Chinees ruimtestation gaat neerstorten

Al een tijdje wordt door diverse ruimtevaart organisaties het lot van de Tiangong 1, een Chinees onderzoeks laboratorium, angstvallig in de gaten gehouden. Het ruimtestation zweeft namelijk langzaam en ongecontroleerd richting de aarde. Volgende de laatste berekeningen van de Europese Ruimtevaart Organisatie zal de Tiangong 1 ergens tussen 28 maart en 11 april op aarde neerstorten.

Tot dusverre is echter niet bekend waar dat zal zijn en nauwkeurige berekeningen kunnen nog niet worden gemaakt. De Chinezen kunnen niets anders dan machteloos toekijken en in de toekomst een regio waarschuwingen als meer bekend zal zijn waar de brokstukken gaan vallen. Wel is bekend dat dit zal zijn tussen 43 graden Noorderbreedte en 43 graden zuiderbreedte. Dat is een enorm gebied waar miljarden mensen wonen. Dit betekent in elk geval dat Nederland buiten schot zal blijven maar dat andere Europese landen als Spanje, Italië en Griekenland wel degelijk getroffen kunnen worden. 

De Tiangong 1 was het eerste Chinese ruimtestation en werd gelanceerd in 2011. Het werd in 2012 en 2013 nog door Chinese astronauten bezocht. Een ernstige storing aan de batterij en energievoorziening zorgde er in 2016 voor dat het contact met het ruimtestation verloren ging. In september 2016 gaven de Chinezen toe dat het station ergens in 2018 zou neerstorten op aarde. Het station weegt zo'n negen ton en heeft een diameter van elf meter. De komende weken zal blijken waar dat zal zijn.