Schaatsster Beune rijdt 'oud' wereldrecord junioren aan gort

Schaatsster Joy Beune heeft op de wereldkampioenschappen voor junioren in het Amerikaanse Salt Lake City voor een opzienbarende prestatie gezorgd. De 18-jarige Bornse reed het op drie dagen na tien jaar oude wereldrecord junioren op de 1500 meter aan gort.

Het record stond sinds 12 maart 2008 op naam van Marrit Leenstra, die destijds in Calgary een tijd klokte van 1:55,14 minuten. Beune liet vrijdagavond niks heel van die tijd en snelde in 1:54,21 minuten al over de finish. Daarmee komt ze op de eeuwige ranglijst gelijk de top-25 binnen: ze staat nu 24e, voor de fameuze Japanse Maki Tabata, terwijl ze niemand minder dan Claudia Pechstein uit de top-25 duwde.

Na Beune kwam ook Jutta Leerdam nog het ijs op en die deed er bijna nog een schepje bovenop. Leerdam gaf echter één tiende toe en strandde op 1:54,31, goed voor de 26e plek op de eeuwige wereldranglijst. Met 1:56,83 was ook het brons voor Nederland, want Elisa Dul pakte met die tijd de derde plek.

Op de 500 meter was Leerdam op haar beurt goed voor een Nederlands juniorenrecord. Dat stond met 38,57 al sinds 2005 op naam van Anette Gerritsen, maar Leerdam schaatste in Salt Lake naar een ruimschoots snellere tijd van 38,26, goed voor de tweede plek. Michelle de Jong dook ook onder Gerritsen's oude tijd en haar 38,48 was goed voor plek drie. De winst ging naar Kurumi Inagawa uit Japan (38,22).

Inawaga reed de 1500 meter niet en dus staat Leerdam in het allroundklassement op één, gevolgd door Beune en Dul. Bij de mannen is Nederland aanzienlijk minder sterk: Tjerk de Boer en Louis Hollaar staan na twee afstanden achtste en negende, Teun de Wit staat vijftiende. David La Rue uit Canada en het Noorse supertalent Allan Dahl Johansson lijken om de wereldtitel te strijden.