkeling, maar volgens de berichten is het vooral een manier voor Raniere om aan onder meer zijn seksuele trekken te komen.

Mack haalde vrouwen de organisatie in door te zeggen dat ze zo meer macht zouden krijgen, maar dat was bepaald niet het geval: de dames moesten seks hebben met Raniere, omdat anders belastende informatie over ze naar buiten zou worden gebracht. Ook moesten ze als slaaf werken.

Volgens de papieren van de rechtbank konden de dames zich omhoogwerken door andere vrouwen binnen te hengelen. Helemaal bovenaan die piramide stond uiteraard Raniere, maar Mack zou min of meer zijn rechterhand zijn geweest, inclusief seksuele diensten, in ruil voor een financiële vergoeding.

De vrouwen die door Mack en haar 'collega's' binnen werden gehaald werden tijdens een ceremonie, waarbij men naakt moest zijn, gebrandmerkt met de initialen van Raniere. Als Mack schuldig bevonden wordt zou ze vijftien jaar het gevang in kunnen, vijf jaar minder dan Raniere.

Politie Oman: dood Avicii is geen misdrijf

Avicii is vermoedelijk niet door een misdrijf om het leven gekomen. Dat zegt de politie van Muscat, de hoofdstad van Oman, zaterdag. De Zweedse dj werd vrijdag dood aangetroffen in een resort in de stad.

"We hebben alle informatie, we weten wat er is gebeurd, maar we delen het niet met de media", aldus een woordvoerder van de politie tegen de Zweedse omroep SVT News. Hoewel de politie geen misdrijf vermoedt, kan ze verder geen uitspraken doen over de doodsoorzaak van de dj. Wel liet de woordvoerder weten dat het lichaam van Tim Bergling zaterdag kan worden vervoerd naar zijn thuisland Zweden.

Het resort waar Avicii samen met vrienden verbleef, heeft verklaard geen mededelingen te kunnen doen over de zaak. "We kunnen geen details geven met betrekking tot het bezoek of verblijf van onze gasten", schrijft het management van het luxe hotel op Instagram. Wel bevestigen ze dat de artiest bij hen verbleef. "Hij was buitengewoon vriendelijk voor al onze medewerkers. Hij leek opgewekt en genoot van zijn tijd hier. We zijn erg verdrietig door het nieuws."

De oudste broer van Avicii, David Bergling, kwam vrijdag aan in Muscat. Hij zou volgens TMZ willen achterhalen wat er de laatste uren voorafgaand aan de dood van de 28-jarige dj is gebeurd.

Politie Oman: dood Avicii is geen misdrijf
Politie Oman: dood Avicii is geen misdrijf (Foto: BuzzE)

Bedreiger taxichauffeur vlucht asiel in

Politieagenten hielden in de nacht van zaterdag 21 april op de Groenhovenweg in Gouda een 39- jarige man aan die kort daarvoor zijn taxirit niet wilde betalen en de taxichauffeur daarbij bedreigde.

De agenten zagen rond 01:24 uur een onbemande taxi staan bij het verkeerslicht aan de Goudse Poort. Toen ze ter controle uitstapten, sprak een omstander hen aan die vertelde dat de chauffeur van de taxi zojuist achter een klant was aangerend. Op dat moment kwam de taxichauffeur naar de politieagenten toegesneld. Hij vertelde hen dat hij de klant bij De Groene Wal had achterhaald, maar dat de man hem daar toen bedreigde. Hierop was hij terug naar zijn taxi gekomen om hulp te vragen. De chauffeur gaf de agenten een uitgebreid signalement. Dit signalement werd doorgegeven aan andere surveillerende agenten die vervolgens in de omgeving op onderzoek gingen.

Agenten zagen hierna in het park natte voetsporen die in de richting van sportvelden en de geluidswal gingen. Kort daarna werd de verdachte op afstand gezien, rennend richting het dierenasiel. Het gebied rond het asiel werd door een aantal agenten afgesloten, zodat de verdachte niet weg kon. Bij het asiel werden natte sporen bij het hek gezien en de agenten hoorden de honden in hun verblijf aanslaan. Bij onderzoek op het terrein zagen ze de man verstopt zitten bij de hondenhokken. Hierop werd de verdachte aangehouden. Zijn kleding was doorweekt omdat hij op zijn vlucht voor de politie in de sloot was gesprongen. De verdachte, een inwoner van Gouda, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De recherche heeft de zaak in behandeling.

Bedreiger taxichauffeur vlucht asiel in (Foto: stockfoto politie.nl)
Bedreiger taxichauffeur vlucht asiel in (Foto: stockfoto politie.nl)

Titelverdediger Selby in problemen op WK snooker

Titelverdediger is in de problemen gekomen op de openingsdag van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. Na de ochtendsessie staat The Jester from Leicester met 7-2 achter tegen Joe Perry. 

De titelverdediger is traditioneel als eerste geplaatst en speelt in de eerste sessie van het WK. Hij won de laatste twee edities, maar moest toezien dat Perry met een centurybreak op 5-0 kwam. Selby kende een matig jaar mede door een nekblessure, maar hij won begin deze maand nog wel de China Open, het laatste toernooi voor het WK. Selby kon nog wel twee frames pakken, maar zal vanavond zijn best moeten doen om het nog om te draaien. De speler die als eerste tien frames wint, plaatst zich voor de tweede ronde. 

Op de andere tafel nam debutant Lyu Haotian een 6-3 voorsprong tegen Marco Fu. Deze partij krijgt zondag zijn vervolg. In de middag is het de beurt aan Ronnie O'Sullivan. Hij speelt tegen Stephen Maguire. Ook Kyren Wilson tegen Matthew Stevens staat op het punt van beginnen. 

Man aangehouden voor dood Shadi Saker

De Duitse politie hield op vrijdag 20 april in Detmold een 39-jarige man uit Enschede aan. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het schietincident op 26 januari 2018 in Enschede waarbij de 25-jarige Shadi Saker om het leven kwam.

De politie startte een grootschalig recherche onderzoek nadat Shadi op vrijdag 26 januari op de Malangstraat dood in een auto werd aangetroffen. Het speurwerk leidde tot informatie waaruit bleek dat een verdachte mogelijk in Duitsland verbleef. Hierop werd samenwerking gezocht met de Duitse politie.

Die startte een onderzoek om de verblijfplaats van de verdachte te achterhalen. Met succes, want op vrijdag 20 april kon de 39-jarige verdachte worden aangehouden in een auto in Detmold, tijdens een geplande actie waar ook Nederlandse rechercheurs bij betrokken waren. De 39-jarige zit vast in afwachting van uitlevering naar Nederland.

Het onderzoek naar het schietincident gaat door. Eerder werd een 39-jarige vrouw uit Enschede aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Zij is in vrijheid gesteld, maar is nog wel verdachte.

Man aangehouden voor dood Shadi Saker (Foto: Stockfoto politie.nl)
Man aangehouden voor dood Shadi Saker (Foto: Stockfoto politie.nl)

'Trump komt in juli naar Groot-Brittannië'

De Amerikaanse president Donald Trump zal in de zomer van dit jaar, waarschijnlijk halverwege de maand juli, een bezoek brengen aan Groot-Brittannië. Dat melden verschillende Engelse en Amerikaanse kranten na tips van overheidsbronnen van beide landen.

