Hoogspanning op feestdag Noord-Korea

Noord-Korea viert zaterdag onder grote spanning met de VS dat de stichter van de stalinistische dynastie, Kim Il-sung, op 15 april 1912 werd geboren. De huidige dictator in Pyongyang, Kim Jong-un, is een kleinzoon van de stichter die in 1949 aan de macht kwam en in 1994 overleed.

De feestdag heet Dag van Zon. Die wordt dit jaar overschaduwd door het bericht dat het land van plan is zaterdag een kernproef te doen. De Amerikaanse president Trump heeft een vliegdekschip en andere marineschepen naar de regio gestuurd. Hij wil niet wil dat de Noord-Koreanen weer nucleaire proeven doen.

Een Noord-Koreaanse bewindsman zei dat het land kernproeven doet zodra de leiding dat besluit. Hij zei ook dat Noord-Korea preventieve aanvallen overweegt op de Amerikanen en dat de VS veel kwaadaardiger en agressiever zijn geworden onder Trump. Maar Noord-Korea is voorbereid op alles waar de Amerikanen mee komen, aldus de onderminister.

Het geheimzinnige regime in Pyongyang heeft niet laten weten wat er zaterdag op het programma staat. Waarnemers in Seoul zeggen volgens persbureau Yonhap dat er normaal gesproken geen militaire parades zijn op 15 april. Maar waarschijnlijk is er dit jaar wel een. Dat zou zijn af te leiden uit bewegingen van militair materieel. Mogelijk staat het land ook stil bij de verjaardag van het Volksleger op 25 april.

Hoogspanning op feestdag Noord-Korea
Hoogspanning op feestdag Noord-Korea (Foto: ANP)