Belastingplan duwt Wall Street omhoog

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst aan de handel begonnen. Het sentiment werd gestuwd door optimisme over de belastinghervormingen in de Verenigde Staten. Verder wordt uitgekeken naar een speech van president Donald Trump die naar verluidt een nieuwe veiligheidsstrategie onthult.

De Dow-Jonesindex stond in de openingsminuten 0,6 procent hoger op 24.800 punten. De bredere S&P 500 won eveneens 0,6 procent tot 2691 punten en schermenbeurs Nasdaq kreeg er 0,7 procent bij op 6982 punten.

Beleggers verwerkten verder behoorlijk wat overnamenieuws. Zo steeg Oracle 1,1 procent nadat bekend werd dat het softwarebedrijf voor 1,2 miljard dollar het Australische Aconex overneemt. Uitbater van casino's en paardenraces Penn National Gaming (plus 3,2 procent) legt 2,8 miljard dollar op tafel om branchegenoot Pinnacle Entertainment (plus 1,9 procent) over te nemen.

Walt Disney
Campbell Soup stond 0,4 procent hoger. Het levensmiddelenconcern neemt de maker van snacks Snyder's-Lance over in een deal ter waarde van bijna 4,9 miljard dollar. Chocoladefabrikant Hershey daalde ten slotte 0,4 procent op het nieuws dat het voor 1,6 miljard snackproducent Amplify Snacks inlijft.

Verder verloor spoorwegmaatschappij CSX 1,7 procent op het nieuws dat topman Hunter Harrison is overleden. Vrijdag ging het aandeel CSX al flink omlaag na het bericht dat Harrison met ziekteverlof was.

Entertainmentconcern Walt Disney profiteerde met een stijging van 0,5 procent van een sterk openingsweekend van de nieuwe Star Wars-film The Last Jedi. De film was wereldwijd goed voor 450 miljoen dollar met ticketverkopen, waarvan 220 miljoen dollar in Noord-Amerika.

Belastingplan duwt Wall Street omhoog
Belastingplan duwt Wall Street omhoog (Foto: ANP)