De woordvoerder van de Britse premier Theresa May zei dat de beide regeringen over een aantal details nog aan het onderhandelen zijn. De Britten en Amerikanen willen met het bezoek van Trump de speciale band tussen beide landen bestendigen, vooral in het licht van het naderende vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

Eerdere plannen voor een bezoek van Trump aan Groot-Brittannië vielen niet in goede aarde. Een meerderheid van de Britten heeft liever dat Trump thuisblijft. Duizenden mensen hebben aangekondigd tegen de president en zijn staatsbezoek te gaan demonstreren.

Afgezegd
Trump zegde een eerder gepland werkbezoek aan Londen eind vorig jaar af, vermoedelijk vanwege dreigende massale protesten. May was de eerste Europese leider die na zijn aantreden in januari vorig jaar bij Trump op bezoek ging. Een officieel staatsbezoek hing sindsdien enige tijd boven de markt maar het kwam er nog steeds niet van.

Of de nu geplande reis van Trump een werkbezoek of een officieel staatsbezoek wordt, met onder andere een ontmoeting met koningin Elizabeth, is nog niet bekend.

'Trump komt in juli naar Groot-Brittannië'
'Trump komt in juli naar Groot-Brittannië' (Foto: ANP)

Politie: Laat kind of hond niet in de auto achter

De politie heeft via social media opgeroepen om kinderen of honden niet alleen in de auto achter te laten. Jaarlijks moet de politie meermaals in actie komen om vooral honden te bevrijden uit een geparkeerde snelkookpan.

De temperatuur in een auto kan al snel oplopen tot boven de 50 graden Celsius waardoor er al snel een gevaarlijke situatie ontstaat. De politie geeft aan dat hond of kind ook niet voor heel even achtergelaten kan worden.

Wanneer je een hond of kind alleen in een auto ziet, aarzel niet en bel 112 of 144 (Red een dier), aldus de politie.

Eind mei de hel verkennen in Agony

Het door hulp van Kickstarter gefinancieerde survival-horrorproject Agony heeft eindelijk een officiële releasedatum gekregen. Vanaf 29 mei kunnen we aan de slag.

Het is uiteindelijk dus een korte vertraging gebleken, aangezien de game van origine op 30 maart uit had moeten komen. De aankondiging gaat gepaard met een trailer, waarin we kort de mysterieuze 'Red Goddess' te zien krijgen, die volgens haar eigen woorden al een lange tijd op je aan het wachten is.

Agony komt dus 29 mei naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Fietser overleden na aanrijding met bestelbus

Een fietser die in de vroege ochtend van vrijdag 20 april op de Tiendweg-West in Lekkerkerk door een bestelbus werd aangereden, is in de loop van die dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Omstreeks 05.50 uur kregen politieagenten de melding van de aanrijding tussen een bestelbus en een fietser. Het slachtoffer, een 32-jarige inwoner van Rotterdam, was na de aanrijding in de sloot beland. De chauffeur van de bestelbus en een aantal passanten hadden hem inmiddels uit het water gehaald. Het slachtoffer was ernstig gewond en werd gereanimeerd.

De helikopter van het Mobiel Medisch Team landde op het naastgelegen weiland. Het slachtoffer werd hierna met spoed door de ambulance vervoerd naar het ziekenhuis waar hij in de loop van de dag overleed. De verkeersongevallendienst van de politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding en heeft de bestuurder van de bestelbus gehoord. Er is slachtofferhulp aangeboden aan de betrokkenen.

Fietser overleden na aanrijding door bestelbus (Foto: Stockfoto politie.nl)
Fietser overleden na aanrijding door bestelbus (Foto: Stockfoto politie.nl)

Hoeveel bijen heb jij al geteld?

Na de tuinvogeltelling, de spinnentelling en de vlindertelling kan de Nederlander nu ook bijen gaan tellen. Zaterdag en zondag vindt de eerste Nationale Bijentelling plaats.

De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis. De organisaties maken zich zorgen over de wilde bij. Eerder al stelde de Staat van Stasse, een radioprogramma op radio 2, zaadbommen ter beschikking zodat luisteraars worden aangemoedigd bloemenmixen te verspreiden in tuinen en op braakliggende terreinen.

De helft van de bijna 360 soorten is bedreigd. "En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening", zegt Nederland Zoemt. Van de eetbare gewassen in ons land is 80 procent afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Op de website van Nederland Zoemt is een telformulier te downloaden. Deelnemers wordt gevraagd een half uur lang te noteren welke en hoeveel bijen er in de tuin of op balkon zoemen. In deze tijd van het jaar kunnen twintig verschillende soorten rondvliegen. In een eveneens te downloaden gidsje staat hoe ze zijn te herkennen.

Tellen van wilde bijen kan het beste bij droog en zonnig weer.

Nederlander mag nu ook bijen gaan tellen
Hoeveel bijen heb jij al geteld? (Foto: ANP)

'Opvallende dieven' stelen Mercedes

In de nacht van 20 op 21 april is er een personenauto van het merk Mercedes gestolen op het terrein van Anema Trucks aan de Boekelerdijk in Alkmaar. De dieven konden de auto meenemen nadat zij met grof geweld het hek hadden geforceerd.

Medewerkers ontdekten de insluipers via de beveiligingscamera. Zij schakelden de politie in die de achtervolging inzette. De gevluchtte dieven gaven er de brui aan in Akersloot op De Boekel, Zij reden een weiland in en vluchtten te voet richting camping De Boekel.

De politie rukte met groot materieel uit, er werd een helikopter ingezet en speurhonden. De daders werden echter niet gevonden. Op de beelden van de beveiligingscamera zijn de daders te zien, zij dragen opvallende kleding.

De politie is op zoek naar getuigen. Wie meer informatie heeft over de daders, let vooral op de kleding of de combinatie van de twee daders, wordt verzocht te bellen via 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.

'Opvallende dieven' stelen Mercedes  (Foto: Beveiligingsbeeld Anema Trucks )
'Opvallende dieven' stelen Mercedes (Foto: Beveiligingsbeeld Anema Trucks )

Games with Gold mei bekend

Microsoft is er weer eens vroeg bij met de aankondiging van de Games with Gold voor volgende maand. Komende maand biedt ons een combinatie van oude klassiekers en zelfs een gloednieuwe game.

Vanaf 1 mei zullen Xbox Live Gold-leden de kans krijgen om Super Mega Baseball 2 zonder extra kosten te downloaden. De honkbalgame komt op diezelfde dag uit en biedt, in tegenstelling tot zijn voorganger, ook online multiplayer. Vanaf 16 mei komt daar Metal Gear Solid V: The Phantom Pain bij. De tactische sandbox-game is waarschijnlijk de laatste in de Metal Gear Solid-serie, en nu kunnen Gold-leden het sluitstuk dus gratis downloaden.

Voor Xbox 360, of misschien kan je beter Sega Genesis zeggen, komt vanaf 1 mei Sega Vintage Collection: Streets of Rage naar het Games with Gold-programma. In deze collectie zitten alledrie de Streets of Rage-games die tussen 1991 en 1994 werden uitgegeven. Later in de maand kan ook Vanquish gratis gedownload worden, de snelle third-person shooter van Platinum Games werd in 2010 verrassend goed ontvangen. Zowel de Streets of Rage-games en Vanquish zijn natuurlijk speelbaar op zowel Xbox 360 als Xbox One via backward compatibility.

