Onwaarschijnlijke bronzen plak aflossingsvrouwen

De Nederlandse shorttrackvrouwen hebben op een onwaarschijnlijke manier een bronzen medaille veroverd bij de aflossing. Jorien ter Mors, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof moesten de B-finale rijden en reden daarin souverein richting de eerste plaats én een wereldrecord. Een vijfde plek leek het maximaal haalbare, mits er één of meer penalties in de A-finale zouden vallen.

In die A-finale was er lange tijd niks aan de hand, totdat Canada en Italië onderuit gingen na een slechte wissel bij Zuid-Korea.  Canada werd na die eerdere val, buiten hun schuld, op een rondje gezet en reed daarbij in de weg van de koplopers Zuid-Korea en China, wat hun later een penalty opleverde. 

China en Zuid-Korea maakten in de slotfase uit wie er olympisch kampioen zou gaan worden. Daarbij ging China in de fout door Zuid-Korea bij een inhaalactie te duwen. De Zuid-Koreanen kwamen als eerste over de meet en werden olympisch kampioen. Daarachter kwam China als tweede over de meet, voor Italië. Een paar minuten later besloot de jury zowel China als Canada te diskwalificeren en dat leverde Nederland brons op achter Zuid-Korea en Italië.