Marquez wereldkampioen MotoGP, Pedrosa wint slotrace na mooi duel

Marc Marquez is net als in 2013, 2014 en 2016 wereldkampioen in de MotoGP. De Spaanse Honda-coureur eindigde in een tumultueuze Grand Prix in Valencia als derde, wat ruimschoots voldoende was voor de titel. Teamgenoot Dani Pedrosa pakte de overwinning.

Marquez kende de beste start en nam vanaf poleposition de koppositie, voor teamgenoot Pedrosa. Andrea Iannone volgde, met achter hem Jorge Lorenzo, Johann Zarco en Andrea Dovizioso. Voor Dovizioso was de opdracht duidelijk: de Italiaan moest de race winnen en dan hopen dat Marquez als twaalfde of lager zou eindigen, in elk ander geval zou de wereldtitel voor de Spanjaard zijn. Michael van der Mark liet overigens ook een indrukwekkende start zien: van de 25e en laatste plek, waar hij het hele weekeinde al reed, schoot hij naar de achttiende stek bij de start.

Zarco had het mes gelijk al tussen de tanden en pakte Lorenzo, Iannone en vervolgens ook Pedrosa op fraaie wijze. De Fransman ging door en een rondje later nam hij de koppositie over van Marquez. Na een dikke handvol ronden ontstond een duidelijke kopgroep van vijf man: Zarco, Marquez, Pedrosa, Lorenzo en Dovizioso, met op groeiende afstand onder meer Iannone, Valentino Rossi en Jack Miller. Van der Mark vocht ondertussen met manen als Loris Baz en Karel Abraham om de zestiende plek.

Echt gevochten werd er niet, maar op plek vier leek Lorenzo de opdracht te krijgen om teamgenoot Dovizioso voorbij te laten. Dat gebeurde niet en in de ronden daarna probeerde Ducati nog meer dan eens duidelijk te maken dat Dovizioso toch echt de vierde plek moest krijgen. Zeven ronden voor de finish liep het de mannen in de Honda-pitbox even bijzonder dun door de broek: Marquez pakte Zarco, maar verremde zich en wist nog maar ternauwernood overeind te blijven. Hij viel wel terug naar plek vijf, maar wat de WK-strijd betreft was dat nog geen probleem.

Bij Honda ging het bijna fout, bij Ducati ging het twee ronden later helemaal fout. Lorenzo schoof onderuit, een paar bochten later eindigde ook Dovizioso in het grind en daarmee was de titelstrijd voorbij. Zarco en Pedrosa hadden zo nog vijf ronden om om de winst te strijden, Marquez reed weer in podiumpositie en Alex Rins kwam plotseling tevoorschijn op de vierde plek.

In de eerste bocht van de slotronde trok Pedrosa alles uit de kast om de leiding van Zarco over te nemen, met succes. De Fransman probeerde terug te vechten, maar dat lukte niet meer en hij eindigde als tweede. Marquez kwam staand op zijn Honda als derde over de finish en pakte zijn vierde wereldtitel. Rins eindigde knap als vierde, voor Rossi en Iannone. Van der Mark kwam als zeventiende en laatste over de finish.