Van der Mark naar World Superbikes-podium op TT Circuit Assen

Jonathan Rea heeft op het TT Circuit van Assen de eerste race van het World Superbikes-weekeinde gewonnen. Op het Drentse asfalt werd het een prima strijd, waar het thuispubliek dankzij een sterk optreden van Michael van der Mark weer wat te juichen had: de 25-jarige Yamaha-coureur werd tweede. 

Bij de start werd Alex Lowes - voor het eerst in zijn WSBK-carrière op de pole - gepasseerd door Rea en Xavi Fores, die knokten om de leiding. Die was voor Rea, terwijl Lowes Fores terug kon pakken. Van der Mark kende vanaf plek zeven een heerlijke start en lag na een paar bochten al vierde, voor de Ducati's van Marco Melandri en Chaz Davies en Rea's Kawasaki-teamgenoot Tom Sykes.

In de derde ronde schoof Van der Mark nog weer wat op: hij zette zijn Yamaha in Ossebroeken binnendoor bij Fores en nam de derde plek over. Ook teamgenoot Lowes moest er niet veel later aan geloven en dus kon Van der Mark de jacht openen op leider en wereldkampioen Rea. De Rotterdammer had het tempo er erg lekker in zitten en Rea moest alle zeilen bijzetten om hem achter zich te houden.

Aan het einde van de zevende ronde ontploften de Drentse tribunes: in de GT-bocht ging Van der Mark voorbij Rea naar de leiding in de race. Dat duurde zo'n drie ronden, waarna Rea precies hetzelfde deed bij Van der Mark, die gelijk Davies op z'n nek kreeg. De Welshman ging voorbij aan de Yamaha-coureur, die ook Fores op z'n Ducati in de buurt zag komen.

Met vijf ronden te gaan reden Rea, Davies en Van der Mark nog altijd op kop en in de haarbocht nam de Nederlander de tweede plek weer in beslag, terwijl Tom Sykes vanaf de vierde plek in de buurt begon te komen. Sykes vond de aansluiting, Van der Mark vocht met nog drie ronden te rijden om in het wiel van Rea te blijven.

In de laatste ronde bleek wereldkampioen Rea toch net wat te sterk: Van der Mark moest afhaken, maar zag wel hoe Davies te druk was met Sykes om zelf een aanval te plaatsen op de Nederlander. Rea won zo de race, Van der Mark mocht voor de twaalfde keer in zijn carrière naar het podium en werd daar vergezeld door Davies. Sykes, Fores en Melandri eindigden naast het podium.

Man steekt zichzelf in hals in Roosendaal

In Roosendaal heeft een man zichzelf vanmorgen op de Nieuwe Markt met een mes toegetakeld. Dat meldt de politie op Twitter. De man liep mogelijk een slagaderlijke bloeding in zijn hals op door zijn actie.

Een agent in burger ontfermde zich direct over de man en alarmeerde de hulpdiensten. Hoe het nu met het slachtoffer is, is niet bekend. Het wegdek zal door de brandweer worden gereinigd. 

Darter Meulenkamp naar tweede ronde in Oostenrijk

De PDC is in Graz neergestreken voor de Austrian Darts Open, het vierde toernooi van de Euro Tour. Titelverdediger Michael van Gerwen had zich donderdagavond afgemeld, waardoor plek was voor een extra Oostenrijker. In de eerste ronde kwam één Nederlander in actie en hij, Ron Meulenkamp, haalde eenvoudig de tweede ronde. 

Meulenkamp versloeg Gabriel Clemens met 6-3. De Nederlander brak de Duitser met een 160 finish in de vierde leg en kwam daarna eigenlijk niet meer in de problemen. Clemens pakte bij een achterstand van 5-1 nog wel twee legs, maar daarna maakte Meulenkamp het af met een 25 finish. In de tweede ronde staat hij zaterdag tegenover Daryl Gurney.

Jelle Klaasen en Benito van de Pas zullen vanavond instromen, ze hadden een bye in de eerste ronde. Klaasen speelt tegen Cristo Reyes en Van de Pas zal aantreden tegen Dimitri Van den Bergh. 

Uitslagen Austrian Darts Open - eerste ronde

Brendan Dolan 6-4 Alan Tabern
Michael Barnard 6-1 John Henderson
Ron Meulenkamp 6-3 Gabriel Clemens
Wayne Jones 6-1 Dietmar Burger
Scott Taylor 6-1 Simeon Heinz
Jason Cullen 6-1 Tamas Alexits
Darius Labanauskas 6-3 Ritchie Edhouse
Steve Lennon 6-0 Roxy-James Rodriguez

Luke Humphries 6-2 Kevin Munch
Steve West 6-3 Ronny Huybrechts
Richie Burnett 6-0 Alex Steinbauer
Adam Hunt 6-5 Cameron Menzies
James Wade 6-3 Hannes Schnier
Dimitri Van den Bergh 6-4 Simon Stevenson
Max Hopp 6-5 Stephen Burton
Cristo Reyes 6-1 Bastian Pietschnig

Programma tweede ronde - middagsessie

Mervyn King v Jason Cullen
Gerwyn Price v Scott Taylor
Steve Beaton v Luke Humphries
Ian White v Brendan Dolan
Joe Cullen v Steve Lennon
Michael Smith v Michael Barnard
Benito van de Pas v Dimitri Van den Bergh
Wayne Jones Bye (Dave Chisnall heeft zich geblesseerd afgemeld)

Avondsessie
Darren Webster v Richie Burnett
Daryl Gurney v Ron Meulenkamp
Simon Whitlock v Adam Hunt
Jelle Klaasen v Cristo Reyes
Rob Cross v Steve West
Jonny Clayton v Max Hopp
Peter Wright v James Wade
Mensur Suljovic v Darius Labanauskas

Politie zoekt getuigen schietincident in Alkmaar

De politie is op zoek naar getuigen van een schietincident die plaatsvond op vrijdagmiddag op de El Grecohof in Alkmaar. Hierbij raakte een 45-jarige man uit Alkmaar gewond. 

Omstreeks 13.10 uur kreeg de politie melding van een schietincident op de El Grecohof. Ter plaatse troffen zij een gewonde man aan. Omstanders verleenden eerste hulp. De hulp werd overgenomen door ambulancepersoneel, die de man overbracht naar het ziekenhuis.

De politie stelde ter plaatse een (forensisch) onderzoek in. Een onderzoek in de omgeving leverde geen verdachte op. Het slachtoffer verkeert niet in levensgevaar. De politie hoopt de man vandaag te kunnen horen.

Politie onderzoekt strafbare feiten door personeel

Een rijksrechercheonderzoek naar mogelijke strafbare feiten door (bestuurs)leden van politievakbond ANPV heeft ook geleid tot een oriënterend onderzoek door de politie. Korpschef Erik Akerboom heeft opdracht gegeven voor het onderzoek.

De (bestuurs)leden van de bond op wie het strafrechtelijk onderzoek zich richt, zijn tevens politiefunctionarissen. Tijdens het oriënterend onderzoek probeert de politie vast te stellen of mogelijk interne regels zijn overtreden en zo ja, door wie.

