Vaart in formatiegesprekken

Er lijkt vaart te zitten in de kabinetsformatie. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie die proberen een nieuw kabinet te smeden "hebben in drie dagen heel veel gedaan". Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold gezegd na afloop van de laatste formatiegesprekken van deze week.

Volgens hem zijn ook stappen gezet op de moeilijke dossiers. "Dat mag ook wel", aldus Pechtold. Voor de zomerpauze in de onderhandelingen was Pechtold aanmerkelijk minder optimistisch. De vooruitgang was volgens hem toen eerder centimeters dan meters.

Pechtold zegt ook nu dat er weliswaar vorderingen zijn gemaakt, maar dat er ook nog een "paar stevige dingen zijn die maar elke keer terugkomen". Welke onderwerpen dat zijn is niet gezegd, maar bekend is dat bijvoorbeeld D66 en ChristenUnie ver uit elkaar liggen op medisch-ethische kwesties als euthanasie.

Buma

Ook Sybrand Buma (CDA) zegt dat dat er "tempo in zit" en dat dit belangrijk is. "Ik heb altijd gezegd: de bedoeling is om eruit te komen, en we zijn nu echt wel voluit bezig." Tegelijkertijd zegt hij dat het nog een tijd gaat duren "omdat er gewoon heel veel te bespreken is en met vier partijen kost dat veel tijd".

Eerder op de dag had Halbe Zijlstra (VVD) al gezegd dat er al wat onderwerpen waren "afgetikt" en liet ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie weten dat er op veel terreinen vooruitgang is geboekt.

Niet binnen enkele weken

Het is volgens ingewijden niet zo dat het nieuwe kabinet er nu in enkele weken zal zijn. Ook nu klinkt het dat, ondanks dat er stappen zijn gezet, de onderhandelingen nog steeds kunnen mislukken. Tegenover de NOS toonde informateur Gerrit Zalm zich wel optimistisch. Op de vraag of er begin oktober een regeerakkoord kan liggen, antwoordde hij: "als het even kan wat eerder". Volgens hem "wil iedereen dit wel tot een succes maken".

Maandag hervatten de onderhandelaars de gesprekken. Volgende week schuiven ook de sociale partners aan, de werkgevers en werknemers. Het gaat om voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW en voorzitter Han Busker van vakbond FNV.

Vaart in formatiegesprekken
Vaart in formatiegesprekken (Foto: ANP)