Bits of Freedom stunt met Rijksveiligheidsdienst

Verschillende mensen melden op social media dat ze vandaag een brief van de rijksveiligheidsdienst heben ontvangen. Hierin stond dat er een relay tussen je thuisnetwerk en het glasvezelnetwerk van je provider geplaatst moet worden om het grootschalig onderscheppen van communicatie door de geheime diensten eenvoudiger te maken.

In de brief wordt verzocht om vide de website rijksveiligheidsdienst.nl/relay een afspraak te maken zodat de monteur vrijelijk zijn gang kan gaan. Wie echter het genoemde webadres bezoekt wordt doorgelinkt naar de website waartrekjijdegrens.nl. Op deze website word duidelijk dat het om een bewustwordingscampgne van Bits Of Freedom gaat. 

"De Rijksveiligheidsdienst bestaat niet. En er is geen installatie van een relay nodig om het grootschalig onderscheppen van communicatie van burgers mogelijk te maken. Want met de huidige techniek kan dit al lang. En met de nieuwe wet voor de geheime diensten is dit straks ook toegestaan."

Om duidelijk te maken wat er straks allemaal mogelijk is is er een kieswijzer gemaakt, met daarin vijf scenario's. Ook vind je per scenario informatie over wat er nu precies in de nieuwe wet staat. 

De reacties op twitter lopen uiteen. De een noemt het een "Bizarre brief, goed standpunt, mooie stunt" terwijl een ander reageert met de woorden "Trap hier niet in" met de hashtags #rijksveiligheidsdienst en  #politie erbij. Weer iemand anders sprak maar meteen de AIVD aan op Twitter met de woorden: "ik vertrouw het niet"

Ook op Facebook melden inmiddels verschillende mensen dat ze de brief ontvangen hebben. Esther uit Amsterdam reageert in eerste instantie boos en vraagt zich af of ze de monteur de toegang kan ontzeggen. Na het bezoeken van de website vond ze het "inderdaad wel een goeie actie". 

Iemand die graag anoniem wil blijven geeft op de vraag van FOK! aan dat hij door de campagne van Bits of Freedom wel goed wakker geschud is: "Eén ding is zeker, ik ga eerst nog eens goed uitzoeken waar ik de grens trek. In eerste instantie ben je geneigd te denken 'wat zal ik me druk maken, ik heb niets te verbergen', daar denk ik nu wel anders over... Ik heb nog een goed half jaar maar ben wel wakker geschud"

Bits of Freedom stunt met Rijksveiligheidsdienst
Bits of Freedom stunt met Rijksveiligheidsdienst