Van de politie mag een terughoudende opstelling worden verwacht waar het gaat om interne aangelegenheden van een vakvereniging voor medewerkers van de politie. Maar het korps kan niet voorbijgaan aan het feit dat het hier politieambtenaren betreft die zich te allen tijde moeten houden aan de regels en standaarden van de politie.

De politie kan over de inhoud van het oriënterend onderzoek geen nadere mededelingen doen.

Politie onderzoekt strafbare feiten door personeel (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie onderzoekt strafbare feiten door personeel (Foto: Stockfoto politie.nl)

NBA: Pacers nemen leiding tegen Cavaliers, Bucks en Wizards slaan terug

De basketballers van de Indiana Pacers hebben in de play-offs van de NBA de leiding genomen tegen de Cleveland Cavaliers van LeBron James. Het werd een spannende wedstrijd in het Bankers Life Fieldhouse in Indianapolis, waar de Pacers net stand wisten te houden.

Aanvankelijk waren de Cavaliers duidelijk de betere ploeg en halverwege hadden ze zelfs bijna twintig punten voorsprong. In het derde kwart nam Bojan Bogdanovic zijn Pacers echter aan de hand en werd het gat flink verkleind, waarna de thuisploeg in het vierde kwart het heft in handen nam. De Cavs kwamen in de buurt, maar de Pacers hielden nog net stand: 92-90, goed voor 2-1 in de best-of-7-serie.

De Washington Wizards sloegen in eigen huis tegen de Toronto Raptors toe in het tweede en derde kwart. Het leverde een voorsprong en uiteindelijk een 122-103 zege op, waardoor de Wizards de achterstand verkleind hebben: 1-2. Dat geldt ook voor de Milwaukee Bucks, die thuis uit de startblokken schoten tegen de Boston Celtics en vervolgens nauwelijks meer in de problemen kwamen: 116-92.

De fraaie comeback van de Pacers (Bron: YouTube)

Bloemencorso Bollenstreek viert het voorjaar

Cultuur. Dat is het thema van het Bloemencorso van de Bollenstreek dat zaterdag plaats heeft. Twintig praalwagens, dertig met bloemen versierde auto's en muziekkorpsen trekken van Noordwijk naar Haarlem in wat genoemd wordt 'de mooiste file van Nederland'.

Het ruim zeventig jaar oude corso is het enige in zijn soort dat is opgebouwd met voorjaarsbloemen als hyacinten, tulpen en narcissen. De kleurrijke praalwagens zijn ontworpen door Esther Noordermeer. Deze bloemsierkunstenaar is sinds twee jaar verantwoordelijk voor het bedenken van het uiterlijk van de praalwagens en de realisatie ervan.

Het corso van de Bollenstreek is in de loop van decennia uitgegroeid tot een internationaal bekend evenement. Het trekt jaarlijks een miljoen toeschouwers.

De stoet vertrok rond 09.30 uur vanaf de Koningin Wilhelminaboulevard in Noordwijk naar het centrum van Haarlem, waar het corso rond 21.30 uur verlicht arriveert.

Zondag staat een deel van de praalwagens op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. De overige wagens zijn op de Boulevard in Noordwijk aan Zee te bewonderen.

Bloemencorso Bollenstreek viert het voorjaar
Bloemencorso Bollenstreek viert het voorjaar (Foto: ANP)

Fietsers gewond na botsing

Bij een botsing tussen vier fietsers zijn afgelopen nacht twee inwoners van Veenhuizen gewond geraakt. Een 35-jarige man is met ernstig letsel naar het ziekenhuis overgebracht, een 22-jarige man is voor controle naar het ziekenhuis gegaan.

Het ongeval gebeurde op de Hoofdweg in Veenhuizen waar de fietsers uit tegenovergestelde richting kwamen. Naast de inzet van ambulances en politie werd ook een lifeliner opgeroepen. Naar de toedracht van het ongeluk wordt onderzoek gedaan.


Fietsers gewond na botsing (video: Youtube)

Woede in Israël over weigering prijs Portman

In Israël is boos gereageerd op de weigering van de Amerikaans-Israëlische actrice Natalie Portman om uitreiking van de Genesis Prize bij te wonen. De Oscar-winnares wil de prijs niet in ontvangst nemen uit protest tegen het anti-Palestijnse beleid van premier Benjamin Netanyahu. Hij zou spreken tijdens de ceremonie, maar de uitreiking is afgelast.

Leden van de Likoed-partij van Netanyahu hebben geopperd Portman haar paspoort en staatsburgerschap te ontnemen. Volgens sommige ministers uit het Israëlische kabinet is de actrice "gemanipuleerd door de Palestijnen geleide internationale boycotcampagne tegen Israël".

Afgelopen november werd bekend dat Portman de prijs won. Die gaat jaarlijks gaat naar 'buitengewone individuen die een inspiratie vormen voor de volgende generatie joden, vanwege hun uitstekende professionele prestaties en toewijding aan de joodse waardes en het joodse volk'.

Destijds reageerde de actrice, die in Jeruzalem is geboren, nog dankbaar. "We zijn bedroefd dat mevrouw Portman heeft besloten om om politieke redenen niet aanwezig te zijn bij de Genesis Prize-ceremonie. We zijn bang dat haar beslissing ervoor zorgt dat onze filantropische organisatie een politiek karakter krijgt, iets dat we de afgelopen vijf jaar hard hebben geprobeerd te vermijden", aldus een verklaring van de organisatoren van de prijs.

Israël kreeg de afgelopen weken veel internationale kritiek vanwege de gewelddadige reacties op de Palestijnse protesten bij de grens met de Gazastrook. Zeker 35 Palestijnse demonstranten werden door het Israëlische leger doodgeschoten, en honderden raakten gewond.

Woede in Israël over weigering prijs Portman
Woede in Israël over weigering prijs Portman (Foto: BuzzE)

Nieuw protest tegen vuurwapengeweld VS

Duizenden scholieren en studenten in de Verenigde Staten zijn vrijdag opnieuw de straat op gegaan om te betogen tegen vuurwapengeweld en de eenvoud waarmee vuurwapens kunnen worden aangeschaft.

De scholieren voeren de druk op politici op met een reeks protesten in de aanloop naar de verkiezingen van 6 november. Dan wordt het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat gekozen.

De 20e april is berucht door de schietpartij in een school in Colorado in 1999. Toen schoten twee leerlingen van een middelbare school twaalf medeleerlingen en een leraar dood voor ze zich van kant maakten. Dit bloedbad op de Columbine High School werd symbolisch voor de vuurwapendrama's. Het was in de VS het bloedigste drama met vuurwapens op een middelbare school tot de schietpartij half februari dit jaar in Florida. Toen schoot een ex-leerling in de Stoneman Douglas High School zeventien scholieren dood. Dit leidde tot de jongste golf protesten tegen vuurwapengeweld.

Nieuw protest tegen vuurwapengeweld VS
Nieuw protest tegen vuurwapengeweld VS (Foto: ANP)

MLB: Red Sox met twee rake klappen langs A's

De honkballers van de Boston Red Sox zijn de serie van drie wedstrijden tegen de Oakland Athletics prima begonnen. In Oakland won Boston met 3-7, terwijl de ploeg van de geblesseerde Xander Bogaerts er maar twee rake klappen voor nodig had.

