Facebook verbiedt reclame voor bitcoins

Facebook wil geen reclames meer laten zien voor virtuele munteenheden, zoals de bitcoin. Ook advertenties voor zogeheten initial coin offerings, waarbij bedrijven een eigen munt (token) uitgeven in ruil voor een investering, zijn uit den boze. Zulke reclames worden "vaak in verband gebracht met misleiding en bedrog", aldus Facebook. Sommige uitgiftes bleken namelijk oplichting, de onbekende mensen erachter incasseerden snel het geld en vertrokken vervolgens met de noorderzon.

Ook zogeheten binaire opties mogen niet meer. Daarbij kunnen mensen gokken op de koers van bijvoorbeeld de bitcoin. Wie gelijk heeft, krijgt een beloning. Maar wie het fout heeft, is de hele inleg kwijt. Het is dus alles of niets. "We willen dat mensen nieuwe producten en diensten kunnen ontdekken zonder bang te hoeven zijn voor oplichters", legt Facebook uit.

Facebook heeft voor nu alle reclames geband, maar kijkt in de toekomst opnieuw naar alle advertenties en laat, wanneer deze niet in strijd zijn met de regels blijken te zijn, weer toe op het platform.

De nieuwe regels gelden ook voor Facebookdochter Instagram.

Facebook verbiedt reclame voor bitcoins
Facebook verbiedt reclame voor bitcoins (Foto: BuzzT)