MKB-Claim begint zaak tegen truckfabrikanten

MKB-Claim is een procedure begonnen tegen DAF en zes andere vrachtwagenfabrikanten die zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. De claimorganisatie eist compensatie voor bedrijven die door die verboden prijsafspraken duizenden euro's te veel hebben betaald voor trucks.

De Europese Commissie legde de vrachtwagenfabrikanten eerder al boetes op van in totaal bijna 3 miljard euro. Met uitzondering van Scania, dat volgens Brussel wel meedeed maar tot dusver weigerde te schikken, hebben alle deelnemers aan het kartel zich bij die straf neergelegd.

De aansprakelijkheid van de fabrikanten staat daarmee vast, stelde MKB-Claim donderdag. De organisatie wil onder toezicht van een rechter tot een schikking komen, het liefst met alle bij het kartel betrokken bedrijven. Behalve DAF en Scania zijn dat MAN, Volvo/Renault, Daimler en Iveco.

DAF
"Lukt dat niet, dan richten wij ons in de verdere procedure volledig op DAF", aldus jurist Simon Zuurbier. "Alle deelnemers aan het kartel zijn hoofdelijk aansprakelijk. DAF kan daarmee voor de totale schade van het kartel worden aangesproken. De zaak kan daarmee volledig in Nederland worden uitgeprocedeerd."

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) liet eerder al weten dat het werkt aan een collectieve claim tegen de truckfabrikanten. Datzelfde geldt voor transportverzekeraar TVM en verscheidene belangenbehartigers uit andere landen. MKB-Claim zegt de eerste partij te zijn die daadwerkelijk een procedure is begonnen.

MKB-Claim begint zaak tegen truckfabrikanten
MKB-Claim begint zaak tegen truckfabrikanten (Foto: ANP)