De A's speelden zich in de eerste inning naar een 3-0 voorsprong, maar Jackie Bradley Jr trok de stand in de tweede inning gelijk met een 3-run homerun. In de zevende inning was het raak voor Mitch Moreland, die met zijn homerun ook Mookie Betts, Andrew Benintendi en Hanley Ramirez over de plaat sloeg: een grand slam, waarmee de 3-7 eindstand bereikt werd.

Ozzie Albies trapte de thuiswedstrijd van de Atlanta Braves tegen de New York Mets af met een homerun, maar het mocht uiteindelijk niet baten: de Mets kwamen langszij en in de derde extra inning trokken de bezoekers de winst naar zich toe. De Detroit Tigers ontvingen de Kansas City Royals ondertussen twee keer op één dag - een uitgestelde wedstrijd moest ingehaald worden. De Tigers wonnen het eerste duel, de Royals pakten wedstrijd twee.

Uitslagen MLB vrijdag
Detroit Tigers - Kansas City Royals 3-2 (1 extra inning)
Baltimore Orioles - Cleveland Indians 3-1
New York Yankees - Toronto Blue Jays 5-8
Philadelphia Phillies - Pittsburgh Pirates 2-1
Detroit Tigers - Kansas City Royals 2-3
Tampa Bay Rays - Minnesota Twins 8-7 (1 extra inning)
Atlanta Braves - New York Mets 3-5 (3 extra innings)
Texas Rangers - Seattle Mariners 2-6
Chicago White Sox - Houston Astros 0-10
Milwaukee Brewers - Miami Marlins 8-0
St.Louis Cardinals - Cincinnati Reds 4-2
Colorado Rockies - Chicago Cubs 5-16
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 1-4
Oakland Athletics - Boston Red Sox 3-7
Los Angeles Angels - San Francisco Giants 1-8
Los Angeles Dodgers - Washington Nationals 2-5

Athletics - Red Sox (Bron: YouTube)

Fed Cup-team verrassend op gelijke hoogte met Australië na overwinning Kerkhove

Het Nederlands Fed Cup-team staat verrassend op gelijke hoogte na de eerste dag. Het Nederlands team is met een C-ploeg afgereist naar Australië na afzeggen van Kiki Bertens, Richel Hogenkamp, Arantxa Rus en anderen. Op en neer naar Australië gooit het Europese gravelseizoen in de war en velen hebben ervoor gekozen om daarom niet af te reizen. Lesley Kerkhove ging wel en won verrassend van Samantha Stosur. Quirine Lemoine was vervolgens kansloos tegen Asleigh Barty. 

Kerkhove rekende in twee sets af met voormalig wereldtopper Samantha Stosur, die op de wereldranglijst nog steeds ruim 150 plekken hoger staat ingeschaald dan Kerkhove. Het werd 7-5 en 7-6 (1) in Wollongong. Het was haar eerste individuele optreden in Fed Cup-verband en greep deze kans met beide handen aan. Stosur noteerde veel individuele fouten, mede daardoor kreeg Kerkhove de voormalig US-open winnaar op de knieën. "Het is een geweldig gevoel. Zo heb ik me nog nooit gevoeld", lachte Kerkhove na haar sensationele overwinning. "Sam is een fantastische speelster. De manier waarop ik vandaag heb gespeeld is de enige manier waarop ik haar kon verslaan."

Quirine Lemoine ging vanochtend kansloos onderuit tegen de Australische kopvrouw Ashleigh Barty, de nummer 19 van de wereld: 6-0, 6-2. De stand tussen Australië en Nederland kwam zo op 1-1. Oranje strijdt dit weekend op de indoorbaan in Wollongong een extra jaar in de Wereldgroep. In februari verloren de Nederlandse tennissters in de eerste ronde met 3-1 van de Verenigde Staten. Australië komt uit Wereldgroep II en speelt voor promotie. 

NHL: Jets met overmacht door in play-offs, Avalanche blijft in leven

De ijshockeyers van de Winnipeg Jets hebben zich op overtuigende wijze geplaatst voor de volgende ronde van de play-offs in de NHL. In het eigen Bell MTS Place waren de Jets met 5-0 veel te sterk voor de Minnesota Wild, wat de vierde en dus beslissende zege in de serie opleverde.

De Jets begonnen furieus en Jacob Trouba had de puck na krap een halve minuut al in het doel van Wild-goalie Devan Dubnyk liggen. Bryan Little verdubbelde de score vijf minuten later en binnen nog eens zes minuten waren ook Brandon Tanev en Joel Armia trefzeker voor de Jets.

In de tweede en derde periode waren de Jets wat minder aanvalslustig, maar gezien de weinige echte kansen van Minnesota was dat ook niet nodig. Mark Scheifele boorde alle hoop van de bezoekers vroeg in de derde periode vakkundig de grond in: 5-0.

De Nashville Predators stonden op 3-1 en konden het thuis tegen de Colorado Avalanche dus ook beslissen. De relatief onervaren goalie Andrew Hammond hield de Avalanche echter heel lang op de been: pas na meer dan dertig pogingen brak Nick Bonino halverwege de derde periode de ban.

Toch gaven de Avs niet op en een heerlijke voorbereidende actie van Nathan MacKinnon stelde Gabriel Landeskog in staat de gelijkmaker te scoren. Anderhalve minuut voor tijd zette Sven Andrighetto de voor de Avalanche winnende 1-2 op de borden, waardoor het 3-2 staat in de serie.

Dat is ook de score in de serie tussen de Pittsburgh Penguins en Philadelphia Flyers. De Penguins konden het in de PPG Paints Arena afmaken, maar Claude Giroux bracht de Flyers op voorsprong. Toch sloegen de Penguins terug: Bryan Rust en Jake Guentzel draaiden het zelfs om naar 2-1.

Valtteri Filppula bracht de Flyers laat in de tweede periode langszij, waarna het in de laatste 1:15 minuten van de wedstrijd fout ging voor de Penguins: Sean Couturier scoorde de 2-3, Matt Read wist de Flyers met een open netter de 2-4 winst te bezorgen, waardoor de serie nog niet voorbij is: 3-2.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

China blij met nucleair besluit Noord-Korea

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met instemming gereageerd op het besluit van Noord-Korea om te stoppen met het doen van kernproeven.

In de verklaring staat te lezen dat China het besluit verwelkomt. "Het zal helpen om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen en is een stap op weg naar het kernwapenvrij maken van de landen."

Eerder zaterdag maakte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bekend dat zijn land per direct stopt met zijn nucleaire testen en rakettesten. Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het land de nucleaire bewapening heeft afgerond.

De aankondiging van Kim komt een kleine week vooraf aan de topontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaans president Moon Jae-in volgende week vrijdag in de grensplaats Panmunjom. Daar is de afbouw van het nucleaire programma een van de gespreksonderwerpen.

China blij met nucleair besluit Noord-Korea
China blij met nucleair besluit Noord-Korea (Foto: ANP)

Treinvandalen moeten schade zelf betalen

In de afgelopen vijf jaar heeft NS 600 vandalen de rekening gepresenteerd van de schade die zij hebben aangebracht aan treinen en stations. Het gaat om bijvoorbeeld het bekladden van treinen met graffiti, vernielingen aan de stations of het beschadigen van treinstoelen. Na een signalering van vandalisme doet de NS altijd aangifte. Vervolgens krijgen de daders de rekening voorgeschoteld voor de toegebrachte schade. Het totaalbedrag van deze rekeningen bedroeg €5,6 miljoen.

