Valentino Rossi ook komende twee jaar in MotoGP

Het is eigenlijk al geen verrassing meer maar Valentino Rossi rijdt ook in 2019 en 2020 nog voor Yamaha in de MotoGP. Dit werd donderdag voorafgaand aan de persconferentie in Qatar bekendgemaakt.

Sinds de Sepang-test eind januari gonsde het al van de geruchten dat de negenvoudig wereldkampioen nog niet klaar is voor het gepensioeneerde leven. De 39-jarige Italiaan heeft dit nu bevestigd door zijn nieuwe tweejarige deal met de Japanse fabriek. Aanstaande zondag markeert alweer het begin van het dertiende seizoen van Rossi bij Yamaha (in totaal). Aan het eind van elk contract vraagt menig motorsportminnend fan zich weer af of de Italiaanse legende nu eindelijk de handdoek in de ring gooit. Het lijkt er echter op dat Rossi wil door blijven gaan totdat hij niet meer competitief is en de mogelijkheid dat de coureur ook na 2020 nog op de grid te vinden is, is aanwezig. 

Toch heeft de veteraan goed nagedacht of hij nog een contractverlening aan moest gaan. “Toen ik mijn vorige contract bij Yamaha tekende in maart 2016, dacht ik na of het mijn laatste contract als MotoGP-rijder ging zijn,” gaf de motorsportlegende donderdag toe, maar de liefde voor het racen overwon: “Op dat moment besloot ik dat ik in de twee jaar daarna een beslissing zou nemen. Voor mij was het altijd duidelijk dat ik graag wilde blijven racen. Tijdens de afgelopen twee jaar kwam ik tot de conclusie dat het racen mij nog altijd het meest gelukkig maakt.”

The Doctor beseft zich echter dondersgoed dat het met het jaar (fysiek) moeilijker zal worden, zo gaf hij aan: “Het is een grote uitdaging om competitief te blijven op mijn veertigste, maar ik heb genoeg kracht en genoeg energie om dat te proberen. Ik weet dat het moeilijk gaat zijn en ik moet er veel voor doen met veel training. Maar ik ben klaar, ben erg gemotiveerd en dat is waarom ik nog twee jaar wil racen."

Collega Jorge Lorenzo, die vorig jaar overstapte naar Ducati, vindt het besluit van zijn ex-ploeggenoot een voorbeeld voor vele rijders: “Het is goed voor hem en goed voor het kampioenschap. Hij is een geweldige toevoeging aan de sport, hij brengt veel fans mee en trekt veel nieuwe fans naar de sport. Daar profiteren wij allemaal van mee. Ik vind dat hij een voorbeeld is voor ons en voor de jonge rijders die nu zien dat ze tot hun veertigste kunnen strijden om overwinningen.” 

Honda-coureur Márquez beaamt dit: “Hij weet dat de MotoGP tegenwoordig heel erg veeleisend is. Hij weet dat hij op het hoogste niveau wil rijden en het indrukwekkende is dat hij niet twee maar nog drie jaar zal rijden, hij heeft dit jaar ook nog voor zich. Ik ben blij dat hij nog twee jaar in de MotoGP rijdt. We racen tegen een legende en we willen altijd van hem blijven leren.”

In zijn tijd bij Yamaha won Rossi maar liefst 4 kampioenschappen en 56 overwinningen. Zijn laatste winst pakte de Italiaan in de TT Assen vorig jaar.

Je kan The Doctor in actie zien aanstaande zondag op Eurosport 1 om 16:45 uur (Nederlandse tijd)