Belastingplan VS geeft beurzen vleugels

De Europese beurzen gingen maandag stevig omhoog. De goedkeuring van de belastingplannen van president Donald Trump door de Amerikaanse Senaat zorgden voor een optimistische stemming bij beleggers. De plannen worden als positief gezien voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent hoger op 540,98 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 828,25 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt kregen er tot 1,2 procent bij.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was chipmachinemaker ASML met een plus van 2,5 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM volgde met een winst van 2,3 procent, na een adviesverhoging door Deutsche Bank. Supermarktconcern Ahold Delhaize kreeg een koopadvies van Kepler Cheuvreux en klom 1,1 procent. Kabel- en telecombedrijf Altice was de enige daler met een verlies van 1,8 procent.

PostNL
In de MidKap werden de stijgers aangevoerd door chipbedrijf Besi en postbezorger PostNL met winsten van 2,7 en 2,3 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de enige daler met een min van 0,3 procent. Een deel van het cabinepersoneel van KLM legt volgens vakbond FNV maandag 8 januari voor 24 uur het werk neer. Topman Jean-Marc Janaillac erkende daarnaast dat de winstgevendheid nog altijd lager is dan bij de concurrentie.

Op de lokale markt dikte Kiadis Pharma ruim 5 procent aan. Het biotechnologiebedrijf meldde vorderingen bij het testen van een medicijn. De proef moet onder meer inzicht geven in de veiligheid en werkzaamheid van het middel als aanvullende behandeling voor bloedceltransplantatie bij volwassen patiënten met bloedkanker.

Euro
Telegraaf Media Groep (TMG) klom bijna 6 procent. De overnamestrijd rond het mediabedrijf is eindelijk afgerond. John de Mol verkoopt zijn minderheidsbelang van iets meer dan 29 procent in TMG na een lange strijd aan het Vlaamse mediabedrijf Mediahuis.

In Frankfurt kelderde Dialog Semiconductor 16 procent. De Duitse chipmaker liet weten dat de belangrijke klant Apple mogelijk zijn eigen power chips gaat bouwen. Het bedrijf benadrukte wel dat de iPhone-maker in 2018 nog klant blijft.

De euro was 1,1848 dollar waard, tegen 1,1919 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 57,86 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 63,34 dollar per vat.

Belastingplan VS geeft beurzen vleugels
Belastingplan VS geeft beurzen vleugels (Foto: ANP)