In de zaken waarbij de dader (vooralsnog) onbekend is, blijft de rekening open staan. Wanneer zij gevonden worden, dient NS alsnog een vordering in. Het maakt geen verschil of de vandalen vandaag of morgen worden gepakt, de rekening blijft. Eventueel kan er door de rechter een betalingsregeling opgelegd worden. Uiteindelijk wordt op deze manier gemiddeld 85% van de schade, veroorzaakt door vandalisme met een bekende dader, terugbetaald.

Door vandalisme moet een trein, direct of op een later moment, van het spoor gehaald worden om de toegebrachte schade te herstellen. Teammanager Martijn Pennock, verantwoordelijk voor de monteurs van de afdeling Schadeherstel van NS: “Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers. Het is natuurlijk ons werk om treinen zo snel mogelijk weer blinkend op het spoor te krijgen, maar schades herstellen die doelbewust zijn aangebracht, daar hebben we een heel naar gevoel bij. Vaak weten de daders niet hoeveel impact hun daad heeft op reizigers.”

Apple weigert reparatie splinternieuwe Mac Pro

Apple lanceerde recent een nieuwe iMac Pro (kosten zo tussen de 5.000 en 10.000 euro), maar weigert deze te repareren. Dat ondervond Linus Sebastian van onder meer Linus Tech Tips, toen een van zijn medewerkers het scherm uit zijn vingers liet glippen.

Het Apple Service Center weigert het apparaat te repareren, omdat de onderdelen die nodig zijn voor reparatie niet geleverd worden aan de geautoriseerde service centers. Het advies; ga naar een niet-geautoriseerde reparateur. Maar DIE moet een pro-certificatie hebben om het onderdeel te krijgen, en raakt die certificatie KWIJT als het onderdeel geleverd wordt aan iemand die zelf heeft gesleuteld aan zijn iMac.

Linus snapte dat hij de kosten voor reparatie volledig zelf dient af te rekenen, maar een splinternieuw product niet kunnen of willen repareren? Dat is wel héél apart.

Thiem volkomen kansloos tegen Nadal

Tennisser Rafael Nadal heeft met grote overmacht de halve finales bereikt van het masterstoernooi in Monte Carlo. De tienvoudig kampioen was in de kwartfinales veel te sterk voor de Oostenrijker Dominic Thiem, vorig jaar nog de enige man die Nadal op gravel kon verslaan.

Thiem zat totaal niet in de wedstrijd en kreeg nauwelijks kansen om überhaupt een game te pakken. Dat lukte dan ook pas na negen games, bij 3-0 in de tweede set. De nummer zeven van de wereld won vervolgens nog wel een game, maar de wereldranglijstaanvoerder was genadeloos: 6-0, 6-2.

In de halve finale speelt Nadal tegen Grigor Dimitrov. De Bulgaar was de Belg David Goffin met 6-4, 7-6 (5) de baas. Alexander Zverev rekende met 4-6, 6-2, 7-5 af met Richard Gasquet en speelt tegen Kei Nishikori. De door blessures geplaagde Japanner was met 6-4, 6-7 (1), 6-3 verrassend te sterk voor Marin Cilic, de mondiale nummer drie.

Opnieuw titel ijshockeyploeg Tilburg Trappers in Duitsland

IJshockeyploeg Tilburg Trappers is opnieuw kampioen geworden in de Oberliga, het derde niveau in Duitsland. Deggendorfer SC werd in overtime met 3-2 verslagen en daarmee brachten ze stand op 3-1 in de best-of-fiveserie. Het was voor Tilburg Trappers al de derde titel op rij in de Oberliga.

De Tilburgse ploeg maakte in 2015 de overstap naar Duitsland omdat het te sterk voor de Nederlandse competitie was geworden. Met de derde zege op rij lijkt Trappers nu ook te sterk voor de Oberliga, maar promotie naar de tweede Bundesliga is niet toegestaan. De clubs uit die liga moeten daar eerst toestemming voor geven.

Fortuna op drempel Eredivisie, Jong Ajax bijna kampioen

De Jupiler League krijgt volgende week zaterdag een ongekend spannende apotheose. Dan komt er eindelijk duidelijkheid wie met de titel aan de haal gaat en wie promoveert: Jong Ajax, Fortuna Sittard of N.E.C. Die drie ploegen zijn al maanden in een strijd verwikkeld en elke misstap kan fataal zijn. Vrijdagavond maakten zij geen fout, maar gemakkelijk ging het niet.

In Volendam moest koploper Jong Ajax de favorietenrol waarmaken en het was Dani de Wit die het bal tien minuten voor rust opende. Hij maakte de openingsgoal na een snelle uitbraak van Cassièra. Lang kon de beloftenploeg niet van de voorsprong genieten, want Gerry Vlak maakte gelijk toen het publiek zich gereed maakte voor de pauze.

Om op koers te blijven voor de titel moest de ploeg van Micheal Reiziger nogmaals scoren en dat bleek lastig. Het team raakte echter niet in paniek en vond het gaatje via invaller Kaj Sierhuis. Hij kon de bal van dichtbij intikken na een voorzet van Ché Nunnely. Dat lijkt ook meteen een voorzet voor het kampioenschap te zijn, want Jong Ajax eindigt op plek één als ze ook volgende week weten te winnen.

Belangrijkste concurrent voor die prestigieuze prijs is Fortuna Sittard. De Limburgers gingen op papier een makkelijke avond tegemoet bij hekkensluiter Jong FC Utrecht. De praktijk bleek anders in stadion De Galgenwaard. De ploeg van Kevin Hofland worstelde met de druk en kwam een paar keer goed weg toen de thuisploeg de lat raakte en van dichtbij naast schoot.

De enige treffer kwam uiteindelijk op naam van Lars Hutten. Hij trok vanaf rechts naar binnen en trof de verre hoek. Daarna bewaarde Fortuna de rust zodat het zichzelf volgende week kan belonen voor een geweldig seizoen. Jong Ajax mag niet promoveren, dus ook plek twee is genoeg voor promotie. Die bemachtigt de club als het volgende week wint. Of dat ook de titel oplevert, moet zaterdag 28 april blijken.

In theorie kan ook N.E.C. nog bovenaan eindigen als zowel Jong Ajax als Fortuna Sittard hun slotduel verliezen. Als alleen de Limburgers verliezen kan de vlag ook uit bij N.E.C., want dan neemt het plek twee over, wat achter Jong Ajax recht geeft op directe promotie.

Vrijdag hielden de Nijmegenaren die hoop levend door met 2-0 te winnen van Jong AZ. Voor eigen publiek was de ploeg sterker, maar het duurde een uur voor de score werd geopend. Anass Achahbar schoot van dichtbij raak. Tien minuten voor tijd bracht Groeneveld de beslissing.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
SC Cambuur - Helmond Sport 4-1
FC Eindhoven - Almere City 3-2
De Graafschap - Telstar 1-0
Jong PSV - FC Dordrecht 4-2
Jong FC Utrecht - Fortuna Sittard 0-1
MVV Maastricht - FC Oss 1-1
N.E.C. Nijmegen - Jong AZ 2-0
FC Volendam - Jong Ajax 1-2
RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles 2-1

Team van Seedorf vergeet zichzelf te belonen

Degradatiekandidaat Deportivo la Coruna heeft onder leiding van Clarence Seedorf weer niet verloren. Toch heerst teleurstelling na de 0-0 bij Leganes.

