'Vervolgen regenboogpadvandalen onrechtmatig'

De vijf studenten uit Leiden die vorig jaar een regenboogzebrapad oververfden en de Hitlergroet brachten, noemen hun actie een "uit de hand gelopen studentengrap". Waarom ze nu toch strafrechtelijk vervolgd worden, is ze een raadsel, betoogden hun advocaten donderdag in de rechtbank in Den Haag. Zeker omdat het Openbaar Ministerie de jongens zou hebben toegezegd dat er geen vervolging zou komen.

De advocaten vinden dat het OM niet-ontvankelijk verklaard moet worden. De rechter beslist daar over twee weken over. De vijf jongens zelf waren donderdag afwezig in de rechtbank. Ze hebben eerder al excuus gemaakt, de schade vergoed en ze doen mee aan onder meer een congres voor homo-acceptatie.

Het OM is heel duidelijk waarom de vijf studenten vervolgd moeten worden: "Ze maakten een statement tegen homo's en joden. Acties als deze mogen we nooit normaal vinden", zei de officier van justitie.

Filmpje van de actie
De actie van de studenten vorig jaar is gefilmd en werd breed gedeeld op social media. De vijf zijn lid van een studentenorganisatie en deze 'stunt' was onderdeel van het introductieprogramma daarvan.

Het zebrapad in Leiden werd in 2015 tijdens Coming Out Dag onthuld door de gemeente en het COC. Op steeds meer plekken in de hele wereld verschijnen zebrapaden in regenboogkleuren op de openbare weg. Het fenomeen is geïnspireerd op de regenboogvlag, het symbool van homo- en biseksuelen en transgenders.

'Vervolgen regenboogpadvandalen onrechtmatig'
'Vervolgen regenboogpadvandalen onrechtmatig' (Foto: ANP)