Mollema rijdt solo naar winst etappe

Bauke Mollema heeft zijn Touretappe. De Nederlander won de vijftiende etappe in de Tour de France, van Laissac-Sévérac l'Église naar Le-Puy-en-Velay. Mollema kwam alleen over de meet na een solo van 25 kilometer. Chris Froome behield het geel.

Kiserlovski, Maté, Pauwels, Barguil, Van Baarle, T. Martin, Grmay, Burghardt, Caruso en Sieberg waren de renners die vanuit de start ten aanval trokken. Het verschil liep gauw op naar rond de twee minuten.

De eerste beklimming van de dag was de Montée de Naves d'Aubrac. (1ste categorie, 8.9 km aan 6.4%) Sieberg, Burghardt en Martin moesten gelijk lossen. Van Baarle kon ook niet meekomen en moest eraf. Caruso, Pauwels en Barguil bleven vooraan over. Het peloton, onder leiding van Bauke Mollema, brak ondertussen door het hoge tempo van de Nederlander. Barguil pakte op de Montée de Naves d'Aubrac de 10 punten voor het bergklassement. In de afdaling sloten Van Baarle and Grmay zich weer aan bij de drie koplopers.

De voorsprong van de kopgroep liep verder op. Daarachter een groep van 23 man met Lammertink en Mollema. De tweede beklimming was de Cote de Vieurals (3de categorie). Aan de voet had de kopgroep 4,5 minuut  voorsprong op de groep gele trui. Barguil was daar als eerste boven. De  groep Mollema kwam intussen langzaam dichterbij de kopgroep. 130 kilometer voor de meet sloot de groep Mollema aan.

Op weg naar de Col de Peyra Taillade liep de voorsprong van de 28 koplopers op naar 7,11. Ondertussen reed Tony Martin weg uit de kopgroep  en hij sloeg een gat van bijna anderhalve minuut. Hij begon met die voorsprong aan de col de Peyra Taillade van de eerste categorie.

In het peloton, onder aanvoering van AG2R, was het Froome die een lekke band kreeg. Kiryienka and Henao bleven bij de Brit om hem terug te brengen in het peloton met alle favorieten. Vooraan was het Martin die nog steeds aan kop reed, maar het verschil met de achtervolgende groep, die uitdunde, werd kleiner. Quintana moest lossen uit de groep Aru en werd voorbijgereden door Froome, die nog steeds niet terug was.

Barguil wist vooraan Martin voorbij te rijden. Pauwels sloot bij de Fransman aan, maar moest hem onder de top weer laten gaan. Froome wist ondertussen weer te komen in de groep Aru. Uit die groep plaatste Bardet  een aanval, maar deze werd getorperdeerd. In de afdaling wist een groepje, met daarin Mollema, aan te sluiten bij Barguil. Ze hadden ruim zes minuten voorsprong op de groep gele trui.

Met nog zo'n 29 kilometer te gaan, reed Mollema weg uit de kopgroep, die  verder bestond uit Caruso, Barguil, Benoot , Pauwels, Gallopin, Roglic, Ulissi en Pinot. Twintig kilometer voor de meet was de voorsprong 25 seconden. In de achtereenvolgende groep leek men niet te willen rijden en de voorsprong was 15 kilometer voor de meet 45 seconden. Roglic en Barguil, en laterook Ulissi en Galopin, gingen vervolgens in de achtervolging op Mollema en wisten wat in te lopen. Mollema bleef echter tempo maken.

In de groep gele trui was het Dan Martin die wegreed en een gat sloeg. Vooraan was het Mollema die, ondanks dat zijn achtervolgers dichtbij kwamen, als eerste over de meet kwam en zijn eerste Touretappe won. Martin pakte uiteindelijk dertien seconden terug.