Dat was alweer de vierde keer op een rij dat Seedorf niet verloor in de Primera Division, maar met één punt deed de ploeg zichzelf tekort. Een uitoverwinning was vereist om de druk op te voeren bij de nummer zeventien waarmee Depor het vege lijf kan redden. In de resterende vier duels moet het team van Seedorf een gat van zes punten goedmaken op concurrent Levante. Na vandaag had dat verschil kleiner kunnen, of misschien wel moeten zijn.

In Valencia kreeg de ploeg van Seedorf de beste kansen, maar de bal wilde er simpelweg niet in. Dat viel vooral Lucas Perez te verwijten. De spits heeft het vizier al weken niet op scherp staan en faalde ook nu hopeloos in de afronding. Voor rust kwam hij twee keer oog in oog met keeper Ivan Cuéllar en beide keren werd hij afgetroefd door de doelman.

Leganés, met Nordin Amrabat in de basis, kwam ook tot enkele kansjes, maar maakte niet de indruk ten koste van alles te willen winnen. Vooral na rust zakte de inzet naar een bedenkelijk niveau, maar de bezoekers slaagden er niet in om te profiteren. Volgend weekend ontvangt Seedorf FC Barcelona, wat in het Riazor de landstitel kan veroveren.

Depay opnieuw belangrijk voor Olympique Lyon

Er staat de laatste weken geen maat op Memphis Depay en ook vrijdagavond liet de Nederlandse spits zich gelden. Olympique Lyon won met 2-5 van Dijon.

Van de laatste elf treffers van Olympique Lyon scoorde Memphis er vijf en bereidde hij er ook nog eens vijf voor. Van hem werd dus het nodige verwacht in duel met middenmoter Dijon en de Nederlander stelde wederom niet teleur.

Slechts vier minuten had de in de spits geposteerde vleugelspeler nodig om de score te openen. Op die positie zei hij onlangs meer vrijheid te ervaren en daar plukte hij in Dijon opnieuw de vruchten van. Later mocht Houssem Aouar daar van profiteren, want de Nederlander schonk hem een niet te missen kans voor de 1-2. Tussendoor had Naim Sliti gescoord voor de thuisploeg.

Het duel kende uiteindelijk een fraai scoreverloop. Nabil Fekir maakte de 1-3, Sliti mikte wederom raak voor Dijon en in de slotfase nam Olympique definitief afstand. In de 77e minuut was het oud-Ajaxhuurling Bertrand Traoré met de vierde treffer aan Lyonzijde en Gnaly Cornet gaf de bezoekers nog meer reden tot juichen.

Met de zege verstevigt de ploeg van Memphis Depay de derde plaats wat recht geeft op voorronde Champions League. Bovendien voert het de druk op bij AS Monaco. Die ploeg staat op plek twee waarmee zij rechtstreeks naar het miljardenbal mogen als de stand zo blijft. De Monegasken hebben één punt meer dan Lyon en hebben ook nog een duel tegoed.

Uitslagen Ligue 1 vrijdag

FC Nantes - Stade Rennais 1-1
Dijon - Olympique Lyon 2-5

Controles vliegtuigmotoren na horrorvlucht

Europese en Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben noodinspecties afgekondigd naar de straalmotoren van het type dat dinsdag defect raakte bij een vlucht van Southwest Airlines. De Amerikaanse FAA en de Europese EASA hebben luchtvaartmaatschappijen twintig dagen de tijd gegeven om de turbinebladen van bijna zevenhonderd motoren te controleren.

Bij een vliegtuig van Southwest Airlines, een Boeing 737, brak tijdens een lijnvlucht in de VS een turbineblad af. Door het rondvliegende metaal sneuvelde een raam. Een vrouw overleed nadat ze gedeeltelijk naar buiten was gezogen. De piloot kon het passagiersvliegtuig uiteindelijk veilig aan de grond zetten in Philadelphia.

Controles vliegtuigmotoren na horrorvlucht
Controles vliegtuigmotoren na horrorvlucht (Foto: ANP)

'Besluit steunbeleid ECB kan nog even duren'

Beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB) wachten mogelijk nog tot juli voor ze besluiten hoe het nu verder moet met hun omvangrijke opkoopprogramma van schuldpapier. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Door zo lang te wachten is het mogelijk om te kijken of de economie van de eurozone erin slaagt haar enigszins zwakke eerste kwartaal van dit jaar te boven te komen. De ECB weigerde commentaar te geven. ECB-president Mario Draghi stelde vrijdag in een verklaring juist dat hij denkt dat de trend van economische groei waarschijnlijk wel zal aanhouden.

De ECB pompt via het opkoopprogramma nu nog altijd 30 miljard euro per maand in de economie. Inmiddels lijkt dit stimuleringsbeleid wel zijn langste tijd te hebben gehad, omdat het eurogebied zijn crisisjaren volgens deskundigen nu toch wel te boven is.

Het opkoopprogramma duurt in ieder geval nog tot eind september, over de periode daarna moet nog een besluit worden genomen. Kenners rekenen erop dat er straks een verdere afbouw volgt. Het ligt in de verwachting dat de ECB dan in de loop van volgend jaar ook de rente voorzichtig weer wat kan gaan opschroeven.

'Besluit steunbeleid ECB kan nog even duren'
'Besluit steunbeleid ECB kan nog even duren' (Foto: ANP)

R. Kelly raakt personeel kwijt na docu

Twee vrouwen uit R. Kelly's intieme kring zijn opgestapt na onthullingen in de BBC-documentaire R. Kelly: Sex, Girls And Videotapes.

Assistent Diana Copeland en advocaat Linda Mensch, meer dan tien jaar en vier jaar in dienst van de zanger, hebben ontslag genomen nadat de documentaire werd uitgezonden, zo bevestigden ze aan de BBC. De omroep heeft ook van een bron in het kamp van Kelly vernomen dat overige personeelsleden van plan zijn hem te verlaten.

In de documentaire werden ook nieuwe beschuldigingen geuit tegen de zanger, die beweert dat hij 'bewust en opzettelijk' een 19-jarige vrouw met een soa heeft besmet. Er is een strafklacht tegen hem ingediend en de politie van Dallas heeft laten weten dat ze een onderzoek is gestart.

De 51-jarige Kelly is door de jaren heen vaker beticht van seksueel ontoelaatbaar gedrag met jonge meisjes. In november kwam de Amerikaanse illusionist Morgan Strebler, die voor de zanger heeft opgetreden, naar buiten met het verhaal dat R. Kelly in 2006 twee jonge meisjes benaderde. Hij zou de 14-jarige meiden hebben meegenomen naar zijn slaapkamer in de tourbus. Ook lekte een video uit waarin Kelly seks heeft met een 14-jarig meisje en onder meer over haar heen plast. Volgens Kelly zelf is hij niet de persoon op de video. Hij werd vrijgesproken.

Ook trouwde hij ooit met de toen net 15-jarige zangeres Aaliyah, nadat hij papieren had laten vervalsen waaruit zou blijken dat ze 18 was. Dat huwelijk werd later nietig verklaard.

Enkele maanden voor die uitlating werd Kelly er door verscheidene mensen van beschuldigd jonge vrouwen vast te houden in een eigen sekssekte. Kelly ontkent alle beschuldigingen.

R. Kelly raakt personeel kwijt na docu
R. Kelly raakt personeel kwijt na docu (Foto: BuzzE)

Dood Avicii schokt Zweedse prins Carl Philip

De Zweedse prins Carl Philip en zijn vrouw Sofia hebben geschokt gereageerd op de dood van Avicii. De Zweedse dj, die vrijdag op 28-jarige leeftijd overleed, draaide in 2015 op hun huwelijksfeest.

"Wij hadden de eer hem te mogen kennen", lieten Carl Philip en Sofia weten aan Zweedse media. "We bewonderden hem als artiest en als persoon." Het paar stelt "verdrietig" te zijn nu Avicii is overleden en mee te leven met zijn nabestaanden. "Hij maakte onze bruiloft onvergetelijk met zijn geweldige muziek."

Carl Philip en Sofia beloofden elkaar in juni 2015 eeuwige trouw. Na afloop van het huwelijksfeest bedankte Avicii de prins en prinses "voor een geweldige ervaring". Carl Philip en Sofia zochten de dj vaker op, zo vertelde Avicii eens over een ontmoeting met de prins op Ibiza en woonde het paar in de zomer van 2016 een van de laatste optredens van de dj bij.

Avicii had moeite met de druk die gepaard ging met zijn roem. In april 2016 maakte hij bekend te stoppen met optreden en toeren. In augustus van dat jaar stond hij voor het laatst achter de draaitafels. Hij bleef actief als dj en producer.

Dood Avicii schokt Zweedse prins Carl Philip
Dood Avicii schokt Zweedse prins Carl Philip (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: verandering op til

Hallo allemaal!

Wat een weer he? Het is echt genieten geblazen. Toch komt er geleidelijk aan een kentering in het weerbeeld. Nog niet specifiek dit weekend maar wel in de nieuwe week. Gisteren echter liepen de maxima nog maar eens erg hoog op. In het oosten en zuiden werd het weer tussen de 27 en 29 graden. Langs de kust en op de Wadden bleef het wat koeler door een aanlandige wind en daar was het eind van de middag nog maar 18 graden. Nog wat later koelde het nog iets verder af. Dat het hierbij wederom zonovergoten was hoef ik denk ik niet te vertellen.

Vandaag is het overal in het land enkele graden koeler en kunnen er bovendien een paar wolkenvelden binnendrijven. Over het algemeen is het echter zonnig weer. Langs de kust en in het noorden blijft het kwik onder de 20 graden, maar in het zuiden en oosten komen we misschien nog nét aan de zomerse 25 graden. Een behoorlijk verschil dus. De wind stelt maar heel weinig voor en komt uit een noordoostelijke richting.

De eerste verandering merken we morgen. Het warmt nog éénmaal flink op en zodoende halen we weer op meer plaatsen de 25 graden. De lucht wordt echter wel onstabieler en dat betekent dat er in de loop van de dag een (pittige) regen- of onweersbui tot ontwikkeling kan komen. Voor de timing van eventuele buien is het nu echter te vroeg.

In de nieuwe week halen we gewoon meer dan 10 graden van de temperatuur af. Vanaf dinsdag is het nog maar 13 graden. Een verschil van 15 graden ten opzichte van de afgelopen dagen. Ook kan er af en toe wat regen of een bui vallen. De echte warmte wordt dus verdreven en die lijkt voorlopig ook niet terug te keren.

Fijn weekend!  

Nederland
 

 Klein bootje (Foto: Interpretatie)
Interpretatie was onderweg van Bremen naar Aberdeen en zag op de boot dit andere kleine bootje. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Noord-Korea stopt atoom- en rakettesten'

Noord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt. Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het land de nucleaire bewapening heeft afgerond.

Daarnaast wordt de nucleaire testinstallatie in het noorden van het land stopgezet, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Deze beslissing is bekendgemaakt tijdens een vergadering van het centrale comité van de Noord-Koreaanse regeringspartij.

De aankondiging komt een kleine week vooraf aan de topontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaans president Moon Jae-in volgende week vrijdag in de grensplaats Panmunjom. Daar is de afbouw van het nucleaire programma een van de gespreksonderwerpen.

De Amerikaanse president Donald Trump liet begin maart al weten dat Noord-Korea had beloofd te stoppen met het testen van raketten tot de voorgenomen ontmoetingen tussen het land en de Verenigde Staten achter de rug zijn. Pyongyang heeft sinds 28 november geen raket meer gelanceerd. Trump verwacht in mei of juni om de tafel te gaan zitten met de Noord-Koreaanse leider.

'Noord-Korea stopt atoom- en rakettesten'
'Noord-Korea stopt atoom- en rakettesten' (Foto: ANP)

Ruim 124.000 stellen zijn partners binnen bedrijfsvoering

In 2015 waren er ruim 124.000 bedrijven waarvan de eigenaren fiscaal partner van elkaar waren. Dit komt relatief vaak voor in de landbouw en in de horeca. Van alle sectoren werden landbouwbedrijven het vaakst gerund door stellen: 1 op de 3. In de horeca gebeurde dat in bijna 1 op de 4 bedrijven. Dit meldt het CBS naar aanleiding van lopend onderzoek naar ondernemerschap.

Fiscale partners zijn doorgaans stellen die een geregistreerde relatie hebben: ze zijn getrouwd, geregistreerde partners of ze hebben een samenlevingscontract. Samen eigenaar zijn gebeurt het vaakst onder de rechtsvorm Vennootschap onder Firma (VOF): in ruim 75.000 gevallen. Deze samenwerkingsvorm staat ook wel bekend als de man-vrouwfirma. In ruim 90 procent van de gevallen gaat het om bedrijven waar minder dan 10 personen werkzaam zijn.

Werknemer van je partner
Een andere mogelijkheid om samen actief te zijn in een eigen bedrijf is via een formele arbeidsrelatie: de ene partner is werknemer in het bedrijf waarvan de andere partner eigenaar of directeur-grootaandeelhouder is. In 2015 waren er 33.000 van deze bedrijven. In 10.000 van deze bedrijven was de partner de enige werknemer van het bedrijf.

Deze vorm van samenwerking komt het vaakst voor bij financiële holdings, waarbij in het overgrote deel van de gevallen de partner de enige werknemer is. Ook bij organisatieadviesbureaus komt dit vaak voor. In restaurants zijn naast de partner bijna altijd ook andere medewerkers werkzaam.

Ruim 124.000 stellen zijn partners binnen bedrijfsvoering
Ruim 124.000 stellen zijn partners binnen bedrijfsvoering

Het Slaapmutsje (NSFW)

Het is weer vrijdag dus tijd voor een Mutsje voor het slapen gaan

Maar eerst wil ik mijn verontschuldigingen aanbieden voor het ontbreken

van een Mutsje vorige week vrijdag.

Ik was geveld door de griep en het is me totaal ontschoten om er een te plaatsen of om aan een collega te vragen het over te nemen.

en daarom vandaag als goedmakertje , een dubbel Mutsje, kan je kiezen

En omdat het toch al heet is, nog wat heters

Enjoy

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.